KubaSko Opublikowano 18 Listopada 2014 #1 Opublikowano 18 Listopada 2014 Witam Czy obydwa schematy wpięcia czterodroga są prawidłowe ? Wiem że schemat nr 2 jest na pewno prawidłowy. Co w przypadku podpięcia jak na schemacie nr 1? Pozdrawiam
Gość Visitor1230 Opublikowano 19 Listopada 2014 #2 Opublikowano 19 Listopada 2014 Oba sa prawidlowe. Na zaworze zmieniaja sie tylko kierunki pracy. Zawory maja z reguly tarcze ze skala do obydwu trybow. Silownik tez moze pracowac w prawo lub w lewo.
sambor Opublikowano 19 Listopada 2014 #3 Opublikowano 19 Listopada 2014 Z tym podłączeniem to tylko teoretycznie, niektóre zawory mają konstrukcję ograniczającą przepływ przy zmianie kierunku wpływającego czynnika.
KubaSko Opublikowano 19 Listopada 2014 Autor #4 Opublikowano 19 Listopada 2014 Dzięki Panowie za odpowiedź. Pytam ponieważ wczoraj przez przypadek miałem okazję zobaczyć kotłownię zrobioną jak w załączniku. Nie wiem co autor miał na myśli ;) p.s. na szczęście jeszcze nie uruchomiona :)
Gość Digitrax Opublikowano 19 Listopada 2014 #5 Opublikowano 19 Listopada 2014 Teraz jest ŹLE. Naczynie zbiorcze otwarte musi być podłączone bezpośrednio do wyjścia z kotła. Zawór różnicowy także zbędny.
KubaSko Opublikowano 20 Listopada 2014 Autor #6 Opublikowano 20 Listopada 2014 No niestety źle :) ten zawór zwrotny na krótkim obiegu też zbędny. Myślę że instalator go założył ponieważ obawiał się że jak załączy się pompa cwu to będzie "mielić" wodę w krótkim obiegu czterodroga pomijając kocioł :) krótki obieg grawitacyjny niewykonalny, a średnica rur na krótkim obiegu to 1 1/2 cala i czterodroga też także jak najbardziej grawitacyjnie pójdzie gdyby nie ten błąd... ehh ci "instalatorzy" :)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.