mietek440 Opublikowano 2 Marca 2015 #1 Opublikowano 2 Marca 2015 Zamierzam wymienić sterownik do mojego tłoka grobelnego ekt z Cobry na Iryd pid . Jako że palę miałem muszę dmuchać bardzo delikatnie aby opał nie był wywiewany do popielnika , mam przysłonę na dmuchawie WPA 120 . Czy w trybie pid jak i dwu stanie można ustawić konkretną wartość nadmuchu czy też dmucha pełną mocą ? Z jaką siłą można dmuchać w podtrzymaniu ? Może wypowie się też jakiś użytkownik tłoka z irydem . Producent mojego kotła Grobelny nie jest w stanie podać wartości dla 1 i 100% mocy kotła , jak więc skorzystać z trybu pid ?
leszkowaty Opublikowano 3 Marca 2015 #2 Opublikowano 3 Marca 2015 iryd ma bardzo rozbudowana sterowalność nadmuchem, od określenia zakresu pracy dmuchawy (wartość dla 1 i 49 biegu) do ustawienia wartości nadmuchu dla poszczególnych cykli pracy kotła. Ustawiamy wartość nadmuchu dla trybu praca (będą to wyjściowe ustawienia dmuchawy) a następnie możemy określić podbicie bądź obniżenie nadmuchu i czas trwania tej zmiany (podbicia obniżenia nadmuchu) po podaniu paliwa czy tez podczas przedmuchów w czasie podtrzymania.. Czyli tak na skróty to możemy ustawić sile nadmuchu dla każdego z trybów pracy (praca, podtrzymanie po podaniu opalu i może inne których jeszcze nie poznałem) w kwestii wartości 1%~100% to raczej będziesz musiał dojść do tego sam :( wartości te to nie sa fizyczne procenty mocy kotła, tylko zakres parametrów w których kocioł da rade ogrzać dom w czasie mrozów i wartości w których może pracować ciągle i nie wygasnąć (minimalna moc palnika)
mietek440 Opublikowano 3 Marca 2015 Autor #3 Opublikowano 3 Marca 2015 Dzięki leszkowaty , podłączałeś może do swojego czujnik/sterownik pogodowy ?
leszkowaty Opublikowano 3 Marca 2015 #4 Opublikowano 3 Marca 2015 nie posiadam czujnika temp zewnętrznej gdybym posiadał siłownik zaworu 4d to może bym się skusił na ten czujnik na moim kotle mam przez cały sezon zadana temp 62* +/- 3* z zakresu pracy pid (temp oscyluje w granicach 58 do 65*C) zawór 4d przestawiam trzy razy, jesień ~38 zima ~45 i wiosna powrot do ~38* idące na grzejniki na których termostaty dokonują reszty regulacji
mietek440 Opublikowano 3 Marca 2015 Autor #5 Opublikowano 3 Marca 2015 Ja posiadam siłownik dlatego zastanawiam się nad pogodówką . Jaką można nastawić max temp na kotle ?
leszkowaty Opublikowano 3 Marca 2015 #6 Opublikowano 3 Marca 2015 czujnik zewnętrzny to nie jest jakiś kosmiczny koszt (jakies 30 pln) ja nie kupowałem bo był by kolejnym zaokiennym termometrem :) co do max temperatury to nie wiem ja ostawiłem kiedyś dla testów 75* jeśli jeszcze nie czytałeś to w poniższym linku masz instrukcje do iryda sa tam podstawowe dane i informacje https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/13320-ustawienia-100-1-mocy-kotla/?p=122606 E: jeśli instrukcje już poznałeś to może zainteresuje Cie cały temat jak ustawić ten zakres 1~100% :)
mietek440 Opublikowano 3 Marca 2015 Autor #7 Opublikowano 3 Marca 2015 Instrukcje urzytkownika to wydrukowałem sobie trzy sztuki każda czymś się różni , nie wiadomo która najnowsza .
