geoorge Opublikowano 5 Listopada 2014 #1 Opublikowano 5 Listopada 2014 Witam Byłem u producent kotłów: http://www.mpm-kotly.pl/kociol-mpm-dolne-spalanie-ds.htmlWidziałem model 12-14 kW DS i wygląda ciekawie, poprawili komorę spalania (2 pionowe kanały, dołożone trochę szamotki, proste kanały wygodne do czyszczenia), jest PW z regulacją (osobny wlot).I oczywiście żeliwny ruchomy rusz, klapka do rozpalania. Jest też bardzo ładnie wykończony. Niedługo będę posiadaczem tego kotła, zobaczymy w praktyce.Do kotła nie można podpiąć wentylatora, osobny wlot PW trochę to komplikuje (trzeba by robić jakieś przeróbki).
szari Opublikowano 5 Listopada 2014 #2 Opublikowano 5 Listopada 2014 Zalety: zużywanie tylko takiej ilości paliwa, jaka jest potrzebna w danym momencie I sprawność "tylko" 88% jakoś mi się to nie dodaje ;) No bo skoro nie zużywa paliwa na podtrzymanie znaczy wysysa powietrze z pieca zostawiając próżnię zasyp gaśnie, aby podnieść temperaturę rozpala zasyp w czystym tlenie?
Hogan Opublikowano 29 Listopada 2014 #3 Opublikowano 29 Listopada 2014 W dniu 5.11.2014 o 17:14, geoorge napisał(a): Niedługo będę posiadaczem tego kotła, zobaczymy w praktyce. No i jak tam, masz już ten kocioł? Jak wrażenia? A do znawców mam pytanie - jeżeli w kotle DS podamy całe PP od góry przez drzwiczki zasypowe (nic przez popielnik, PW osobno w kanał), to czy spowoduje to rozpalenie calego wsadu? Szukam kotła o takiej konstrukcji, ale jak się zajmie całe drewno na raz to i bufor może nie dać rady.
mpanczak Opublikowano 19 Stycznia 2015 #4 Opublikowano 19 Stycznia 2015 W dniu 5.11.2014 o 17:14, geoorge napisał(a): Witam Byłem u producent kotłów: http://www.mpm-kotly.pl/kociol-mpm-dolne-spalanie-ds.html Widziałem model 12-14 kW DS i wygląda ciekawie, poprawili komorę spalania (2 pionowe kanały, dołożone trochę szamotki, proste kanały wygodne do czyszczenia), jest PW z regulacją (osobny wlot). I oczywiście żeliwny ruchomy rusz, klapka do rozpalania. Jest też bardzo ładnie wykończony. Niedługo będę posiadaczem tego kotła, zobaczymy w praktyce. Do kotła nie można podpiąć wentylatora, osobny wlot PW trochę to komplikuje (trzeba by robić jakieś przeróbki). Witam Jak kociołek? Kuzyn szuka do nowego domu (jakieś 130m2 użytkowych, parter + poddasze). Jako opał drewno + węgiel (węgiel w silne mrozy, ma dostęp do taniego drewna). Przymierza się do dolniaka z MPM (moc 12-14kW) i ciekaw jestem opinii na temat tego kotła. Pytanie, czy to rozwiązanie sprawdzi się przy paleniu głównie drewnem, węgiel jako dodatek. Pozdrawiam
meping Opublikowano 19 Stycznia 2015 #5 Opublikowano 19 Stycznia 2015 Poczytaj w tym wątku - jest sporo na temat tego kociołka łącznie z przekrojem: https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/18240-150m2-potrzebny-kocio%C5%82-najlepiej-dolnego-spalania/
jogas Opublikowano 17 Lutego 2017 #6 Opublikowano 17 Lutego 2017 czy ktos palił w tym kotle brykietem torfowym?
izydor86 Opublikowano 18 Lutego 2017 #7 Opublikowano 18 Lutego 2017 W dniu 19.01.2015 o 14:51, mpanczak napisał(a): Witam Jak kociołek? Kuzyn szuka do nowego domu (jakieś 130m2 użytkowych, parter + poddasze). Jako opał drewno + węgiel (węgiel w silne mrozy, ma dostęp do taniego drewna). Przymierza się do dolniaka z MPM (moc 12-14kW) i ciekaw jestem opinii na temat tego kotła. Pytanie, czy to rozwiązanie sprawdzi się przy paleniu głównie drewnem, węgiel jako dodatek. Pozdrawiam Kuzyn chyba chce sobie krzywdę zrobić...
Mario1969 Opublikowano 18 Lutego 2017 #8 Opublikowano 18 Lutego 2017 Izydor idź spać dalej, za rok się obudź. Ten temat powinien zniknąć skoro jest już zbiorczy o MPM
izydor86 Opublikowano 18 Lutego 2017 #9 Opublikowano 18 Lutego 2017 Hehehe, faktycznie na datę nie spojrzałem ;-)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.