KubaSko Opublikowano 18 Stycznia 2015 #1 Opublikowano 18 Stycznia 2015 Witam. Zadam może błahe pytanie ale jak prowadzicie rury pex do grzejników w systemie rozdzielaczowym c.o. i pod podejscia wody użytkowej? Chodzi mi o to czy układacie je: 1) bezpośrednio na pierwszej wylewce (stropie) w peszlach na to dwie warstwy styro na zakładkę, wylewka 2) Czy może na wylewkę (strop) styro pierwszwa warstwa, na styro rury cwu i c.o. w peszlach, na to druga warstwa styro, wylewka Z tego co się orientuję to opcja druga tylko na pierwszej kondygnacji ( na gruncie), a reszte kondygnacji można wg pkt. 1 Pozdrawiam
automatyk Opublikowano 18 Stycznia 2015 #2 Opublikowano 18 Stycznia 2015 po pierwsze na pietrze układasz tylko 3cm styro max 5 i w tym chowasz rury, a na dole na slepak układasz styro np 5cm naatepnie rury i uzupałniasz styro i beton
majschi Opublikowano 18 Stycznia 2015 #3 Opublikowano 18 Stycznia 2015 Jak wyżej. Rury do co oraz cwu powinny być w otulinie a nie w peszlu
KubaSko Opublikowano 18 Stycznia 2015 Autor #4 Opublikowano 18 Stycznia 2015 Oczywiście miałem na myśli otulinę. Rury do cwu też kładę w otulinie. Ale zdarzało mi się rurę kłaść na dole bezpośrenio na wylewkę i na to na zakładkę styro. Rozumiem że chodzi o ewentualne straty cieplne dlatego najlepiej dać je na styro ? Dziękuję za szybką odpowiedź p.s. ostatnio miałem budowę gdzie na górę szło 6 cm styro
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.