Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Schemat Z Zaworem Czterodrogowym

KubaSko

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Czy obydwa schematy wpięcia czterodroga są prawidłowe ? Wiem że schemat nr 2 jest na pewno prawidłowy. Co w przypadku podpięcia jak na schemacie nr 1? Pozdrawiam

post-42382-0-48513100-1416345585_thumb.jpg

Gość Visitor1230
Opublikowano

Oba sa prawidlowe. Na zaworze zmieniaja sie tylko kierunki pracy. Zawory maja z reguly tarcze ze skala do obydwu trybow. Silownik tez moze pracowac w prawo lub w lewo.

Opublikowano

Dzięki Panowie za odpowiedź. Pytam ponieważ wczoraj przez przypadek miałem okazję zobaczyć kotłownię zrobioną jak w załączniku. Nie wiem co autor miał na myśli ;) p.s. na szczęście jeszcze nie uruchomiona :)

post-42382-0-59807800-1416418862_thumb.jpg

Opublikowano

Teraz jest ŹLE.

Naczynie zbiorcze otwarte musi być podłączone bezpośrednio do wyjścia z kotła.

Zawór różnicowy także zbędny.

Opublikowano

No niestety źle :) ten zawór zwrotny na krótkim obiegu też zbędny. Myślę że instalator go założył ponieważ obawiał się że jak załączy się pompa cwu to będzie "mielić" wodę w krótkim obiegu czterodroga pomijając kocioł :) krótki obieg grawitacyjny niewykonalny, a średnica rur na krótkim obiegu to 1 1/2 cala i czterodroga też także jak najbardziej grawitacyjnie pójdzie gdyby nie ten błąd... ehh ci "instalatorzy" :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.