habzimierz Opublikowano 30 Grudnia 2014 #1 Opublikowano 30 Grudnia 2014 Witam Kolegów 1szy post i niestety od razu problem. Błagam niech ktoś doradzi bo mróz jak cholera a u mnie w niektórych pomieszczeniach w ogóle nie grzeje - włączyłem funkcję urlop w kotle, ale jak wróciłem i podkręciłem to temparatura wcale nie ruszyła Dałem max na kotle (50) i pompe też na max ale na dowolnej sekcji przy zamkniętej całej reszcie (całkowicie zamknięty drugi rozdzielacz i wszystkie inne sekcje) przepływ na rotametrze pokazuje 2kę :/ Masakra jakaś, zwłaszcza teraz przy tych mrozach Fakty: - mam zapowietrzony hydrofor + dodatkowo napowietrzanie wody (dla celów filtarcji) - kocioł buderus kondensat, jeden obieg grzewczy - w całym domu podłogówka, ok 200m2 - 2 rozdzielacze po 10 sekcji każdy - nic ponadto Moja teoria jest taka, że instalacja jest zapowietrzona (bo sama woda jest napowietrzana) ale to nie tłumaczy tak niskich przepływów dowolnej sekcji przy zamknięciu całej reszty :/ Nie mam opisanych sekcji na rodzielaczach i to jest w ogóle fatal error. Pomyślałem żeby ew zamontować separator powietrza na zasilaniu, zaraz za kotłem. Różni fachowcy rozkładają ręcę. Jeden radzi montować sprzęgło + dodatkową pompę, drugi nie ma pomysłu. A w domu brrrr
sambor Opublikowano 30 Grudnia 2014 #2 Opublikowano 30 Grudnia 2014 Jaki to dokładnie kocioł? jaka automatyka steruje grzaniem podłogi? Taka instalacja grzewcza ma przepływ sumaryczny na poziomie 1800l/h lub więcej, pompa z kotła nie wydoli. Czyli sprzęgło jest potrzebne Jakie są rury do rozdzielaczy? - średnice? materiał? Podaj jeszcze jak długie są te pętle podłogówki. Jak chcesz zastosować separator powietrza to raczej w układzie napełniania, Pętle są raczej wszystkie zapowietrzone, potrzeba też fot rozdzielacza. Dla grzania podłogowego nie warto stosować funkcji obniżenia temperatury
Gość mak Opublikowano 31 Grudnia 2014 #3 Opublikowano 31 Grudnia 2014 I jesteś kolejnym któremu można napisać to samo: - brak układów mieszających dla podłogówki (3d + pompa, moim zdaniem powinny być 2 - brak sprzęgła (o czym kol Sambor wspomniał) - do podłogówki powinien być sterownik pogodowy (jaki jest nie wiadomo bo nic nie piszesz (ale jak ustawiasz ręcznie temperaturę to prawdopodobnie jest stałotemperaturowy) - powinny być też zdalne sterowania do regulacji obiegów Całym problemem jest właśnie "nic ponadto". Instalacja chyba jest nowa to obowiązkiem instalatora jest ją uruchomić. Inna sprawa to że jest bardzo marna szansa na to uruchomienie. trzeba przerabiać i to szybko. Schematy są na stronie producenta tak jak i wytyczne projektowe i zalecana armatura. Tylko kupić i poskładać zgodnie z wymaganiami producenta. Bierz za 4 litery instalatora i niech doprowadza instalację do porzadku
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.