Pieklorz Opublikowano 3 Marca 2015 #8 Opublikowano 3 Marca 2015 Kolega Gilal już dłużej ma Iryda na tłoku, więc też coś może pomóc. Bez PID-a też chodzi to nieźle. Wówczas do temp. zadanej działa z dwoma ustawianymi poziomami nadmuchu np. normalnie dmucha z biegiem 15 a jak tłok poda paliwo, to można ustawić przez ok.1/3czasu między dawką tzw podbicie obrotów o np.3biegi, pomaga to w szybszym odgazowaniu i odpaleniu świeżej dawki paliwa na tłoku. Czyli dajesz np. pauza 2minuty dla 100%mocy tłoka, nadmuch 15bieg, podbicie biegów 3 i czas podbicia ok.40sekund. Jak włączysz PID-a (możesz jeszcze wybrać granice jego działania +1st.C nad zadaną, +2st.C nad zadaną, +3st.C nad zadaną, do +5st.C nad zadaną z płynną pracą ciągłą) , to ster pracuje od 1%mocy do 100%mocy, czyli wprowadzasz pauzę dla 100% np. owe 2minuty i nadmuch 15bieg wprowadzasz pauzę dla 1%mocy np. 30minut i nadmuch 1bieg zostaje podbicie 3biegi i czas np. owe 40sekund, jeżeli pauza dla 100%mocy wynosi 2minuty.... Jak masz czujnik temp. spalin to robi sie jeszcze ciekawiej: - możesz mieć aktywny sam PID od czujnika spalin - możesz mieć wyłączonego "zwykłego" pid-a temp. wody na kotle... w takim wypadku normalnie ster pracuje z jedną moca 100% do uzyskania t.zadanej, ale przez czujnik spalin i nastawę graniczną np. 250st.c spaliny - po przekroczeniu tej wartości PID od spalin ściąga sam moc w dół i rozciąga pauzę lub na chwile odstawia pracę.... Stale aktywny jest też jak to określam algorytm przejścia, on z kolei przelicza w tle ile %mocy zostało wykorzystane w trybie grzania a ile w trybie podtrzymania, jego zadaniem jest dbanie o względnie stałe nawęglenie paleniska. Jakbyś wyłączył PID-a szybciej to widać, przechodząc w podtrzymanie masz np. zadane dmuchnąć przez 25sekund co 15minut i na krotności 3 dodać dawkę paliwa, jak w trybie grzania przejdziesz w podtrzymanie po 1minucie i 50sekundach (gdzie pauza między dawką to 2minuty), to nastąpi korekta podtrzymania i pierwszą dawkę doda wówczas na krotności 1 a dopiero kolejną w/g ustawienia 3..... Masz jeszcze coś, czego nie ma żaden inny ster na rynku przy tłoku, jestem pewien,że nie ma, bo to mój pomysł wprowadzony w okresie, gdy mocniej siedziałem w temacie tłoka.... Przy aktywnych strefach czasowych masz różne obniżenia, tutaj tłoki mają najczęściej problem z wygaszaniem paleniska, gdy jest spore obniżenie nastawy w strefie czasowej.... W Irydzie dodany jest do tego dla konstrukcji tłokowej tzw. skok nastawy..... Daję przykład: Masz normalna nastawę 60st.C, w strefie dziennej przy wyjściu do pracy zadana obniżka o dajmy na to 15st.C, czyli do 45st.C... zanim kocioł o tyle spadnie, to tłok może się zagasić.... ale w irydzie masz parametr skoku nastawy... jak go zadasz np. na 10st.C, to sterowniku po obniżeniu nastawy o 10st.C sprawdzi, czy na palenisku jest żar próbując tą wartość przez chwilę utrzymać/uzyskać.... czyli 60 - 15st.C korekcji w strefie, po spadku o skok 10 na 50st.C elektronika podejmuje próbe chwilowego utrzymania i osiągnięcia 50st.C i dopiero po tym pozwala nastawie dalej spadac do zadanych 45.... Trochę mi litania wyszła, ale chciałem rozjaśnić....
mietek440 Opublikowano 3 Marca 2015 Autor #9 Opublikowano 3 Marca 2015 Pieklorz masz jakąś dobrą cenę dla forumowiczów lepszej od tej ze strony kotły24 ? Czytałem stare posty sprzed chyba 3 lat i była mowa o jakiejś lepszej cenie . Kupić chciałbym u Ciebie , bo pewnie będę miał jakieś dodatkowe pytania . Prosiłbym o nr do kontaktu z tobą na pw .
wojtek22 Opublikowano 3 Marca 2015 #10 Opublikowano 3 Marca 2015 witam mam ten od 2 lat sterownik iryd pid z czujnikiem spalin i zawór 4d sterowany czujnikiem pogodowym i pilot g sterownik sprawuje dobrze małe minusy stref czasowy sobota i niedziela powinna być oddzelnie i cwu histerezy nie idze zmienić podajnik tłokowy własnej roboty pale miałem
mietek440 Opublikowano 3 Marca 2015 Autor #11 Opublikowano 3 Marca 2015 Mam zawór 4d z siłownikiem . Czy dokupując pogodówkę do Iryda można ustawić tak że ze wzrostem lub spadkiem temperatury zewnętrznej temperatura za zaworem będzie zmieniać się automatycznie wg ustalonej prze ze mnie ? Pilota g nie planuję kupować .
leszkowaty Opublikowano 3 Marca 2015 #12 Opublikowano 3 Marca 2015 posiadając czujnik temperatury zewnętrznej będziesz mógł ustawić krzywą grzewcza dla mieszacza albo dla kotła (ta pierwsza wydaje mi się rozsądniejsza) e przypuszczam ze pewnie można ustawić dwie krzywe (kotła i mieszacza) ale ja akurat jestem zwolennikiem stałej wysokiej temperatury na kotle
Pieklorz Opublikowano 3 Marca 2015 #14 Opublikowano 3 Marca 2015 Dzisiaj już trochę "spompowany" jestem Odrobinę czuję się przy tym sterze twórcą pewnych rozwiązań i przy fajnym kontakcie z jego producentem coś mogę pomyśleć dla forumowicza. Napisz mi na priva co Cię interesuje do tego stera (cz.pogodowy,spalin,kontrakton?) Zobaczę wówczas co mogę zrobić i dam po południu odpowiedź. ps. można z jednego czujnika pogodowego ustawić dwie osobne krzywe grzewcze, jedną dla kotła, drugą dla układu za zaworem. Wówczas temp. zmienia się na kotle/za zaworem wraz ze zmianami na zewnątrz. Sam też jednak preferuję, aby kocioł miał jedną nastawę a pogodowo można sobie ustawiać za zaworem mieszającym.
