blachaxxx Opublikowano 5 Stycznia 2015 #1 Opublikowano 5 Stycznia 2015 Mam pytanie jak wyglada sprawa z pompa co, jedni twierdza iz pompa to straty -najlepsza grawitacja( oczywiscie chodzi mi tylko o spalanie) inni twierdza iz najlepiej zamontowac pompe. U mnie nie ma mozliwosci grawitacji lecz mam pompe 3 biegowa 25/60 3 biegi 100W 65W 45W. Na co zwracac uwage przy ustawieniach dajac na 1 roznica ok 8* , na 3 ok 5*, CYtalem gdzies ze najlepiej jak najwieksza inni pisza ze najlepiej jaknajmniejsza. Jadac na 1 mam wrazenie iz woda zimna wchodzi do kotla falowo rurki maja duza roznice temperatur(sprawdzajac reka) na 3 nie wychwyci sie roznicy temperatury reka. Sam nie wiem co lepsze wydaje mi sie iz spalanie spadlo na 1 ale pogoda ostatnio zmienna dodam jeszce iz grezjnik jeden do polowy cieply ale to mi nie przeszkadza bo temepratura w domu ok. Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk
meping Opublikowano 5 Stycznia 2015 #2 Opublikowano 5 Stycznia 2015 Grzejniki są liczone dla delta T 20 st. C. Przy mniejszej mają większą moc, przy większej mniejszą. U mnie pompa chodzi na 1, delta jest wystarczająca, a nie widzę powodu na płacenie elektrowni za bezsensowne mielenie wody. Jeśli na 1 masz deltę 8 st. C, to jest super, nie ma co dofinansowywać zakładów energetycznych ;) Wyjątek od tego stanowi sytuacja, kiedy na pierwszym biegu pompy najbardziej oddalone grzejniki będą niedogrzane, ale to można załatwić regulacją przepływów instalacji.
blachaxxx Opublikowano 6 Stycznia 2015 Autor #3 Opublikowano 6 Stycznia 2015 Czyli co lepiej juz pomijajac uzycie energi lepiej duza roznica czy mala chodzi mi zasilanie i powrot , generalnie przy przeplywie szybszym wyminaa chyba lepsza? Do czegos te biegi sluza chyba nie tylko o pobor energi chodzi Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk
meping Opublikowano 6 Stycznia 2015 #4 Opublikowano 6 Stycznia 2015 Tak, służą do dostosowania wydajności pompy do potrzeb instalacji. Przy szybszym przepływie wymiana jest lepsza, ale jeśli przepływ jest wystarczający to nie ma potrzeby gonienia pompki na wysokich obrotach. Wyższy przepływ może powodować szumy w instalacji, szumy w grzejnikach i inne jeszcze atrakcje. Nie daje buforu bezpieczeństwa dla odpompowania ciepła z kotła w przypadku podgotowania. Dlatego uważam, że gonienie pompki na wysokim biegu bez potrzeby może przynieść więcej szkód niż pożytku.
emus Opublikowano 7 Stycznia 2015 #5 Opublikowano 7 Stycznia 2015 Do czegos te biegi sluza chyba nie tylko o pobor energi chodzi Teoretycznie tak można przyjąć: I bieg 45 W dla instalacji zbudowanej jako grawitacyjna z grzejnikami żeliwnymi czyli duże średnice, małe opory. II bieg 65 W dla instalacji zbudowanej jako grawitacyjna z grzejnikami aluminiowymi, czyli duże średnice ale średnie opory, bo grzejniki aluminiowe. III bieg 100 W dla instalacji zbudowanej jako pompowa, grzejniki aluminiowe czyli małe średnice, duże opory. Oczywistym jest, że teorię trzeba praktycznie sprawdzić. Teoretycznie tak można przyjąć: Jak na I biegu słychać szum w instalacji i instalacja dobrze grzeje to trzeba zmienić pompę na pompę o mniejszej wysokości podnoszenia Jak na III biegu instalacja ma problemy z grzaniem to trzeba zmienić pompę na pompę o większej wysokości podnoszenia. Wysokość podnoszenia = zdolność do pokonywania oporów w instalacji. Oczywistym jest, że teorię trzeba praktycznie sprawdzić. Przy szybszym przepływie wymiana jest lepsza, Jest odwrotnie. Jak ktoś ma na przykład podgrzewacz gazowy do CWU może łatwo to sprawdzić - mały przepływ wody wysoka temperatura wody - duży przepływ wody niska temperatura wody.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.