kufcio Opublikowano 6 Grudnia 2014 #1 Opublikowano 6 Grudnia 2014 Witam We własnym dużym garażu postanowiłem zainstalować ogrzewanie. Piec 35kW typ Pleszew (do wszystkiego i niczego) nagrzewnica VR2 Volcano firmy EUROHEAT. Instalacja prosta, wręcz książkowa: Piec ustawnioy pod ścianą, nad nim bezpośrednio naczynie rozszeżalne pod sufitem, 30cm z boku zamontowana nagrzewnica VR2. Instalacja na 1" rurach stalowych. Wpadłem na genialny pomysł żeby podłączyć w wygodnym miejscu pompę przed samą nagrzewnicą. Pompa grundfos UPS 25 60 180 PROBLEM. Nagrzewnica niby grzeje, nawet na 5tym biegu leci nawet ciepławe powietrze, a różnice temperatur zasilania i powrotu wyczuwalna ale bez opisywanych przypadków że dosłownie zimna. Oczywiście po chwili dobrego spalania odpadów drewna woda sie gotuje a nagrzewnica jakby nie odbierała ciepła. niby ciepłem dmucha, rura powrotu chłodniejsza ale dalej ciepła. Wygląda jakby była zapowietrzona czy coś, ale zarówno nagrzewnice jak i dodatkowo rurę powrotu odpowietrzałem, odkręcenie śrubki na pompie nic nie zmienia, lekko kapie woda. Co zauważyłem, gdy wyłączę nawiew ciągle słysze cykliczny szum powietrza w wodzie przy pompie, co kilka kilkanaście sekund sie pojawia. jednak ponowne odpowietrzanie pompy/nagrzewnicy/ śrubunku nie skutkuje ujściem powietrza tylko wody. PYTANIE: Czy powinienem przenieść pompę na powrót przy samym piecu? wiem że to nie po bożemu ale nie jedną taką instalacje widziałem. Przepraszam za brak opisów na szkicu - szkic mimo że poglądowy, uwzględnia wysokości rozmieszczenia elementów. Na powrocie ten stożek to automatyczny odpowietrznik.
kiminero Opublikowano 6 Grudnia 2014 #2 Opublikowano 6 Grudnia 2014 Podepnij pompę dużo niżej, gdzieś bezpośrednio nad kotłem. Mi to wygląda na za niskie ciśnienie napływu i pompa kawituje. P.S. Patrz str. 55. Instalacje grzewcze w budynkach mieszkalnych.pdf
kufcio Opublikowano 6 Grudnia 2014 Autor #3 Opublikowano 6 Grudnia 2014 OK, tak zrobię. Jednak czy może być na powrocie? czy duzo na tym stracę? Bo wg. instrukcji nagrzewnicy powinna być na powrocie. Gdybym miał zostawić na zasilaniu musiałbym przed pompą montować kolejną rurę do naczynia....
kiminero Opublikowano 6 Grudnia 2014 #4 Opublikowano 6 Grudnia 2014 Do układu otwartego pompa lepiej na zasilaniu, zwłaszcza, że naczynie za nisko. Nie dramatyzujesz z tą dodatkową rurą? Najwyżej nie będziesz już miał "Najprostszej instalacji na świecie"... :( Edit do P.S. Czytałeś załącznik?
kufcio Opublikowano 6 Grudnia 2014 Autor #5 Opublikowano 6 Grudnia 2014 Czytałem, w poniedzialek po 15stej zdam relacje ;)
kufcio Opublikowano 15 Grudnia 2014 Autor #6 Opublikowano 15 Grudnia 2014 Przepraszam że z tygodniowym opóźnieniem. W międzyczasie koncepcja sie zmieniła i piec wyniosłem z warsztatu na zewnątrz, pod wiatę tuż przy scianie budynku ogrzewanego. Musiałem ocieplić komin bo strasznie sie skraplało. Instalacje wykonałem zgodnie z sugestią czyli pompa na zasilaniu i dodatkowa rura sprzed pompy do zbiornika. Układ zalany glikolem. Układ grzeje, nie zapowietrza się. Nie ma już tego cyklicznego bulgotu. Ale: 1. piec to zwykły śmietnik z wymiennikiem nad paleniskiem o mocy 35kW - obecnie spalam stare pocięte palety, piłą łańcuchową tnę stare szalunki budowlane, kawałki łat,kontrłat i wycinki z więźby dachowej. Czyli drewno mizernej jakości. 2. Nagrzewnica jest o mocy max 60kW - 3 Pompa Grundfos 60tka A nadal musze pilnować pieca bo przy pełnym wsadzie gotuje wodę.... pompka na 3cim biegu, grzejnik na 5tym biegu. różnica temeratur na wej/wyj to 25-35C . kiedy nazbiera sie całe palenisko żaru to w kilka minut woda zaczyna sie pomału gotować. Oczywiście z grzejnika powietrze leci gorące jak z suszarki do włosów. Piec jest nieszczelny na drzwiach (poprawię to silikonem) i nie jestem w stanie nic zrobić. Obecnie pilnuje ilości opału w piecu i systematycznie podkładam. W warsztacie od 6C do 16C nagrzewa sie w 15 minut i to wystarczy a tu niestety jak sie rozpali to musze chłodzić piec i w warsztacie dochodzi do 25C :) nawet w domu tyle nie mam. Martwi mnie to bo jak 35kW pieca nie schłodić 60kW nagrzewnicą?
kiminero Opublikowano 15 Grudnia 2014 #7 Opublikowano 15 Grudnia 2014 Masz jakieś sterowanie tego kotła: sterownik, miarkownik ciągu? Wartość 60 kW to skrajność trudna do osiągnięcia. Poczytaj dane z tabel DTR. Tam odszukaj tabelę dla VR2, określ parametry pracy w danych warunkach i wtedy jakiś pogląd masz. Znaczenie ma też sposób montażu od ściany/sufitu oraz jak cyrkuluje powietrze w hali. Jak na dole masz 25, to u góry może być nawet 30 i wydajność spada drastycznie. Tutaj to musisz opanować kocioł, bo jak wszystko inne jest wg DTR, to nic nie zmienisz. 1512,dtr_volcano_PL_z_okladka.pdf Żeby nie mnożyć bytów, poczytaj inne tematy o VR2, np. tu: (część informacji trzeba sobie "odfiltrować" z burzliwej dyskusji) https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/16094-problem-z-nagrzewnica-wodna-volcano-vr2-30-60kw/
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.