Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dołożony Grzejnik Nie Grzeje.

JacekJ129

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Zacznę od tego co mam :

Posiadam dom z piwnicą, parterem oraz poddaszem. Wszystkie kondygnację są ogrzewane.

Piec to tzw. "śmieciuch" palę tam węglem i drewnem.

Instalacja grawitacyjna, wspomagana pompą Webermann.

Grzejniki powymieniane, wszystkie płytowe firmy Diamond, zawory zwykłe.

Jaki mam problem ?

Otóż na poddaszu posiadam 2 grzejniki. 1 z prawej strony drugi z lewej. Do każdego z nich idzie osobny pion. Grzejniki te grzeją wspaniale, aż powiem czasem mi za gorąco.

Ostatnio dołożyłem na poddaszu trzeci grzejnik (na środku) gdzie wkrótce powstanie salon. Grzejnik ten jest 1.6 m szerokości.

Grzejnik ten został podłączony przez hydraulika z pionu lewego (czyli od grzejnika który grzeje znakomicie zostały dołożone trójniki i od nich został podłączony grzejnik 1.6 m).

Połączenie zostało wykonane rurą PEX (tą grubszą) nie znam się na średnicach - przepraszam.

Wszystko ładnie pięknie ale grzejnik 1.6 nie grzeje. Dlaczego tak się dzieje ?.

Odpowietrzałem ze sto razy, skręcałem dolne grzejniki aby ciśnienie pchało do góry i nic. Wyczyściłem filtr przed pompą, nic . . .

Na 3 biegu grzejnik grzeje tylko górną częścią i to jeszcze wg. dosyć słabo. Co robić ?

Proszę o opinie i pomoc.

Opublikowano

sprawdź zawory na tym grzejniku czy coś nie blokuje?

może za mały jednak pex a jeszcze  bardziej zwężają złączki?miałem podobny przypadek i trochę udało się poprawić poprzez przykręcenie reszty grzejników. ale najlepszym sposobem poprawy przepływu jest podpięcie grzejnika po przekątnej.

Opublikowano

Witam. Grzejnik oczywiście jest podłączony po przekątnej. Zawory otwarte są na maxa.

Tak jak pisałem wcześniej - skręcenie dolnych grzejników nie wiele daje.

Czy możliwe aby pompa obiegowa była za słaba ? jeśli tak to jaką pompę zastosować ?.

Co do pexu - niby miałbyć dobry. Skrętki, kolanka, wszystko jest nowe, więc nie ma mowy aby gdzieś go przytkało.

Dziś odpowietrzałem całość nawet zaworem zwrotnym i nic.

Opublikowano

dwa wyjjscia albo wymienić pex na wieksza srednicę albo dławić wszytkie grzejniki ,a grzenik moze być podłączony normalnie a nie po przekatnej

Opublikowano

Znalazłem informację na temat zamontowania tego PEX,u. Jest to PEX 3/4.

A z tym podłączeniem to już nic nie rozumiem. Jedni mówią że jeśli powierzchnia grzejnika jest duża ten powinien być podłączony przekątnie, natomiast jeśli jest to mała pojemność wówczas zasilanie podłączamy górą, powrót dołem.

Opublikowano

gdzieś było na forum. Nowy grzejnik z nowym zaworem ale uszkodzonym. Wywal zawór, jak nie pomoże to wtedy będziesz szukał dalej

Opublikowano

Musisz wykonać regulację hydrauliczną tzn. przydław zaworami te grzejniki które są gorące.Sprawdż czy na powrotnej gałązce zawór nie jest zbyt mocno przydławiony.Jeśli te obok grzeją to i ten też musi grzać-łaski nie robi.Warunek jest jeden: opory hydrauliczne płynącej wody w rurach muszą być jednakowe.Regulacja,regulacja zaworami.

Dodam jeszcze,że zawór grzejnikowy ma dodatkową regulację pod głowicą termostatyczną- ale nie wiemy jakie masz zawory?.

Opublikowano

Nie mam zaworów termostatycznych. Mam takie najzywklejsze ( w lewo kręcisz, przepływ jest, kręcisz w prawo zamykasz dopływ wody). Nie tak dawno dławiłem wszystkie inne grzejniki na powrocie śrubą imbusową, i tamten jakby trochę lepiej grzał, ale to nie jest ten efekt co ma być. Góra grzejnika jest gorąca, natomiast każdy centymetr w dół to letni, a na końcu całkiem zimny. Kiedy pompa pracuje na 2 biegu to w ogóle nie grzeje, na 3 grzeje tak jak wyżej piszę.

Podłączenie tego grzejnika wygląda tak :

Na rysunku zaznaczona czarną kreską jest rurka która wychodziła przez strop i była na końcu przewiercona. Było to wg. hydraulika odpowietrzenie które on usunął bo stwierdził że nie potrzebne to jest.

Przy czym zaznaczam że kiedy był tam stary grzejnik żeliwny to nie posiadał on odpowietrzenia, więc rurka miała chyba jakiś sens. W obecnej chwili jest tam płytowy nowy grzejnik więc odpowietrzenie posiada z boku.

Drugie pytanko - czy możliwe że ten duży grzejnik nie grzeje przez to iż rurka zasilająca jak widać na załączonym obrazku wychodzi trochę wyżej niż do tego co grzeje ?

Przepraszam na rysunku jest pewien błąd - A więc grzejnik który nie grzeje jest oczywiście podłączony na "krzyż" a nie tak jak narysowałem

post-61337-0-96636900-1420147595_thumb.png

Opublikowano

to załoz w tym miejsciu odpowietrzenie a srednicę rury taką samą jak do grzejnika który grzeje i tyle

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.