bany13 Opublikowano 23 Stycznia 2015 #1 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Witam, podczas palenia drewnem lub węglem w moim Zębcu SWK gdy odsuwam przegrodę, aby podłożyć do pieca czasami po odsunięciu przegrody ogień bucha i z pieca wylatuje kłąb dymu co po kilku sekundach ustępuje i wszystko wraca do normy po czym się nie dymi. Co może być tego przyczyną dzieje się tak nie zawsze komin ma przekrój 25x25cm na dole, a u góry ma 18X18cm. Komin ma takie wymiary ze względu na swoją budowę która wygląda tak jak w załączniku. Dodam jeszcze że nie duszę pieca szyber jest otwarty i dopływ powietrza też temperatura jaką trzymam na piecu to 70-80 stopni.
mac65 Opublikowano 23 Stycznia 2015 #2 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Powinieneś się już nauczyć że SWK to kocioł górnego spalania i palenie w nim metodą jak opisujesz prowadzi do tego co opisujesz . Jeśli jednak nie uznajesz palenia od góry to poczytaj chociaż to https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/16702-spalanie-boczne-krocz%C4%85ce-w-g%C3%B3rniaku/
bany13 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Autor #3 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Dziękuję za odpowiedź, ale tak się dzieje nieraz nawet przy paleniu drewnem ognień gwałtownie wyskakuje z pod przegrody.
mac65 Opublikowano 23 Stycznia 2015 #4 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Nie ma to znaczenia czym palisz bo jeżeli pod ruszt nie dostarczysz odpowiedniej ilości powietrza w stosunku do ilości powstałych palnych gazów z paliwa to te gazy się nie zapalą i każde otwarcie drzwiczek zasypowych i idący za tym dopływ świeżego powietrza do spalania skutkuje zapłonem gazów w palenisku ( wybuch gazów ) . Jeśli palisz drewnem to używaj w SWK otworów PW na drzwiczkach zasypowych a pozwoli to dopalić się temu co nie mogło się dopalić w komorze spalania .
bany13 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Autor #5 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Dzięki, Pw w górnych drzwiczkach zawsze miałem zamknięte teraz je otworzę.
szoku Opublikowano 23 Stycznia 2015 #6 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Witam posiadam ten sam problem tylko ze z piecem ogniwo s6wc
MIQ Opublikowano 23 Stycznia 2015 #7 Opublikowano 23 Stycznia 2015 A czy do tego samego przewodu kominowego dołączona jest też kuchnia kaflowa?
bany13 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Autor #8 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Tak, ale w kuchni pali się ok ogień nie bucha komin jest wspólny dla obu pieców nie ma przegrody w środku.
szoku Opublikowano 23 Stycznia 2015 #9 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Nie do komina podlaczony mam tylko piec , dodam ze piec posiadam w piwnicy
Bluepb Opublikowano 27 Stycznia 2015 #10 Opublikowano 27 Stycznia 2015 Moim zdaniem kuchnia jeśli nie jest używana powinna być szczelnie zamknięta to poprawi ciąg ale coś mi się wydaje, że i tak masz dobry ciąg z tak dużym przekrojem. SWK 14 to bardzo prosty górniak. Więc najefektywniejsze spalanie jest przy rozpalaniu od góry sam to stosuje i jestem zadowolony. Przogotuj się na rozpalanie cykliczne raz zasypujesz i spokój na kilka godzin. Lub cienka warstwa opału i mieszkanie w kotłowni... Jeśli paliłeś wcześniej tak, że na rozpałke lądowało paliwo do pełna to zalecane jest sprawdzenie poziomu "zarośnięcia" komina bo może być sporo nagaru.
zwanzig Opublikowano 28 Stycznia 2015 #11 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Przy dokładaniu otwórz najpierw lekko drzwi dolne i dopiero po chwili górne. Buchnięcie bierze się z zapłonu gazów po otrzymaniu powietrza z drzwi zasypowych. Pal z lekko otwartą rozetką w górnych drzwiach. Nie dosuwaj płyty całkowicie, tylko zostawiaj szczelinę ok.2 cm. Nie zamykaj też do końca dolnej klapki pozostawiając 1-2 mm luzu. Innym sposobem jest wykręcenie dwóch dolnych śrub szóstek mocujących zaślepkę pod wentylator w drzwiach dolnych i pozostawienie tylko dwóch górnych (wystarczą). Masz wtedy ciągły minimalny dopływ powietrza pod ruszt przez dwa otwory.
bany13 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Autor #12 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Dzięki za odpowiedzi na ciąg w kominie nie narzekam, a stosowanie się do waszych porad pomogło ogień nie bucha i pali się ok. Wielkie dzięki za pomoc :)
Bluepb Opublikowano 31 Stycznia 2015 #13 Opublikowano 31 Stycznia 2015 Buchnięcie bierze się z zapłonu gazów po otrzymaniu powietrza z drzwi zasypowych. Dokładnie gdy pali się brudno (od dołu) żar na spodzie zbyt gwałtownie odgazowuje węgiel gazy palne uciekają do komina a co nie zdąży uciec do komina gwałtownie zapala się po otworzeniu drzwiczek(wpuszczeniu dużej dawki powietrza).
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.