Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja np. sklaniam sie ku Panasonic 9kW T-cap 1 faza. Dostałem różne oferty, wielu producentów i najczęsciej dobierali mi jakimiś programami dedykowanymi (obliczenia doboru też dostałem) i wszędzie była pompa 9kW. Tylko z danfossa miałem 11 kW ale i tak cenowo dużo droższa od Panasonic.

Mam zatem dylemat miedzy pompą Panasonic a kotłem na eko-groszek. Jesteśmy ciepłolubni i w domu mamy zawsze ciepło dlatego jakbym miał przy pompie czuć dyskomfort albo płacić krocie za dogrzanie to wole ekogroszek.

Opublikowano

Jak zrobisz 100% podłogi i kosztem komfortu będziesz grał max w drugiej taryfie, to koszt roczny będzie jak 2400 zł do 1400zł na rzecz PC. Jak będziesz grał stałe w G11, to wtedy mniejsza pompa np 7kW-9 kW ale nie T-cap i koszt podobny do groszku.

Opublikowano

Dla mnie koszt może być taki sam jak ekogroszku. Zakładam ze spaliłbym 5 Ton wegla. Dla mnie wazne by było ciepło tak jak lubimy i rachunki nie wyższe niż za ekogroszek.  No i co jeszcze kusi to ta bezobslugowość.

Jak długo taka pompa może pracować bezawaryjnie ? Tzn. rozumiem, że jakieś drobne awarie bedą ale np. nie dopuszczam do siebie myśli, że będę musiał ją wymienić po np. 8 latach.

Opublikowano

nie ma problemu z markowymi sprzętami ,tam praktycznie sie nic nie dzieje

Opublikowano

Nie jest tak kolorowo. Jak wszystko jest właściwie dobrane i zainstalowane, to najsłabsza jest jak zawsze elektronika. Płytka na wymianę np do daikin alterma potrafi kosztować ponad 3tys i to chyba netto. Do tego po kilku latach może się okazać, że do tego konkretnego modelu już nie ma części. Tak jest z klimatyzatorami.

Co do żywotności, to raczej nikt nic nie powie. Za nowe technologie. Na FM są użytkownicy z 3-4 letnim stażem i zdaje się tylko jeden miał większy problem z notorycznymi defrostami. Później się okazało, że trafił na "słabszy" egzemplarz i jeszcze słabszego instalatora.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Sprzęt jak sprzęt ma prawo się popsuć, chociaż powinien pracować jak najdłużej. Od jakiegoś czasu obserwuję instalację z pompą ciepła nibe u znajomego, który od kilku lat ją sobie chwali. W domu ciepło, w pomieszczeniu z pompą czysto i estetycznie. Ja także zastanawiam się nad instalacją takiej pompy w niedalekiej przyszłości.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.