prime27pl Opublikowano 29 Listopada 2014 #1 Opublikowano 29 Listopada 2014 Na początek witam wszystkich.Jestem tu pierwszy raz .Panowie i panie jeśli są takowe proszę o pomoc.Kilka tygodni temu fachowiec założył mi kominek i jest problem.Przy odpaleniu ( suche trzyletnie drzewo brzozowe ) zaczyna cieknąc woda ( dziwnie pachnie ) z połączeń rur.Gośc który montował piec uszczelnił te połączenia jakimś silikonem ( przynajmniej tak mówił ).Piec jest połączony z wysokim na 10 metrów kominem.Komin nie ma żadnego daszka więc woda w razie opadów swobodnie może wpadać.Jak zaradzić temu problemowi ? czy daszek na kominie pomoże ? czy konieczne było uszczelnianie połączeń silikonem ? Proszę o pomoc bo niestety wielu pytałem i okazuje się że chyba nie mam szczęścia bo nikt nie umie doradzić.Pozdrawiam i dziękuje za wszelka pomoc.
sambor Opublikowano 29 Listopada 2014 #2 Opublikowano 29 Listopada 2014 Witam Nowy piec/ kocioł musi się wypocić i właśnie ta ciecz to woda z pieca, komina oraz z paliwa spalanego w zbyt niskiej temperaturze. Rozpal w piecu porządny ogień to się układ wygrzeje i przestanie kapać Pozdr.
prime27pl Opublikowano 29 Listopada 2014 Autor #3 Opublikowano 29 Listopada 2014 Ok rozumiem.Ale już 5 raz w nim pale więc jeszcze piec się "dociera" ? trochę to problematyczne bo wokół pieca muszę szmaty rozkładać , dosłownie kapie .czy słusznie facet uszczelnił te rury ? nie wygląda to na silikon.Pozdrawiam.
sambor Opublikowano 29 Listopada 2014 #4 Opublikowano 29 Listopada 2014 Napal porządnie i to suchym drewnem, co najmniej 2 lata pod wiatą, z mokrego drewna palonego wolno są właśnie takie efekty.
prime27pl Opublikowano 29 Listopada 2014 Autor #5 Opublikowano 29 Listopada 2014 Drzewo jak teraz liczę to ma z 7 lat :) suche jak popiół .Ok dzięki za pomoc.Właśnie napaliłem jak złapał temperaturę to nic nie kapie .Zobaczę a z tym daszkiem to może pomóc ? może komin wilgotny w środku ?
sambor Opublikowano 29 Listopada 2014 #6 Opublikowano 29 Listopada 2014 Jak palone jest regularnie to daszek nie jest potrzebny, jak sporadycznie to można założyć, jest tego na rynku do wyboru i koloru https://www.google.pl/search?q=daszek+do+komina&espv=2&biw=1920&bih=1081&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=qgx6VPatKKOiygOh6YKwAQ&ved=0CB8QsAQ Pozdr.
prime27pl Opublikowano 29 Listopada 2014 Autor #7 Opublikowano 29 Listopada 2014 Ok.Wielkie dzięki .Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.