ser252 Opublikowano 26 Stycznia 2015 #1 Opublikowano 26 Stycznia 2015 Witam Jako że zmuszony jestem do oszczędzania na budowie postanowiłem sam wykonać instalacje c.o i cuw. Pojecie jakieś tam mam ponieważ robiłem juz ogrzewanie u siebie w warsztacie itp. Mianowicie dom ma około 125m2 układ bedzie składał sie z dwóch rozdzielaczy na grzejniki i jednym na podłogówke. instalacjia do rodzielaczy bedzie prowadzona w miedzi, Budynek bedzie ogrzewany kotłem na ekogroszek firmy SETLANS Prosze o ocene schematu i ewentualne jego korekty, Porsze również o napisanie mi jakimi średnicami ruru to wszystko robićschemat c.o.bmp
sambor Opublikowano 26 Stycznia 2015 #2 Opublikowano 26 Stycznia 2015 To trochę przerost formy nad treścią, będzie trudno wyregulować przeplyw grawitacyjny przez dwa zaw 4-D połączone równolegle, raczej taki układ : zaw 4-D min 5/4" za zaw pompa na grzejniki, a równolegle do niej zaw 3-D i zasilanie podłogi - coś podobnego do schematu drugiego. Pozdr. PSPozwoliłem sobie skonwertować twój schemat do bardziej strawnego.
ser252 Opublikowano 27 Stycznia 2015 Autor #3 Opublikowano 27 Stycznia 2015 a prosze mi napisac dlaczego na tym drugim schemacie naczynie przelewowe jest podlaczone zasilaniem z kotla z 3 miejsc a nie tylko od spodu?
sambor Opublikowano 27 Stycznia 2015 #4 Opublikowano 27 Stycznia 2015 To schemat z forum, podłączenie NP jest zgodne z PN dla kotłów o małej mocy , obie wersje są akceptowalne, tylko u ciebie , brak rury przelewowej do kanalizacji i fajki odpowietrzającej. Poniżej jeszcze inne podłączenia NP, wystarczy układ prawy
henryk1953 Opublikowano 27 Stycznia 2015 #5 Opublikowano 27 Stycznia 2015 a prosze mi napisac dlaczego na tym drugim schemacie naczynie przelewowe jest podlaczone zasilaniem z kotla z 3 miejsc a nie tylko od spodu? Witaj!!!! Tu masz jak to się robi zgodnie z normą. http://forum.budujemydom.pl/?act=attach&type=post&id=17261 pozdrawiam.henryk1953
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.