Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Proszę O Pomoc


SPOWRO
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

 

Mam ostatnio problem z uzyskaniem żadanej temperatury w grzejnikach. Podobno idą tęgie mrozy więc problem jest poważny !

 

Przybliżę na początek kilka informacji o instalacji bo to zepewne będzie konieczne aby uzyskac jakąkolwiek pomoc.

Moja instlacja to kocioł na ekogroszek FUTURA ECONO 25 producenta CHT (www. cichewicz.pl) ze sterownikiem RK-2006 http://www.cichewicz.pl/produkty/kotly_grz...utura_econo.php

Instalacja CWU jest w układzie otwartym a grzejniki zamkniętym. W układzie mam 3 pompy oraz wymiennik płytowy.

Dom ma ogrzwaną powierzchnię użytkowa około 220 m, nie jest jeszcze ocieplony.

 

Wprowadziłem się we wrześniu 2008 i od poczatku używałem kotła do ogrzewania c.w.u. oraz grzejników. Przez 3 miesiące instalacja działała w miarę poprawnie, uzyskiwałem temperaturę grzejników 50-60st.c. Problemy zaczeły się w ostatnich dniach.

 

Najdziwniejsze jest to że problem ten pojawia się i znika, np. spędziłem kilka godzin przy ustawianiu różnych prędkości pomp, dolewaniu wody do układu, czyszczeniu filtrów przed i za pompami, na odpowietrzaniu grzejników itp - bez żadnego widocznego rezultatu. Nad ranem instalacja działała poprawnie (grzejniki były gorące), około 11:00 przestały grzać, podobna sytuacja powtórzyła się w następnej dobie. Zaznaczę, że nie mam żadnego programatora pokojowego, czasowego itp.

 

Myślę że problem może wynikać z jakiejś wadliwości wymiennika płytowego /rura doprowadzająca od kotła jest gorąca ok. 60st.C, natomiast pozostałe są ledwo ciepłe ok 20-30 st.C/. Temperature na piecu mam ustawioną na 60-75st.c, a zegar temperatury wody do grzejników wskazuje zaledwie ok. 28-32 st.C. A więc tak duża różnica jest nienormalna.

 

Oczywiście sprowadziłem hydraulika, rozmawiałem o tym problemie też z dwoma kolejnymi, ale jak dotąd ich rady i działania na nic się nie zdały, problem występuje nadal.

 

PYT. Co robić?

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich!

Mam ostatnio problem z uzyskaniem żadanej temperatury w grzejnikach. Podobno idą tęgie mrozy więc problem jest poważny !

...

PYT. Co robić?

Witam.Wydaje mi sie ze cos pokreciles kotły weglowe pracuja w ukladach otwartych.Po co ten wyminnnik w tym ukladzie.Narysuj schemat polaczen ,wszyscy zobacza i moze poradza. :)

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Aktualnie instalacja w miarę działa. Nadal jest duża różnica pomiedzy nastawieniem pieca a temp grzejników. Nastawienie pieca 69st.c. temp. wody do grzejników 42st.C. ale przynajmniej kaloryfery już są ciepłe.

Słychać stuki i bulgotanie w instalacji.Pewnie jest zapowietrzona.

 

W załaczeniu schemat instalacji.

 

 

schemat_instalacji_CO__ZABAR1.pdf

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

kolego narysuj dokładnie instalacje bo cos powroty w okolicach pieca znikły popraw to chyba ze tak dokładnie jest jak narysowałes

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.