Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,

Zapomniałem wyczyścić kotła po tyg i gdy czyściłem to tam gdzie jest regulacja ciągu zapaliły się sadze I moje pytanie jak to się ma ugasić lub jak mam to ugasić wyłączyłem kocioł

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam

Jak się zapali sadza przy szybrze to zamykam kocioł i po chwili zgaśnie ale mój kocioł jest szczelny. W zasadzie taki pożar sadzy w tym miejscu nie jest niebezpieczny ale pod warunkiem, że komin czysty i nie ma się co w nim zapalić.

Opublikowano

Komin nie czyszccony dwa lata więc było by pewnie co się zapalić A mam pytanie co ile szczycić komin ?

Opublikowano

Przepisy mówią chyba o 6 razach na rok dla kotłów węglowych. U mnie kominarz jest dwa razy do roku a sam czyszczę jeszcze 2 razy w sezonie, dach płaski to nie problem. Natomiast komin 14 x 14 cm więc niewielka ilość sadzy go mocno ogranicza.

• 3 tygodnie później...
Gość jacek61
Opublikowano

Spali się ale może ją wywiewać więc lepiej robić tak aby sadzy nie było za wiele i wrzucić do popiołu podczas czyszczenia kotła.

W kotle zasypowym zawsze paliłem sadzę z czyszczenia - spadała na popiół leżący na części rusztu i się wypalała. W obecnym kotle zostawiałem czasem sadzę na ostatniej półce i też się wypalała ale już nie tak dobrze bo więcej w niej niepalnego pyłu.  

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.