Goluś Opublikowano 17 Listopada 2014 #1 Opublikowano 17 Listopada 2014 Witam, mam problem, od pewnego czasu w pomieszczeniu w którym stoi piec pojawia się czarny nalot. Jest wszędzie, na meblach, na podłodze. Czym może być spowodowany? Piec na ekogroszek. Dodam tylko iż posiadamy wszystkie możliwe czujniki i wg nich nic się nie dzieje ponieważ się nie załączają. Pozdrawiam
Gość lysy1l Opublikowano 17 Listopada 2014 #2 Opublikowano 17 Listopada 2014 W Biedronce mają takie fajne, nawilżane chusteczki do wycierania mebli. Podłogę możesz wytrzeć mopem.
Goluś Opublikowano 17 Listopada 2014 Autor #3 Opublikowano 17 Listopada 2014 tak, wiem , ze sprzątaniem to nie mam problemu bardziej chodzi o to czemu on się pojawia ? przez 6 lat użytkowania tak się nie działo, po odpaleniu w tym sezonie również, dzieje się tak od około 3 tyg i coś musiało to spowodować ;/
Gość lysy1l Opublikowano 17 Listopada 2014 #4 Opublikowano 17 Listopada 2014 Żartowałem z tymi chusteczkami. Opał ciągle ten sam? Wentylacja sprawna?
Andrzej_M_ Opublikowano 17 Listopada 2014 #5 Opublikowano 17 Listopada 2014 ,,,, Dodam tylko iż posiadamy wszystkie możliwe czujniki i wg nich nic się nie dzieje ponieważ się nie załączają. ,,,, Czujki gazów czy też dymu należy okresowo sprawdzać (badać) a także czyścić. Tylko najdroższe czujki mają pomiar i sygnalizację wewnętrznego poziomu zabrudzenia pyłem. Natomiast żywotność czujek CO opartych na sensorze elektrochemicznym wynosi tylko 5 lat.
Goluś Opublikowano 17 Listopada 2014 Autor #6 Opublikowano 17 Listopada 2014 tak, opał ciągnie sam. Co do wentylacji to również jest bez zmian. Co do czujników to mają mniej niż 5 lat, do tego myślę że są sprawne ponieważ podczas ładowania węgla lub przy otwieraniu dłuższym pieca np. podczas czyszczenia czasami się załączy.
CooleR Opublikowano 17 Listopada 2014 #7 Opublikowano 17 Listopada 2014 A czy uszczelnienie drzwiczek tzn sznur, podajnika, czopucha itd itp sprawdzone ?
leszkowaty Opublikowano 18 Listopada 2014 #8 Opublikowano 18 Listopada 2014 jakie podawanie jest w tym Twoim kotle (ślimak, tłok) jeśli tłok to może należy wymienić lub poprawić uszczelnienie tłoka. Moze tez być ze w tym sezonie masz bardziej suchy opal lub opal ma więcej frakcji miałowych, może groszek nie był płukany (bądź był słabo wypłukany)
julo23 Opublikowano 18 Listopada 2014 #9 Opublikowano 18 Listopada 2014 Kolego, ja u siebie zauważyłem taki pył tylko po tym jak napełniam podajnik, a pył sie pojawia nie od razu tylko po jakimś czasie jak opadnie. Myśle że to normalne. Przysypując węgiel, szczególnie ten drobny leci pył.
Krzychu82 Opublikowano 18 Listopada 2014 #10 Opublikowano 18 Listopada 2014 Witam Sprawdź stan uszczelki na pokrywie zasobnika (wymień w razie potrzeby) Warto też obejrzeć samą pokrywę czy nie jest wygięta. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.