Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ustawienia Kotła Gazowego Immergas Victrix Zeus Superior 24Kw I Sterownika Scar

mpower82

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Z góry przepraszam jeżeli ponawiam temat któy już był poruszany na forum ale jestem zdesperowany i proszę wszystkich o pomoc.

Mam piec Immergas Victrix Zeus Superior 24kw i sterownik SCAR -supercar inaczej <_< . Serwis nic nie zrobił z piecem tzn. przyjechał ustawił podstawowe parametry przynajmniej tak twierdził serwisant, ale zero konfiguracji krzywej wszystko fabrycznie - nie było jeszcze zamontowanego SCAR piec sterował według zadanej temp. pomieszczenia z tybox-a nie było czujki temp. zewnętrznej. Piec palił sporo, ale wartości były akceptowalne bo budynek był nie wygrzany i jeszcze wilgoć. Ogrzewam cały czas 120m2 budynek dobrze docieplony styropian 20-tka okna pakiet 3-szybowy z gazem wentyalcja grawitacyjna wietrzenie cały czas.

Po montażu czujki temp. zewnętrznej i sterownika SCAR tybox poszedł w odstawkę następny sezon grzewczy budynek lepiej wysuszony mierzone higrometrem wilgotność na poziomie 43% do 58%  (serwisant zamontował i ponownie nic nie ustawił zakresu grzania powiedział niech Pan poczyta instrukcje i sobie pokręci jak Panu będzie wygodniej) piec palił gaz jak szalony 20 - 25m3 przy temp. zewnętrznej +4 lub -1 stopnień.

Zadzwoniłem do Immergas-u na infolinie trochę mi podpowiedzieli od czego zacząć (poinformowali mnie że serwis powinien ustawić zakres temperatur), ale piec jeszcze głupieje pomimo cały czas tych samych parametrów tzn. raz przegrzewa raz niedogrzewa.

W projekcie mam podane temperatury projektowe 70/50 grzejniki mam przewymiarowane firmy purmo - ogrzewanie 100% grzejniki zero podłogówki projektowe zapotrzebowanie dla budynku 8336 W. Sprawa wygląda tak, że piec zszedł już na 13m3 po zmianie tmax na 65stopni dla -20 i po ustawieniu na SCAR tmax 65stopni offset na 0.0 i modulacja na ONF i tu jest moje pytanie co mogę jeszcze zrobić i czy coś się da zrobić aby zmniejszyć spalanie ? Temp dla pomieszczenia dzień 20,6 noc 20,3 stopni ostatni rachunek przyszedł 1800zł za 2 miesiące.

Czy zmiana modulacji na MOD coś zmieni jest to lepsze ustawienie dla budynku o dobrych parametrach energetycznych (DIMENS bezwładność jest fabrycznie na 10) woda c.w.u jest na 41 stopni. SCAR jest zamontowany w najchłodniejszym pomieszczeniu termostaty w tym samym pomieszczeniu co SCAR zdjęte w innych pomieszczeniach zdławione w zależności od pomieszczenia - bez czujki i SCAR były wszędzie na max odkręcone  i było spalanie mniejsze he he a temp zadana dla pomieszczenia na 22stopnie dzień noc 20,5 stopnia przynajmniej tybox tak pokazywał.

Prośba poradźcie coś co można jeszcze zmienić.

Z góry dzięki za odpowiedź.

Opublikowano

Ponad 8kW dla 120m2?

Strasznie duze zapotrzebowanie.

Teoretycznie przy sredniej t. zewnetrznej kolo 0'C powinienes zuzyc ok. 10m3m plus jakis metr na CWU.

Opublikowano

Witam ponownie,

od 2-ch dni zauważyłem, że piec głupieje tzn. ma zadaną temperaturę 20,6 grzeje do 20,3 i wyłącza się nie grzeje przynajmniej tak pokazuje sterownik SCAR po jakimś czasie włącza się ponownie grzeje do 20,3 czasem dojdzie do 20,4 i tak cały czas nie osiągając 20,6 i wyłączając się przed osiągnięciem zadanej temperatury i o co tu biega ?

Dziwna sprawa jest z grzejnikami wszystko było ok, a teraz nagle zaczęły syczeć (ciśnienie na instalacji prawidłowe grzejinki nie zapowietrzone sprawdzone) wcześniej było ok zmieniłem prędkość pompy z opcji auto (są opcje 1,2,3 i auto z opcją wyboru delty od 5-25) na 2-jkę i jest trochę lepiej ale boje się że na 1-nce może być za słabo.

P.S co do projektowego zapotrzebowania tego 8336W myślę że jest przesadzone chociaż mam w salonie bardzo dużo przeszkleń i tu może ta zwiększona moc.

• 10 miesięcy temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.