Marios35 Opublikowano 7 Lutego 2015 #1 Opublikowano 7 Lutego 2015 witam chce przerobic c.o grawitacje na pompe i wymienic rury z stalowych 1 cal na pp 20 mam kilka pytan jest teraz 5 kalafiorów ,leca dwie odnogi po 25 m rur około 20 litrów wody w samych rurach piec elektryczny 2 grzałki po 1400w temp na piecu max 70st ,wsio na jednym poziomie 90m mieszkanie 1 chciałbym dac rury pp jakiej srednicy mają byc ? czy trzeba je stopniowac przy piecu ? i na dolocie do grzejnika czy moga byc wszedzie takie same srednice? jak gesto trzeba dac wieszaki na rury ? zeby je nie powyginało 2 gdzie dac pompę na zasilaniu czy powrocie ? 2 czy mozna zastosowac naczynie otwarte ? jak mam teraz ? 3 czy grzejniki mogą wisiec równo czy jak mam teraz zaworem do góry
majschi Opublikowano 7 Lutego 2015 #2 Opublikowano 7 Lutego 2015 W jakim celu chcesz wymieniać rury ?
sambor Opublikowano 7 Lutego 2015 #3 Opublikowano 7 Lutego 2015 Jeżeli instalacja jest w obrębie mieszkania to wymiana rur nic nie da , chyba że rury są uszkodzone , skorodowane, zapchane. Można co najwyżej rury zaizolować. Pompę możesz dać, ale daj jakiś rysunek instalacji , gdyż nie w każdym punkcie można ją wstawić.
Marios35 Opublikowano 7 Lutego 2015 Autor #4 Opublikowano 7 Lutego 2015 rury chce wymieniac celem zmniejszenia ilosci wody ,i mam jest zamurowane w scianach bez peszli grzeją mi sciany to było robione 1992 roku maja ponad 23 lata wymiana rur da duzo wyzsza temperature na piecu w samych rurach calowy mam około 25 litrów wody wiec one sobie juz w tych scianach zostaną ,bardzo prosiłbym odpowiedziec mi na moje pytania
majschi Opublikowano 7 Lutego 2015 #5 Opublikowano 7 Lutego 2015 Na rurach pp się nie znam ale na pewno należy je stopniować Pompę najlepiej dać na zasilaniu ponieważ umieszczona na powrocie w instalacji otwartej wymaga wysoko umieszczonego naczynia Jeśli twój kocioł elektryczny może pracować w instalacji otwartej to cała instalacja również Grzejniki w instalacji z pompą mogą wisieć w poziomie. Muszą również posiadać odpowietrzniki jeśli chcesz prowadzić instalacje przy posadzce
sambor Opublikowano 7 Lutego 2015 #6 Opublikowano 7 Lutego 2015 Jeżeli moc grzewczą podajesz prawidłowo , to mogą być rury PP stabi 25x 4,2 , do grzejników podejścia PP stabi 20 x 3,4, podparcia co ok 60cm, z zachowaniem zasad kompensacji cieplnej rur. Aby zmniejszyć straty cieplne na przesyle, powinna być zastosowana izolacja Tubolit o grubości 30mm. Montaż pompy - daj rysunek lub fot podłączenia naczynia - na zasilaniu lepiej.
Marios35 Opublikowano 7 Lutego 2015 Autor #7 Opublikowano 7 Lutego 2015 czy musza byc definitywnie stabi nie moga byc zwykłe PP ? czy od pieca moge juz da pp 25 czy dac stalowe np 3/4 cala ?, o co w tym chodzi ? (zachowaniem zasad kompensacji cieplnej rur).?
sambor Opublikowano 8 Lutego 2015 #8 Opublikowano 8 Lutego 2015 Ja ci podałem jak powinno być, a ty możesz robić co chcesz- twoja wola. Możesz dać wszystkie stalowe 3/4" lub miedź Cu22. Najlepiej jakbyś podał jakiś schemat instalacji , to można coś o stopniowaniu powiedzieć , a tak to nic
majschi Opublikowano 8 Lutego 2015 #9 Opublikowano 8 Lutego 2015 Tu masz trochę o kompensacji i nie tylko http://pl.kan-therm.com/kan/upload/tech-pp.pdf
Marios35 Opublikowano 8 Lutego 2015 Autor #10 Opublikowano 8 Lutego 2015 definitywnie che dac rury PP bo mam zgrzewarkę i sie w tym dobrze czuję juz robiłem ,miedz droga a stal to przezytek zreszta mam teraz zastanawie mnie bo mój kolega ma instalacje na pompie w miedzi rury wszystkie takie same 15mm nie ma zadnego stopniowania ma 4 grzejniki i piec elektryczny i pieknie mu to smiga juz 15 lat pompa na odpływie i naczynie przeponowe tez na odplywie i rurki wew.srednica 13mm wszystkie jak leci tez ma dwie odnogi wiec czy stopniowanie jest konieczne ? nie mam niestety schematu bo po co go robic bedzie tylko zmiana rur i załozenie pompy ewentualnie zmiana naczynie z otwartego na zamkniete niewiem jakie jest lepsze rozwiazanie z naczyniem ? daltego zadaje tak banalne pytania Tu masz trochę o kompensacji i nie tylko http://pl.kan-therm.com/kan/upload/tech-pp.pdf
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.