Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem Z Cz. Podłogówki I Prośba O Ocenę Instalacji

Michalisior

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam wątpliwości czy instalator właściwie wykonał instalacje, a szczególnie obieg podłogówki. Mam kilka grzejników i chyba 4 pętle podłogówki, w tym jedna w łazience na poddaszu użytk. Problem w tym, że mimo zaworu ogranicz. temp. afriso ustawionego na ok 33 st. (na piecu podłogówka zwykle 30-33 st.) podłoga w łazience na poddaszu jest mocno nagrzana, a w pomieszczeniach na dole ledwie ciepła. Nie mam sterowania siłownikami, ale instalator zapewniał, że bez nich będzie ok, wystarczy regulować zaworami. Jednak moje obawy budzi rozdzielacz w skrzynce na górze, w którym po pozamykaniu poszczególnych zaworów i opisaniu sobie grzejników (instalator to olał), wyszło mi na to, że jedna sekcja (na zdj.1 ostatnia z lewej) idzie na ową podłogę w łazience. Na dole przy zimnej wodzie jest pokrętło do regulacji. Dlaczego przy zimnej?? Czy to ok.?? Czy na podłogę nie powinna iść woda z osobnej skrzynki rozdz. dla podłogówki (jest na parterze)?? Dodatkowo obawy budzi dla mnie sama instalacja CO (zdj.2,3), bo mimo zaworu 4d nie wiem czy np. położenie na wyjściu pompy CO i potem po rozdzieleniu zaworem afriso pompy podłogówki (niebieska LFP) jest w porządku - gdy jedna właściwie pcha wodę na drugą i czy te zawory miedzy pompami są odpowiednie?  

Zaznaczam, że jestem laikiem i bardzo proszę o stosowne opinie i porady.

post-61247-0-49446000-1419800683_thumb.jpg

post-61247-0-73545900-1419800696_thumb.jpg

post-61247-0-90586100-1419800703_thumb.jpg

Opublikowano

Witam

ta podłogówka w łazience, która grzeje jest wykonana na zaw RTL - jest zasilana z obw grzejników, jak grzeje za bardzo to przykręć bardziej ten zawór na powrocie i po kłopocie.

Natomiast jak sam zauważyłeś układ mieszacza ( niebieska pompa ) jest zasilany z pompy CO, a nie powinno tak być , oba układy powinny być połączone równolegle

Jak na poprawionym rysunku, tam reg temp wykonujesz zaw  3-d przed tą pompą - może trzeba ustawić temp trochę większą np 35C

Na kotle regulacja parametru temp podłogi nic nie da gdyż brak zaworu z siłownikiem

pozdr. 

post-18578-0-46338200-1419814372_thumb.jpg

Opublikowano

Dziękuję za pomoc. Choć jeśli przykręcam samo białe pokrętło na powrocie trudno dobrać niższą temp. - albo odcina mi dopływ i podłoga nie grzeje, albo po dłuższym czasie jest ciągle mocno nagrzana, dlatego regulowałem na zasilaniu. Rozumiem, że to jednak nie jest poprawnie wykonana instalacja.

Z tymi równoległymi pompami tak podejrzewałem, patrząc na schematy innych.

Temp. podłogówki dawałem niższą, bo początkowo sądziłem, że jest powiązana z tą przegrzaną podłogą w łazience, a dół mam zapowietrzony. Dzięki jeszcze raz.

Opublikowano

Zawór rtl ten co jest w skrzynce rozdzielacza grzejników powinien być w łazience w skrzynce podtynkowej 30 cm od podłogi wtedy on czyta temperaturę podłogi i sama głowica termostatyczna reguluje temperaturę podłogi po przez zamykanie otwieranie zaworu termostatycznego a tak on czyta temperaturę otoczenia nie podłogi tylko skrzynki (błędnie).Ogrzewanie podłogowe pracuje na niskiej tem. Tj. Zasilanie 40st. Powrót 30 st. a grzejniki z.55 p. 45 ale jak jest ogrzewanie podłogowe na parterze a na górze grzejniki i łazienka podłogówka to można zrobić małą pętle z rozdzielacza co z zaworem ograniczającym temperaturęhttp://www.oventrop.com/PL/products/brochures/p_unibox_pl.pdf

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.