gilal Opublikowano 4 Marca 2015 #15 Opublikowano 4 Marca 2015 Kolega Gilal już dłużej ma Iryda na tłoku, więc też coś może pomóc. Bez PID-a też chodzi to nieźle. Wówczas do temp. zadanej działa z dwoma ustawianymi poziomami nadmuchu np. normalnie dmucha z biegiem 15 a jak tłok poda paliwo, to można ustawić przez ok.1/3czasu między dawką tzw podbicie obrotów o np.3biegi, pomaga to w szybszym odgazowaniu i odpaleniu świeżej dawki paliwa na tłoku. Czyli dajesz np. pauza 2minuty dla 100%mocy tłoka, nadmuch 15bieg, podbicie biegów 3 i czas podbicia ok.40sekund. Jak włączysz PID-a (możesz jeszcze wybrać granice jego działania +1st.C nad zadaną, +2st.C nad zadaną, +3st.C nad zadaną, do +5st.C nad zadaną z płynną pracą ciągłą) , to ster pracuje od 1%mocy do 100%mocy, czyli wprowadzasz pauzę dla 100% np. owe 2minuty i nadmuch 15bieg wprowadzasz pauzę dla 1%mocy np. 30minut i nadmuch 1bieg zostaje podbicie 3biegi i czas np. owe 40sekund, jeżeli pauza dla 100%mocy wynosi 2minuty.... Jak masz czujnik temp. spalin to robi sie jeszcze ciekawiej: - możesz mieć aktywny sam PID od czujnika spalin - możesz mieć wyłączonego "zwykłego" pid-a temp. wody na kotle... w takim wypadku normalnie ster pracuje z jedną moca 100% do uzyskania t.zadanej, ale przez czujnik spalin i nastawę graniczną np. 250st.c spaliny - po przekroczeniu tej wartości PID od spalin ściąga sam moc w dół i rozciąga pauzę lub na chwile odstawia pracę.... Stale aktywny jest też jak to określam algorytm przejścia, on z kolei przelicza w tle ile %mocy zostało wykorzystane w trybie grzania a ile w trybie podtrzymania, jego zadaniem jest dbanie o względnie stałe nawęglenie paleniska. Jakbyś wyłączył PID-a szybciej to widać, przechodząc w podtrzymanie masz np. zadane dmuchnąć przez 25sekund co 15minut i na krotności 3 dodać dawkę paliwa, jak w trybie grzania przejdziesz w podtrzymanie po 1minucie i 50sekundach (gdzie pauza między dawką to 2minuty), to nastąpi korekta podtrzymania i pierwszą dawkę doda wówczas na krotności 1 a dopiero kolejną w/g ustawienia 3..... Masz jeszcze coś, czego nie ma żaden inny ster na rynku przy tłoku, jestem pewien,że nie ma, bo to mój pomysł wprowadzony w okresie, gdy mocniej siedziałem w temacie tłoka.... Przy aktywnych strefach czasowych masz różne obniżenia, tutaj tłoki mają najczęściej problem z wygaszaniem paleniska, gdy jest spore obniżenie nastawy w strefie czasowej.... W Irydzie dodany jest do tego dla konstrukcji tłokowej tzw. skok nastawy..... Daję przykład: Masz normalna nastawę 60st.C, w strefie dziennej przy wyjściu do pracy zadana obniżka o dajmy na to 15st.C, czyli do 45st.C... zanim kocioł o tyle spadnie, to tłok może się zagasić.... ale w irydzie masz parametr skoku nastawy... jak go zadasz np. na 10st.C, to sterowniku po obniżeniu nastawy o 10st.C sprawdzi, czy na palenisku jest żar próbując tą wartość przez chwilę utrzymać/uzyskać.... czyli 60 - 15st.C korekcji w strefie, po spadku o skok 10 na 50st.C elektronika podejmuje próbe chwilowego utrzymania i osiągnięcia 50st.C i dopiero po tym pozwala nastawie dalej spadac do zadanych 45.... Trochę mi litania wyszła, ale chciałem rozjaśnić.... Witam :) Na pewno jak bedzie trzeba to pomogę :) ale widzę, że bardzo dobrze to opisałeś :) Ja i tak uczyłem się od Ciebie i na własnych błędach :) Tylko ja nie palę miałem, a ekogrochem :) Ale jak coś służę pomocą . Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.