Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Nowy Dom 150M2 Użytkowej, Jakiej Mocy Kocioł Wybrać

marcinrr

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeżeli zdecydowałeś się na gaz to nie zawracaj dupy węglarzom tylko wejdź na dział odpowiedni i tam Ci fajnie doradzą !

Opublikowano

po dłuższych dywagacjach, rozmowach i poradach zdecydowałem się na gaz...

mój instalator zaproponował mi kocioł Immergas Victrix 20 TT z zasobnikiem wiszącym Biawar lub zamiennie piec Dietrich MCR3

Powiem że bardzo mądra decyzja :)

O ile dobrze kojarzę to przez obecną zimą Piotrek42 z FM wymienił groszkowaca na Dietrich MCR

Opublikowano

długo nad tym myślałem, ale główne czynniki które przeważyły to:

- gaz mam w granicy ok 20m od kotłowni

- 100% podłogówka

- kominek przy kotle na paliwo stałe trochę straciłby sens bo nie byłoby potrzeby grzania w nim, a tak będzie w razie większych mrozów żeby się wspomóc itd.

- myślę że rachunki nie będą dużo większe niż przy ekogroszku, wszystko zależy od zimy, a ostatnio są dość łagodne i izolacji domu w przyszłym roku możecie mnie pytać ile zapłaciłem bez ściemy dam odpowiedź.

pozdrawiam i dziękuję wszystkim za pomoc :)

Opublikowano

Szkoda że dopiero za ok.1,5 roku  będziesz mógł powiedzieć czy to był dobry wybór i ile cie to miesięcznie kosztuje mnie też wszyscy na Gaz  namawiają ale ja stoję okoniem jak na razie i zostaje przy piecu na eko groszek gdybym cofnął sie kilka lat to na pewno nie wybudował bym sobie garażu w domu tylko wolnostojący drewniany Ale niestety mam i w dodatku powiększyłem go na 2 stanowiska i wiem że to bedzie zabierało dużo energii z domu i miedzy innymi dlatego nie chcę gazu a 2 sprawa to do rury z gazem mam 80 mb i to pewnie były by spore koszty ale napisze pismo do gazowni zobaczymy co odpiszą i ile to będzie kosztowało

• 3 lata później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.