Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam po dluszej przerwie. Jestem juz po wymianie pieca z29 na 17 kw nwt sas mam pytanie odnosnie sterownika jest on inny niz w poprzednim piecu mianowicie st850 z pid czy ktos posiada taki sterownik moze cos doradzi albo podzieli sie swoja wiedza w tym temacie

Opublikowano

PID czyli płynna regulacja nadmuchu na podstawie danych z czujników temp. wody i temp. spalin. Konkretnie czego oczekujesz, bo sterownków z PID jest sporo ale działaja na takich samych zasadach. Czytałeś instrukcje obsługi? To podstawa, bo sporo jest pytań na które odpowiedź zawiera ta mała książeczka. A mimo, iz sam uzywam modelu nwt, to przy wymianie kotła już bym go 2 raz nie kupił, bo to zwykły kundel górno - dolny, kopciuch i tyle. Może wykonanie dobre ale sama konstrukcja do niczego, tylko za późno sie o tym dowiedziałem, cóż, trzeba przerabiać i jakoś żyć z tym, co się ma.

Opublikowano

Moze to i jest kundel ale nie zawsze mozna zastosowac to co by sie chcialo tylko to na co warunki pozwalaja. Apropo tego pid lepiej go wylaczyc czy paalic z nim bo mnie sie wydaje ze jak jest wlaczony to dokladniej trzyma ustawiona temperatura ale jest wieksze zuzycie opalu i wiecej smoli a moze mi sie wydaje

Opublikowano

PID jest dobry jak jest odpowiednio skonfigurowany. Steruje nadmuchem w oparciu o temperaturę na kotle i temperaturę spalin. Jeśli nie znasz tej ostatniej to samodzielnie raczej lepiej kotła nie wysterujesz, bo w oparciu o co? Tyle że trzeba sterownik doregulować do konkretnych warunków (ciąg kominowy, zapotrzebowanie na ciepło budynku).

Opublikowano

Dobrze skonfigurowany sterownik Pid jest dobry do miału, flotokoncentratu, drobnego groszku i niesortów, nawet orzecha 2. Przy grubszym węglu generalnie to przerost formy nad treścią, wystarczy miarkownik.

W legendach w szybszym spalaniu opału na sterowniku w porównaniu do miarkownika, czy szczeliny jest ziarno prawdy, bo PID utrzymuje stabilnie non stop zadaną temperaturę kotła. Nie ma tam tak jak przy miarkowniku okresów przysypiania kotła i wahań temperatury związanych z bezwładnością miarkownika i zapopieleniem. Jest zapopielenie i temperatura spada, to sterownik podnosi obroty utrzymując ciągle temperaturę pieca i spalin.

I dlatego potem legendy, że miarkowniku to 15 godzin, a na sterowniku tylko 10. Coś za coś.

Opublikowano

A co, jeśli sterownik działa w tandemie z elektronicznym miarkownikiem?

Opublikowano

Nie wiem. Ale wiedziałem że zaraz tu będziesz  ;). Napisz jak to jest w tandemie. Ja widziałem tandem dmuchawa - miarkownik. Miarkownik z dużą przeciwwagą podnosił bez problemów klapkę z wentylatorem. Zaczep łańcuszka był na górze wentylatora, co dawało lepszy rozkład sił. Oczywiście nie pracowały razem. Raz było palone tak, a raz tak.

Osobiście palę na miarkowniku i szukam opinii o Honeywell FR124 w porównaniu do Esbe Ata 212. 

Opublikowano

Szczerze - porównanie (na obecnym kotle) mam tylko ze śrubką przy klapie. Na pewno jest wygodniej od wyżej wspomnianej, ma się wpływ na reakcję sterowania na wartość i szybkość zmian temperatury, sama temperatura jest bardziej stabilna, ale nie zwalnia to w dalszym ciagu z myślenia. Co nieco wiecej znajdziesz w starszych moich postach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.