ElBinstal Opublikowano 28 Grudnia 2014 #1 Opublikowano 28 Grudnia 2014 Witam Wszystkich, :D Jak zamontować sprzęgło hydrauliczne aby nie tworzył się z niego syfon. Jest taka możliwośc? Czy nie ma to żadnego wpływu na poprawność działania instalacji? :wacko: :unsure: Pozdrawiam
Gość mak Opublikowano 29 Grudnia 2014 #2 Opublikowano 29 Grudnia 2014 A dlaczego ze sprzęgła ma się stw orzyć "syfon"?
krisb Opublikowano 29 Grudnia 2014 #3 Opublikowano 29 Grudnia 2014 Witam Wszystkich, :D Jak zamontować sprzęgło hydrauliczne aby nie tworzył się z niego syfon. Jest taka możliwośc? Czy nie ma to żadnego wpływu na poprawność działania instalacji? :wacko: :unsure: Pozdrawiam ..... a można np. tak...... http://migel.pl/Kociol-gazowy-i-kominek-z-plaszczem-wodnym_realizacja-13.html
ElBinstal Opublikowano 29 Grudnia 2014 Autor #4 Opublikowano 29 Grudnia 2014 Dzięki za odp. Problem polega na tym, że nie mam miejsca na ścianie aby zamontować sprzegło. Chciałbym zamontować je pod kotłem gazowym a póżniej porozjeżdżać na poszczególne obwody. Niestety ale spadek z kotła będzie wynosił ok 1,3m a później cała woda musi biegnąć w górę ok. 1,1m do zasilenia obwodów grzejnych. Czy będzie to miało wpływ na działanie układu? Czy lepiej wygospodarować trochę wiecej miejsca i zamontować je na wysokości przyłącza do poszczególnych obwodów.? Fajna instalacja z tym sprzęgłem ale elektrykowi za fuszerkę odciąłbym rękę żeby drugi raz czegoś takiego nie zrobił. Pozdrawiam
sambor Opublikowano 30 Grudnia 2014 #5 Opublikowano 30 Grudnia 2014 Immergas ma sprzęgło kątowe, montowane pod kotłem - czy je widziałeś? http://eco-term.pl/upload/files/_sprz_281.pdf Pozdr
Gość mak Opublikowano 30 Grudnia 2014 #6 Opublikowano 30 Grudnia 2014 Dzięki za odp. Problem polega na tym, że nie mam miejsca na ścianie aby zamontować sprzegło. Chciałbym zamontować je pod kotłem gazowym a póżniej porozjeżdżać na poszczególne obwody. Niestety ale spadek z kotła będzie wynosił ok 1,3m a później cała woda musi biegnąć w górę ok. 1,1m do zasilenia obwodów grzejnych. Czy będzie to miało wpływ na działanie układu? Czy lepiej wygospodarować trochę wiecej miejsca i zamontować je na wysokości przyłącza do poszczególnych obwodów.? Fajna instalacja z tym sprzęgłem ale elektrykowi za fuszerkę odciąłbym rękę żeby drugi raz czegoś takiego nie zrobił. Pozdrawiam Zdecydujesz się na kocioł to i do niego znajdziesz odpowiednie sprzęgło. Są w ofertach i niestety nie ma jednego sposobu montażu, czasem potrzebne są inne elementy np kolektor przyłaczeniowy. Trzeba to sprawdzać w dokumentacji producenta.
sambor Opublikowano 30 Grudnia 2014 #7 Opublikowano 30 Grudnia 2014 To sprzęgło co proponowałem nadaje się do większości kotłów gazowych do 30kW,
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.