ciekawski31 Opublikowano 31 Stycznia 2015 #26 Opublikowano 31 Stycznia 2015 Czy nie macie wrażenia ,że wschodni pali się"mocniej"a krótko,sporo drobnej szlaki na retorcie,może powietrzem podregulować?
robertokot25 Opublikowano 31 Stycznia 2015 Autor #27 Opublikowano 31 Stycznia 2015 wkleisz jakieś foto jak się pali ma retorcie o jak wygląda popiół w szufladzie z tego czuka?
ciekawski31 Opublikowano 31 Stycznia 2015 #28 Opublikowano 31 Stycznia 2015 Jutro młody mi pomoże,coś poradzimy,.temp w kominie 140-150,dziwne bo pelet ma niższą i szybciej dochodzi do zadanej.
robertokot25 Opublikowano 1 Lutego 2015 Autor #29 Opublikowano 1 Lutego 2015 ciekawski31 daj znać po niedzieli.. jakie masz wnioski z palenia czukiem na retorcie z podajnikiem ślimakowym? pzdr.
ciekawski31 Opublikowano 1 Lutego 2015 #30 Opublikowano 1 Lutego 2015 Już probojemy,wstępne wnioski;drobna szlaka,po1 dniu ręczne oczyszczenie retorty,piec idzie na ok 31 procent na 100 może byc mały problem,ust te same co na Kazimierzu 14 podawanie 60 przerwa powietrze 70% ok bo mam zwykły potencjometr do reg obrotów,w kominie temp. do140.Uczucia mieszane. Krotko i na temat.
robertokot25 Opublikowano 1 Lutego 2015 Autor #31 Opublikowano 1 Lutego 2015 dzięki ciekawski31 : - płomień ma ładny ale Ty chyba masz podajnik sporej mocy to retorta wydaje się spora - nie robią się duże twory żużlowe? raczej drobna szlaka? - jak za tą cenę chyba nie jest zły? jak przepalisz całość to będziesz miał pogląd jakie jest jego zużycie i co za tym idzie kaloryczność.. daj znać i ewentualnie foto/film jak wygląda popiół lub mozcno zaszlakowana retorta po całym dniu palenia - może zmniejsz dopływ tlenu a wydłuż trochę czas podawania to wtedy może będzie mniej szlakował, bo teraz masz ust, sporą moc 1:4 i sporo wiatru :)
ciekawski31 Opublikowano 1 Lutego 2015 #32 Opublikowano 1 Lutego 2015 Przy mniejszym dmuchu robi większy kopiec,dać mniej podawania?czy zwiększyć przerwę,co lepsze na spieki. Jak zejdzie czuk ,rzucę pelet -fajny w obsłudze i mam wraźenie że szybciej dochodzi do zadanej. Rejestrator by się przydał.
robertokot25 Opublikowano 1 Lutego 2015 Autor #33 Opublikowano 1 Lutego 2015 daj np : - 5s podawanie i 30s przerwy czyli 1:6 lub - 5s podawanie i 40s przerwy czyli 1:8 - powietrze już sam musisz dostosować ale jak pauza dłuższa to wiatry musi być mniej - na tym Czuku bez problemu dochodzi do zadanej temp.? - jaka masz moc palnika? to jest zwykła stała retorta typu fajka? - daj foto/film popiołu z szuflady i z retorty jak jest porządnie zasypana popiołem
ciekawski31 Opublikowano 2 Lutego 2015 #34 Opublikowano 2 Lutego 2015 Te 4 wory poleciały w komin,moźe jeszcze podwiozą kilka to potestuję, Czas dochodzenia chyba będzie najbardziej miarodajnym kryterium.W tunelu foliowym warunki zewnętrzne mają bardzo szybki wpływ na temp,ołówek stoper i parę dni dam znać Zapomniałem,to stara retorta fajka 75 z firmy eko tom,ale wygląda mi na Pancerpol.12 latek już pcha,jedno zerwanie zawleczki tylko,na pelecie -trudny towar do pchania.
ciekawski31 Opublikowano 2 Lutego 2015 #35 Opublikowano 2 Lutego 2015 Dodaje filmik ze spalania polskiego eko, podawanie 7 przerwa 35 powietrze idento. http://youtu.be/Xq6JelZCuQw
robertokot25 Opublikowano 2 Lutego 2015 Autor #36 Opublikowano 2 Lutego 2015 ale pozytywnie oceniasz tego CZUKA z Zalesia względem cena/jakość?
ciekawski31 Opublikowano 2 Lutego 2015 #37 Opublikowano 2 Lutego 2015 Chyba ujdzie przy tej cenie,znajomy brał towarek z "kropki"do szuflady i chwalił źe popiołek jak pyłek ale czy ma moc, poszukam i testuję.
