perwol175 Opublikowano 9 Marca 2015 #1 Opublikowano 9 Marca 2015 Witam wszystkich forumowiczów. Problem mojego zagadnienia dotyczy obliczeń. Chcę wykonać stanowisko testowe jednakże potrzebuję również do niego obliczeń. Przykład spirali: http://tomiboks.pl/wezownica-z-miedzi-karbowanej-idealny-wymiennik-p-64.html może być nawet ta najmniejsza Obliczenia do zbiornika pierwszego wykonane.Załącznik word. Przyjąłem iż w zbiorniku bd woda o temp 100 stopni. problem dotyczy obliczeń wężownicy i oddawaniu ciepłą do drugiego ośrodka o niższej temperaturze. Schemacik ideowy [przepraszam za nie estetykę] znajduje się w kolejnym załączniku. chciałbym policzyć moc tej wężownicy, ile energii odda do drugiego zbiornika, aby zawartość wody w jego wnętrzu osiągnęła 40 stopni. przyjąć trzeba będzie ciecz w ruchu gdyż będzie ona pompowana przez pompkę. dobór pompki coś tam się dobierze. Potrzeba mi kilku wzorków z przykładem, jak ktoś się moi drodzy zna na tym lepiej.
sambor Opublikowano 9 Marca 2015 #2 Opublikowano 9 Marca 2015 Najlepiej poszukać tu http://pbc.gda.pl/Content/4404/wymiana-i-wymienniki-final.pdf Lub przeliczyć poniższe przykłady i będzie ok. ;) przykłady -wymienniki.pdf
perwol175 Opublikowano 9 Marca 2015 Autor #3 Opublikowano 9 Marca 2015 Hmmm leniuchem nie jestem także czeka mnie ciekawa noc ze studiowaniem tych pdfów :P
perwol175 Opublikowano 9 Marca 2015 Autor #4 Opublikowano 9 Marca 2015 uuu panowie tak to przeglądam i muszę was prosić o pomoc ;/. Nie mam pojęcia jaka będzie temperatura wyjściowa wymiennika ciepła
sambor Opublikowano 9 Marca 2015 #5 Opublikowano 9 Marca 2015 Coś musisz założyć, co innego policzyć. Czyżby kolejny student "łapie" wiedzę? :)
perwol175 Opublikowano 9 Marca 2015 Autor #6 Opublikowano 9 Marca 2015 Hehe :D genialne pytanie :huh: z miesiaca na miesiac musiałem stać się elektrykiem, automatykiem, i do tego jeszcze pojąć termodynamikę. czytam i zbieram informacje jak narazie :ph34r: patrze co mi podesłałeś i analizuje. termodynamika to zawsze była ciężka sprawa , szczegółnie jak się nie wie jak to ugryźć, czy to przepływ burzliwy czy nie. bo jak tak to jest w literaturze współczynnik poprawkowy dla spirali. Chyba powstrzymam swoją ciekawość bo to coraz bardziej czarna magia hehe
perwol175 Opublikowano 9 Marca 2015 Autor #7 Opublikowano 9 Marca 2015 jakies mega wartosci mi wychodzą dla spirali liczba raynoldsa ze hoho.
majschi Opublikowano 9 Marca 2015 #8 Opublikowano 9 Marca 2015 Czyżby kolejny student "łapie" wiedzę? :) Po samej pojemności zasobnika (210l) można wywnioskować, że pytanie jest czysto teoretyczne
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.