Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Schematy Instalacji Co/cwu Z Ogrzewaniem Podłogowym Do Sprawdzenia

Hutkowicz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie wszystkich na forum.

Mam nowowy domek 120m jeszcze bez instalacjii chcialbym zacząć ją robic ,mam juz kocioł(Galmet 12kW) 

z regulatorem EXPERT R PID Dynamic ZZ.

Dom to parter z poddaszem,

na dole hol,korytarz kuchnia i łazienka ma byc OP w trzech pętlach(hol z korytarzem razem),

jako że domek mały to i tej pdlogowki mało razem jakieś 15m2.

więcej nie będzie,daje to jakieś 90mb.

W salonie i jadalni grzejniki bo tam nie chce podłogowki,a w łazience jeszcze drabinka.

Grzejnik tez na klatce schodowej.

Na poddaszu trzy pokoje i trzy grzejniki.

I wreszcie pytanie :-)

Czy ktoraś wersja mojego schematu byłaby dobra?

Jeśli zadna to trudno,postaram sie bardziej .

A jesli tak to  moze sie da troche uproscic?

Z góry dziękuję

post-62353-0-57363000-1424650836_thumb.png

Opublikowano

Ok,rozumiem,tylko czy pozostałe rozwiazania sa poprawne?

Ktorye rozwiazanie wybrać?

Czy tak bez tej rury?

post-62353-0-10731900-1424675476_thumb.png

Opublikowano

Średnice rur będa takie jak powinny,wieczorem sie tym zajme,

ale mam pytanie do kolegi Sambor, jesli masz chwile napisz dlaczego w wersji B

nie ma pełnej ochrony kotła? Co do wersji C -Bylo juz pózno  :-)

Pozdr.

Opublikowano

W wersji B nie ma ochrony powrotu bo powrót podłogówki jest podłaczony poza zaworem 4D

Opublikowano

Czy zawór zwrotny na powrocie podłogowki przed zaworem 4d musi być?

post-62353-0-07964500-1424702707_thumb.png

Gość Digitrax
Opublikowano

Wywal odpowietrznik znad zaworu 4D na rurze, która zasila pompy. Lepiej zrobisz jak pompe CO zainstalujesz w pionie nad zaworem i dopiero za nią dasz odpowietrznik.

Opublikowano

A czy pompa od OP tez moze byc w pionie?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam serdecznie,wczesniej nie mialem czasu niestety,budowa i praca a w pracy 260 godzin w miesiącu a na budowie reszta :unsure:

Poprawilem i uzupełniłem projekt o rozmiary rur oraz osprzetu a jak będzie ok to zakupię potrzebne materiały i działam,tylko czy jest ok?

I jeszcze jedno pytanie,silownik na 4D potrzebny czy nie,oraz jakiej pojemnosci naczynie,wystarczy 15 L?

Kociol to 42 L do tego grzejniki okolo 40L,no i rury.

Zasilanie i odplyw z kotla jest oddzielnym wyjsciem,a cwu to dwuplaszczowy zbiornik140 L

Z gory dziekuje..

post-62353-0-92322800-1426463550_thumb.png

Opublikowano

Powrót z podłogówki jest dobrze wpięty :P

Dlaczego miałby być źle?

Natomiast obieg kotłow może być większą średicą wykonany, dla Cu28 i zaw 4-D 1" trzeba bardzo starannie wykonać obieg kotłowy inaczej może nie działać prawidłowo.

Opublikowano

Panowie,to jak? Bo ja uwaźam źe jest ok.Jest wpiety w ta samą rure co powrót z c o,tylko tam jest kolanko,rura skręca i to tak moze wygląda,a zawór zwrotny chyba moźe tam być? Ale jeśli czegoś nie wiem to prosze o oświecenie :-)

A jak ze srednicami rur,nie za mały na wyjsciu i powrocie? I czy 4D obejdzie sie bez siłownika?

Opublikowano

Siłownik na zaworze 4-D zależy od tego jaki masz sterownik, moim zdaniem on nie jest potrzebny.

Jak już jesteśmy przy zaw zwrotnym to przeniósłbym ZZ z powrotu CO na powrót podłogi, albo zlikwidował go bez przenosin.

Co do średnic rur, to zależy od mocy i ilości grzejników i liczby pętli podłogi, obieg kotłowy skrytykowałem wyżej.

Gość Digitrax
Opublikowano

Powrót podłogówki jest jednak źle podpięty ponieważ zawór 3D od podłogówki będzie pobierać wodę powrotną z grzejników o wyższej temperaturze. Kolejność trójników jest w tym miejscu istotna a najlepiej na powrocie z podłogówki zainstalować zawór zwrotny by zawór 3D pobierał chłodną wodę wyłącznie z powrotu podłogi a nie grzejników.

Zawory zwrotne bezpośrednio za pompami mają być a nie za zaworami tych pomp.

Opublikowano

Będzie podbierał czy nie to już dyskusja akadmicka -  zadanie na kolokwium dla biednych studentów ;) .

Może inaczej to sformułujmy - jaka powinna  być srednica rury powrotu podłogówki aby nie została pobierana woda z powrotu CO?

Opublikowano

Jesli chodzi o obieg kotłowy to na poczätku mialem rury 1,1/4` i taki teź zawór 4D ale cała instalacja jest mala, wody w kotle plus grzejniki bez rur i op bedzie okolo 80L,podlogówki mam bardzo mało(20mb max) wiec znów nie chciałem przesadzić. A robiac na 28mm troche moźna zaoszczedzić,chodz ta moja kotłownia i rak chyba do tanich nie naleźy :-).A zawór zwrotny jest na podłogówce.

Opublikowano

I zgodze się z kolegą Digitrax źe trzeba by zamienic kolejnosć powrotu co z op,to dopiero plan wiec jeszcze nie musze nic rozlutowywac:-)

Opublikowano

Co do 4D to wolałbym bez siłownika,myslę ze da sie ustawic ręcznie.

Opublikowano

Przepraszam za pisownie,jestem w pracy i pisze z tel.

Opublikowano

I zgodze się z kolegą Digitrax źe trzeba by zamienic kolejnosć powrotu co z op,to dopiero plan wiec jeszcze nie musze nic rozlutowywac:-)

Ty się nie zgadzaj -Ty to zrób!

Opublikowano

A naczynie,czytałem źe ma byc 4% całosci,ale o 8% teź słyszałem,to co moźe wypośrodkuję i dam 6%?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.