robertokot25 Opublikowano 2 Lutego 2015 Autor #38 Opublikowano 2 Lutego 2015 czyli CZUK : - popiołu sporo więcej z polskiego ekogroszku? raczej drobny i sypki? czy pełno większych grudek i spieków? - sporo słabszy/mniej kaloryczny niż polski eko? - robią jakieś większe twory lub kalafiory, które mogę blokować płomień na retorcie? - co jeszcze negatywnego zauważyłeś względem polskiego EKO?
ciekawski31 Opublikowano 2 Lutego 2015 #39 Opublikowano 2 Lutego 2015 Filmik już po ciemku robiony,płomień jaśniejszy i w rękę bardziej grzeje.z polskiego grubsze spieki,jutro będę na miejscu,pomierzę czasy dochodzenia.200 stówki róźnicy,czuk zaworkowany,ale bardziej wilgotny,krople w zbiorniku.Czuka można 10t,krajowy 25t na taką cenę,
gerix Opublikowano 4 Lutego 2015 #40 Opublikowano 4 Lutego 2015 Dzisiaj dotarł do mnie ekogroszek z GrupyTrust. Pan powiedział, że postara się by był suchy. Na staraniach się skończyło, ekogoszek mokry jak ryba w morzu. Wrzucę go do kotła za jakieś 2 dni i dam znać co dalej. Narazie z plusów to mocne worki, zważyłem 3 woreczki waga się zgadza. Poniżej parę fotek
Wilchelm Opublikowano 4 Lutego 2015 #41 Opublikowano 4 Lutego 2015 Ale błoto... Ja rozumiem, ze bywają wilgotne groszki tym bardziej, jak są w foliowych workach. To co Ci sprzedali to gnoj dosłownie. Wysyp zawartość worka na 3 do 4 dni i ponownie na wagę , to zobaczysz czy się waga zgadza.
robertokot25 Opublikowano 4 Lutego 2015 Autor #42 Opublikowano 4 Lutego 2015 gerix - mokry jak gnój... i chyba sporo miału.. oby się dobrze palił.. Pan się starał jak mógł i "płakał" jak pakował :)
gerix Opublikowano 4 Lutego 2015 #43 Opublikowano 4 Lutego 2015 zobaczę ile zostanie po odparowaniu. Oby się nie okazało że to całe płukanie polega na moczeniu, a nie odkamienianiu :)
robertokot25 Opublikowano 4 Lutego 2015 Autor #44 Opublikowano 4 Lutego 2015 gerix wyślij im foty może oddadzą z 50/100zł, a może to tak gorący towar że aż musieli go polewać dla schłodzenia :)
gerix Opublikowano 4 Lutego 2015 #45 Opublikowano 4 Lutego 2015 Weź mnie nie denerwuj :). Wysłałem mu parę fotek. Najbardziej wkurzające jest to że pisał "pogoda jest jaka jest ale możemy się postarać" Ciekaw jestem jak wygląda ten węgiel gdy się nie postarają :). Jeszcze sie pocztowiec wywalił z wózkiem na śniegu i musiałem to nosić do kanciapki 30 m.
robertokot25 Opublikowano 4 Lutego 2015 Autor #46 Opublikowano 4 Lutego 2015 - napisz im że nie jesteś rolnikiem i nie zamawiałeś nawozu..
ciekawski31 Opublikowano 4 Lutego 2015 #47 Opublikowano 4 Lutego 2015 To ten czuk z Zalesia to suchar przy nim,worki mocne i bez żadnych otworów,i bez nadruku.
robertokot25 Opublikowano 4 Lutego 2015 Autor #48 Opublikowano 4 Lutego 2015 no ten z Zalesie to rzeczywiście możesz mieć rację że suchy, bo jak dzwoniłem to facet mówił że od jesieni leżakuje pod zadaszeniem...
gerix Opublikowano 5 Lutego 2015 #49 Opublikowano 5 Lutego 2015 Napisałem im co nieco, propozycja trusta jest następująca: Mogę odesłać węgiel, ewentualnie rabat na następny zakup :). O odsyłanie nie dopytałem ale pewnie na swoj koszt. Bez umowy z firmą kurierską conajmniej 200 zł.
robertokot25 Opublikowano 5 Lutego 2015 Autor #50 Opublikowano 5 Lutego 2015 gerix - sypałeś już coś do zasobnika? czy suszysz? - a ile tego rabatu dadzą na następny zakup? z rabatem może być jeszcze mocniej płukany :) - zobaczymy ile worek będzie ważył jak przeschnie z tydzień w ciepłym pomieszczeniu.. może nie będzie tragedii z ubytkiem na wadze.... - najważniejszy żeby się dobrze palił i był w miarę kaloryczny....
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.