radziuszkaa Opublikowano 4 Stycznia 2015 #1 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Cześć wszystkim,Jestem tutaj pierwszy raz jako postman, jak się można domyśleć trafiłem na forum z obligatoryjnym pytaniem :)Poniżej postaram się dokłądnie ale zwięźle przedstawić zaistaniały casus z moim piecem. We wrześniu 2014 wstawiłem piec z podajnikiem na ekogroszek firmy STALKOT z Pleszewa 12 KW (instalacja z zaworem mieszającym)Pierwszy raz mam doczynienia z kotłem z podajnikiem. Wrażenie po 3 miesiącach palenia to zdziwienie dlaczego tak dużo pobiera opału i dlaczego efektem spalania nie jest popiół tylko żużel?Od początku października do końca grudnia spaliłem 2,5 tony ekogroszku BARTEX GOLD o właściwościach: średnica ziarna: 5-25 mm wartość opałowa: 28-30 MJ/kg siarka do 0,6 % popiół: 2-4 % USTAWIENIA STEROWNIKA: czas podawania 12s czas międy podawaniem 01:12 krotność podawania: 3 czas przedmuchu: 35s czas między przedmuchami: 8min obroty dmuchawy: 75% obroty w stanie nadzoru: 55% temperatura zadana CO: 49stopni Korekta nocna: -4stopnie Korekta ekonomiczna: -3stopnie Dodam że domek w którym mieszkam to słupek z lat 70tych, docieplony styropianem 10cm, powierzchnia użytkowa 120 mkw, ale ogrzewam 90 mkw dół gdzie mieszka babcia powierzchnia ogrzewania 50mkw, kuchnia, pokój, łazienka, natomiast korytarz i drugi pokój kaloryfery wyłączone góra gdzie ja mieszkam ogrzewam tylko jeden duży pokój powierzchni 40mkw, ale kaloryfery ustawiłem na pół gwizdka bo 18 stopni mi wystarcza W poprzednich sezonach miałem sraty piec, na sezon grzewczy czyli ok 8-7 miesięcy starczyały mi 3,5 tony węgla i 5 metrów drzewa max! a ogrzewałem cały dom, dlatego w porównianiu do ekogroszku jestem w szoku.Czy możecie podpowiedzieć dlaczego tak dużo ekogroszku piec zużywa, czy ustawienia sterownika są bardzo źle ustawione?Dwa skąd ten żużel, co zrobić żeby osiągnąć właściwości podane przez producenta ekogroszku jeśli chodzi o ilość popiołu?Z góry dziękuję za odpowiedzradziuszkaa
SUSPENSER Opublikowano 4 Stycznia 2015 #2 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Witaj, Wcale dużo nie spalasz, tylko dużo wyrzucasz niespalonego stąd zużycie. Dużo masz jeszcze tego ekogroszku ? Pytam bo możesz mieć problem z jego właściwym spaleniem. Na razie nastaw: czas podawania 5s czas międy podawaniem 00:50 krotność podawania: 2 czas przedmuchu: 30s czas między przedmuchami: 40 min obroty dmuchawy: ??? % [tyle, żeby ledwo co dopalało węgiel czyli obniżaj aż przestanie dopalać po czym lekko podnieś żeby dopalało a kopiec żaru był 2-3 cm nad powierzchnią palnika] obroty w stanie nadzoru: ??? % [trzeba zaobserwować kopiec podobnie jak w obroty dmuchawy, na początek daj tyle samo co obroty dmuchawy] temperatura zadana CO: 50stopni Daj znać jakie są efekty.
radziuszkaa Opublikowano 5 Stycznia 2015 Autor #3 Opublikowano 5 Stycznia 2015 hej,Mam jeszcze 500 kg tego siuwexu, ... jaki proponujesz kupić jak się ten skończy?Jutro jest wolny dzień więc poeksperymentuję z piecem i napiszę jakie sprawa wygląda dziękuję za odpowiedź
SUSPENSER Opublikowano 5 Stycznia 2015 #4 Opublikowano 5 Stycznia 2015 Możesz kupić na próbę kilka worków w Castoramie/Obi/LM itp. takiego w workach z zielonymi napisami pakowanego przez firmę Tani Opał, z opisem 20-22 MJ/kg - to powinien być węgiel z Komoran, który nie ma spiekalności bo jest węglem brunatnym a nie kamiennym. Ma niską kaloryczność, ale łatwo go dobrze spalać i jest tani [u mnie po 500 zł / tonę więc w marketach pewnie też w podobnej cenie] - zobaczysz przy jego spalaniu jak powinien wyglądać popiół - potrenuj na nim zanim zaczniesz szukać w okolicy składu węgla z czymś porządnym a jak nie chcesz szukać to go używaj i już.
radziuszkaa Opublikowano 7 Stycznia 2015 Autor #5 Opublikowano 7 Stycznia 2015 Witaj, Wcale dużo nie spalasz, tylko dużo wyrzucasz niespalonego stąd zużycie. Dużo masz jeszcze tego ekogroszku ? Pytam bo możesz mieć problem z jego właściwym spaleniem. Na razie nastaw: czas podawania 5s czas międy podawaniem 00:50 krotność podawania: 2 czas przedmuchu: 30s czas między przedmuchami: 40 min obroty dmuchawy: ??? % [tyle, żeby ledwo co dopalało węgiel czyli obniżaj aż przestanie dopalać po czym lekko podnieś żeby dopalało a kopiec żaru był 2-3 cm nad powierzchnią palnika] obroty w stanie nadzoru: ??? % [trzeba zaobserwować kopiec podobnie jak w obroty dmuchawy, na początek daj tyle samo co obroty dmuchawy] temperatura zadana CO: 50stopni Daj znać jakie są efekty. Ustawiłem tak jak mówiłeś- spieków nie było, spalanie podobne, ale nie osiągnął zadanej temperatury, zatrzymał się na 44,1 stopnia
01mlody Opublikowano 7 Stycznia 2015 #6 Opublikowano 7 Stycznia 2015 No raczej temperatura do spalania ekogroszka powinna być w granicach 60 stopni a nie jak na piecach zasypowych 42. A temp która ma iść na grzejniki regulujesz zaworem czterodrożnym.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.