kaarool Opublikowano 3 Grudnia 2014 #1 Opublikowano 3 Grudnia 2014 Witam, Chcę zainstalować kocioł stałopalny z podajnikiem na pellet. Z tego co się doczytałem to najlepiej taki kocioł montować, tak aby instalację podzielić na dwa obiegi: otwarty – kotłowy i zamknięty – grzejnikowy. Woda w nich się nie miesza, tylko w wymienniku następuje wymiana ciepła (cieplejsza ogrzewa chłodniejszą). Czy ktoś mógłby mi podrzucić jakiś schemat jak to wykonać? Dzięki z góry za pomoc. Pozdrawiam.
majschi Opublikowano 3 Grudnia 2014 #2 Opublikowano 3 Grudnia 2014 witam Wymiennik płytowy w instalacjach z kotłem na paliwo stałe stosuje się gdy nie ma możliwości montażu otwartego naczynie wzbiorczego w najwyższym punkcie instalacji lub gdy z kotłem na paliwo stałe współpracuje inne źródło ciepła które wymaga instalacji zamkniętej. W innych przypadkach montaż wymiennika uważam za zbędny. pozdrawiam
Gość mak Opublikowano 4 Grudnia 2014 #3 Opublikowano 4 Grudnia 2014 Kotły na pellet można kupić w wyposazeniu do pracy w układzie zamknietym. Lepiej dopłacić do kotła niz kupować dodatkową pompę i wymiennik ( zestaw minimalny).
kaarool Opublikowano 4 Grudnia 2014 Autor #4 Opublikowano 4 Grudnia 2014 Jeśli chodzi o konkrety to klient sobie zażyczył: "niskoemisyjny kocioł wielopaliwowy WATT brennt o mocy 33kW. Do ogrzania będzie 200 m2 pow. biurowej poprzez grzejniki oraz ok. 200 m2 hali do temp 16 st. poprzez wymiennik ciepła - paliwo stałe pellet". I teraz nie wiem jak mam rozumieć te ogrzewanie poprzez wymiennik?
sambor Opublikowano 4 Grudnia 2014 #5 Opublikowano 4 Grudnia 2014 Hala jest przeważnie grzana nadmuchowo Z resztą ten kocioł ma dopuszczenie do pracy w instalacji zamkniętej to w czym problem? A wymiennik to pewnie nagrzewnica powietrza.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.