Skocz do zawartości

Wilchelm

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ekoreta odstawiłem już 2 sezony temu- zaczął mocniej spiekać i bylo dużo łupka- widzę że ze spiekaniem się poprawili ale zanieczyszczeń nie wyeliminowali

Wilchelm

kup Jareta i wyprowadź się z tej kotłowni w końcu

Opublikowano

Miałem wstawić zdjęcie, ale wygląda to niemal identycznie jak na zdjęciu Roberta. Problemów ze spiekaniem nie ma, ale kamieni i innego szajsu dużo.

Spalam go na ustawianiach 5/45, 20% wiatru i do tego przesłona na 2,5 cm. Czyli potrzebuje ciut więcej powietrza niż RETOPAL.

Timon,  odnośnie Jareta – na pewno go kiedyś trafię i wypróbuję, co ciekawe facet z BARTEXU  kategorycznie mi odradzał JARET. Powiedział, że gdyby mi go zaproponował nie mógł by spać w nocy…

Także następna w kolejce jest WESOŁA z BARTEXU. Jeśli okaże się lipą, potem będzie JARET lub KOMORANY.

Opublikowano

o węglach rozmawiaj z Pieklorzem i SUSPENSER-em oni siedzą głęboko w temacie

z tego co wiem to Jaret jest łatwy do spalenia ale słabszy - ma 22MJ - to moim zdaniem idealny temat dla kogoś z mocno przewymiarowanym kotlem, kto musi pracować na bardzo niskich mocach. słabszym węglem łatwiej wtedy ogarnąć temat- produkcja energii mniejsza i łatwiej sterować na niskich mocach a i na wyższej nie zrobią się mega spieki wtedy

Opublikowano

Ja doskonale rozumiem, że słabszy węgiel to częstsza praca i o to w tym chodzi, żeby piec się nie odstawiał na długi okres. Być może BARTEX patrzy jedynie na moc i popiół – ile go procentowo zostaje…
ponoć po całej tej akcji z trefną partią WESOŁEJ, teraz klienci są bardzo zadowoleni. Z tego co mówił facet – oni sami do swoich stałych klientów i dzwonią z pytaniami odnośnie opinii na temat spalania.

Ile w tym prawdy nie wiadomo. Jeśli sprzedali mi szajs, to zaledwie 50 kg. Niebawem sytuacja się wyjaśni.

Jedyne co to groszek jest wilgotny – nie leje się, ale nie jest to towar, który można od razu wsypać. Facet powiedział, że tak niestety jest – bo ekogroszek jest płukany.

Wysypałem i niech przeschnie. Myślę, że jutro wsypię. Jak się będzie spiekał i sklejał to na pewno BARTEX się o tym dowie jako pierwszy ;)

Opublikowano

Wilchelm twoja naiwność sięgnęła zenitu, ..... facet mówi!!!???...., a co ma powiedzieć że leją wodę nocą. Zrób małe doświadczenie (skoro eko jest płukany), 1 kg suchego eko zalej 1 L wody na 1 godz, a później znowu na wagę i zobacz ile naciągną.

Zlituj się, takie bajki to dla naiwniaków. Wesoła obecnie ma problemy. Jak sięgniesz pamięcią to zaraz jak zarejestrowałeś się na forum to napisałem Ci, abyś kupił jareta i zapomniał o kotłowni. A tak piszesz 2 posty na każdego kalafiora.

A na przyszłość kupuj taki węgiel, który bezproblemowo spalisz na max mocy kotła, to jest miarodajne

Opublikowano

ja robiłem taki test z ciekawości :

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?164725-Ranking-paliwa-typu-ekogroszek&p=6583243#post6583243

"Zrobiłem wczoraj test nasiąkliwości ekogroszku, tzn. odmierzyłem 3000g suchego na wiór Ekoretu (prawie bez miału) i zalałem go całego wodą na 24h (aż skwierczało, waga razem z wodą to : 4500g), dziś wodę tylko odlałem bez odsączania na papierowym ręczniku i wynik 3180g, czyli tylko 6% zwiększyła się waga i to bez odsączania (wtedy jeszcze byłby mniejszy procent wilgotności.... ) szczerze mówiąc myślałem że wchłonie więcej.. może za krótko się moczył? suchy był na pewno przed zalaniem wodą, bo wysychał ponad 2msc. w ciepłej kotłowni, dobrze wentylowanej..."

Opublikowano

COOLER, a ile to jest dla Ciebie max mocy? 1:3, 1:2?

Jak zresetuje sterownik do ust fabrycznych to mam 15/45.

Ps. Jutro wsypie Wesoła i się przekonamy czy spieka

Opublikowano

To zależy od kotła, z pewnością masz w dtr kotla. Osobiście stosuję zasadę taką jakbym rozgrzewał wyziebiony dom. Jak spalisz węgiel na max mocy to na każdej mocy powinno być ok

Opublikowano

tak jak na fotce, masz po 8 nacięc więc ja bym zakleił po 2 z każdej strony ale możesz na początek po jednym jak nie chcesz ryzykować

Timon, zgodnie z Twoją sugestią dziś się wziąłem za to. Wygasiłem kocioł i uszczelniłem palnik oraz zakleiłem po dwa nacięcia. Póki co zbyt szybko na wnioski odnośnie tego – jak to wpłynęło na rozkład nadmuchu.

Jeśli chodzi o opał:

EKORET – palił się dokładnie 25 godzin (worek 25kg), więc szału nie ma z tą kalorycznością. Spieków/koksu nie było, ale zanieczyszczeń z kamieni zbyt dużo jak z 1 worka. Przy cenie 930zł/tona to się mija z celem.

W porównaniu do RETOPALA jedyny plus to rzeczywiście mniej popiołu. Natomiast RETOPAL pali się tak samo długo (worek), lub dłużej i jest tańszy.

Dziś wsypałem WESOŁĄ z Bartexu.

Plusy: mocny opał. Kilka chwil i jest temperatura zadana. Brak śmieci, kamieni i łupków. Dobra cena jak za taką moc.

Minusy: odstawia się na godzinę i nie widzę możliwości żeby z tego zejść do przyzwoitego poziomu. Niestety przy cyklu 5/50 spieka. Nie tak jak kiedyś miałem kłopot , ale spieka – może dlatego, że tak długo stoi w podtrzymaniu???… Teraz dałem krótkie cykle 3/30 – zobaczymy czy taka zmiana coś wniesie.

Na pewno jest to inna WESOŁA w stosunku do tego co kupiłem na swoim składzie. W moim było dużo miało, a tutaj zero.

Jak wypalę WESOŁĄ, sypnę znowu RETOPALA i dam znać jak wygląda rozkład powietrza.

Opublikowano

EKORET – palił się dokładnie 25 godzin (worek 25kg), więc szału nie ma z tą kalorycznością. 

Przy moich ustawieniach w Irydzie 3 sek podawanie i 2:15 przerwa ,worek oryginalnie pakowanego Ekoretu przy takich temp na zewnątrz wystarcza mi na 38- 40 godzin.

W domu utrzymywana jest temperatura 22-23 stopnie

Opublikowano

Wilchelm

trochę dziwne co piszesz bo w teorii przynajmniej ekoret jest mocniejszy od retopala

retopal ma około 25MJ a ekoret powinien mieć powyżej 26MJ

może przyczyna leży po stronie doboru powietrza do dawki opału i stąd mocniejszy węgiel wystarcza na krócej?

a może zwyczajnie w czasie spalania ekoretu miałeś na dworze chłodniej i wystarczył na krócej???

Opublikowano

Timon, myślę, ze po cześć masz rację bo trudno idealnie ustawić kocioł przy 1 worku. Z drugiej strony różnica w mocy to 1MJ. Nie mniej EKORET nie jest wart swej ceny.

Robert, zapomniałem zrobić zdjęcie. Mogę tylko powiedzieć, że Wesoła na krótkich cyklach mniej spieka. Ale tak jak pisałem wcześniej to zbyt mocny opał jak na mój kocioł i zapotrzebowanie.

Ps. Teraz od nowa idzie Retopal.

Opublikowano

- to jeszcze masz zapas retopala? oryginalnie pakowany czy luz?

- szkoda że szerzej nie opisałeś palenia wesołą z bartexu.. fotki itp. wsio wypaliłeś już?

- robiły się koksowe kalafiory, wypychało gluta, żużel, żar się sklejał? popiołu mało czy dużo? bo miała być taka rewelacja według zapewnień sprzedawcy :)

Opublikowano

Retopala mam jeszcze na jakieś 3 tygodnie. Oczywiście oryginalny workowany.

Fotki zapomniałem. Zapewnienie sprzedawcy było super. Rzeczywistość trochę inna. Trochę koksu było jednak. Może nie takie kalafiory jak kiedyś miałem, ale do ideału bardzo daleko. Popiołu faktycznie mało. Sporo mniej niż z Retopala.

Już chyba w tym sezonie nie będę się podejmował spalania mocnych wegli. Chcę wreszcie dorwać Jareta i przetestować Komorany, które mogę kupić po 510zl za tonę workowany (przez skład) z transportem.

Do tej pory tylko oryginalne Retopal nie powodował koksu.

A jak się pali u Ciebie. Ile na dobę? Jakieś spieki, koks czy popiół jak z Camela?

Opublikowano

Retopala mam jeszcze na jakieś 3 tygodnie. Oczywiście oryginalny workowany.

Fotki zapomniałem. Zapewnienie sprzedawcy było super. Rzeczywistość trochę inna. Trochę koksu było jednak. Może nie takie kalafiory jak kiedyś miałem, ale do ideału bardzo daleko. Popiołu faktycznie mało. Sporo mniej niż z Retopala.

Już chyba w tym sezonie nie będę się podejmował spalania mocnych wegli. Chcę wreszcie dorwać Jareta i przetestować Komorany, które mogę kupić po 510zl za tonę workowany (przez skład) z transportem.

Do tej pory tylko oryginalne Retopal nie powodował koksu.

A jak się pali u Ciebie. Ile na dobę? Jakieś spieki, koks czy popiół jak z Camela?

- u mnie idzie obecnie około 20kg na dobę ale nie liczyłem dokładnie.. zasyp 150kg stykał ostatnio na 7/8 dni

- w popiele jest trochę koksików i większych grudek ale na rozsądnym poziomie.. reszta to pył, żadnych kalafiorów nie wypycha.. jest sporo lepiej niż z oryginalnie pakowanego Ekoreta

- popiołu jest co najmniej 3 x mniej niż z retopala :) - już raczej nigdy więcej.. no chyba że tylko na lato do CWU :)

ps. ile kosztuje oryginalnie pakowany przez kopalnie retopal?

Opublikowano

Ostatnio płaciłem 810 zł. W sumie wołają 820,ale to 10 zł mi opuścili.

Nie zaczekaj się, ze nigdy więcej, bo wiesz jak jest z opalem. Dziś jesteś zadowolony, a w drugim sezonie może być inaczej

Opublikowano

- w takich workach masz? jeśli tak to cena git, suchy jest? :

http://www.anmag.pl/opal/ekogroszek/retopal_ekogroszek_eco_wegiel_workowany.html

- na taką łagodną zimę i lato jeszcze może być ale jakby mróz konkretnie trzymał to popiół by mnie zasypał :).. wolę lekkie spieki niż a 3x więcej popiołu

- Wesołą z Bartexu już cała spaliłeś? jeśli nie to jak będzie palił daj foty/filmy z palinka i popiołu

Opublikowano

Ten co podajesz to wory foliowe. Ja mam papierowe jak z tej aukcji http://allegro.pl/ekogroszek-oryginalnie-paczkowany-retopal-lodzkie-i4989431458.html

Na pewno 100% oryginalny. Pierwsza partia, która kupiłem była sucha jak pieprz. Druga partia lekko wilgotna, wystarczy kilka worków otworzyć przed zasypem i jest ok. Myślę, ze te 810zl nie jest źle.

Jeszcze nigdy nie spalilem całego worka przez 1 dobę.

Wiesz gdzie można kupić oryginalny Jaret? Paliles nim?

Tylko nie chodzi mi o ten ANMAG bo mają bardzo drogo

Opublikowano

Część Wesołej spaliłem tak jak napisałem wcześniej.
to co pozostało wymieszałem z RETOPALEM i pali się bardzo dobrze na małej mocy.

Jeszcze chce delikatnie zejść z mocą i tak zostawić. Jedynie obawiam się o niską temp. spalin, bo przy mocy 1:9, 1:10 nadmuch musze mieć na poziomie 15% ;)

Opublikowano

Robert, pisałem wcześniej, że nie miałem miejsca w aucie na większe zakupy.

Zresztą to nic straconego - na śląsku bywam w miarę często.

Teraz kupię kilka worków KOMORANY. Zobaczymy ile to jest w ogóle warte i czy jest sens tym palić, bo zdania są bardzo podzielone. Dziś kolega w pracy mi powiedział, że od lat pali czeskim grochem i nic innego nie chce.

Paliłeś kiedyś czeskim ekogrszkiem?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.