Skocz do zawartości

Wilchelm

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Visitor1230
Opublikowano

Mialem na mysli temp. spalin. Mam nadzieje, ze pouszczelniales w palniku to co trzeba a nie palnik jako calosc  :) . Dym to tylko i wylacznie za malo powietrza do biezacej dawki paliwa na palniku. 

Opublikowano

Jak spoglądałem ostatnio to było jakieś 140st., ale już nie pamiętam przy jakich ustawieniach ;(

Palnik usczelniłem zgodnie z zaleceniami najbardziej doświadczonych ;).

Teraz podnioslem nadmuch tak jak napisałem wcześniej do 35%.

Ogólnie groszek jest bardzo mocno - przebija zadaną nawet o 4st.

Załączam zdjęcie zrobione kilka minut temu.

post-60313-0-21129500-1419703852_thumb.jpg

Opublikowano

Robo, jak uda się ustawić to będzie GIT. Dochodzi do zadanej szybciej niż „PENDOLINO”.
Teraz dałem moc 1:15 i bardzo niski nadmuch – 10%. Zobaczymy czy da się go w ogóle ogarnąć.

Moc jest konkretna – to fakt. Ile spala to nie wiadomo na razie. Sypię po łopacie do kosza, żebym w razie jak się mocno wkur*** szybko jakiegoś innego wsypał.
Jak tego nie ustawię to będę raz jeszcze próbował WESOŁEJ.

Ceny są bardzo zbliżone.

PS. Męczę też innych na tamtym forum, bo widzę, że nie wszyscy tutaj zaglądają.

Opublikowano

Efekty schodzenia z mocą widać na zdjęciu.

Zatem czy na małej czy na dużej mocy nie można ogarnąć tego cuda.
Nie pozostaje mi nic innego jak przeprosić RETOPALA i wsypać worek lub ewentualnie palić Miksa RETOPAL + wynalazki.
Mogę jeszcze raz po niedzieli na próbę wsypać WESOŁĄ i zobaczymy czy będzie lepiej na uszczelnionym palniku – kilak stron wcześniej widać jak się z nią męczyłem. Tylko nie wiem czy jest sens.

Mam prośbę, powiedzcie mi, który opał poza RETOPALEM ma niską spiekalność.

post-60313-0-33715400-1419710794_thumb.jpg

Opublikowano

TAK - i to jest odpowiedż na wszystkie pytania. Szajs i tyle. Na sczęscie w koszu już slimak widać, więc sypię słabeusza RETOPALA zmiksowanego ;)

Opublikowano

czyli to co pisałeś że jest mocny i bardzo szybko dochodzi do zadanej nawet na malutkiej mocy - to tylko dzieje się w momencie jak grzebiesz ręcznie w palenisku? jak byś zostawił na kilka godzin bez ludzkiej ingerencji to to koksowy kalafior pozbawił by większość mocy tego węgla???

Opublikowano

Nie wiem co by się stało gdybym zostawił to na cały dzień bez doglądania. Na szczęście zawsze nie sprawdzonego opału nie kupuje dużo i tak samo z zasypem. Jak nie mam pewności co mnie czeka to wsypuje tylko połowę worka.

Tak więc teraz wsypałem trochę mixa: RETOPA i już sam nie wiem z czym zmieszałem, bo za dużo mam tych napoczynanych worków. W jednym kącie w kotłowni mam szajs, którego już bez mieszania nie spalę.

Na zakończenie jeszcze jedna ładna fotka z przed chwili ;)

PS. Robert dowiedziałem się wreszcie co to za opał z tego kolejnego składu, gdzie pracownik nic nie wiedział i wszystko było mokre. Okazało się, że to CHWAŁOWICE, więc podejrzewam, że spiekalność będzie także wysoka, więc chyba nie zaryzykuje.

Szkoda, że nie mogę gdzieś jakiegoś ruska w okolicy dorwać. Coraz więcej zadowolonych ludzi widzę jest z palenia ruskim

post-60313-0-15980300-1419713692_thumb.jpg

Opublikowano

Znając mojego pecha do "dobrego" opału to pewnie będzie super ;)

Zobaczymy, może kupię wora. Na razie musi się sytuacja w piecu zmienić, żebym mógł zejść ze służby.

Opublikowano

Robert jakie masz obecnie ustawienia i jakie spalanie?

Ja po wczorajszej męce dałem miksa. Ustawiłem 5/30 i nadmuch 20% i wreszcie więcej czasu mogę posiedzieć w domu a nie w kotłowni

Opublikowano

Odpowiedziałeś tylko częściowo :-)

Opublikowano

5/45 - podawanie - czyli cały czas tak samo... zadana 55C, wiatr na 4 (skala od 2 do 10), przesłona uchylona na około 2/3cm.. temp. zadanej praktycznie nie przekracza.. czyli dochodzi długo do 55C i iejj nie przebija w górę... odstawia się na chwilę, bo histereze ma 1C i znowu żre :) aż mu się uszy trzęsą.. na grzejniki na zaworze 3D idzie około 43C na grzejniki - nie mam termostatów... zostało mi jeszcze 5 worów retopala i ruszam 2T następnego grochu - Wesoła lub Ekoret brany luzem - sam workowałem.. od 20-10 (wtedy było puszczone na CO) do teraz spaliłem około 900kg Retopala.

Opublikowano

Jak masz Wesoła z zeszłego roku to będziesz zadowolony. Ja ze świeżej dostawy to loteria. Ale życzę Ci żebyś nie miał takich problemów jak ja.

Ja mam zadana 60 st. Histereza 2 st. Po osiągnięciu zadanej przebija o 1 st, i odpoczywa ze 25 minut. Na noc sypne czystego Retopala i zobaczymy jak szybko go zje.

Opublikowano

Czy uszczelnienia palnika ma wpływ na ilość spalanego opału. Odnoszę wrażenie, ze po uszczelnieniu jakby sprawność (nie wiem czy to odpowiednie określenie) się polepszyla. Przebija zadana nawet o 3st., i nawet przy takich mrozach odpoczywa 25 do 30 minut.

Bardzo proszę o rzetelne i merytoryczne wyjaśnienia

Gość Visitor1230
Opublikowano

Ma wplyw na lepsze dopalenie wegla. Nie ma lewych dmuchow czyli brak wychladzania kotla. Powietrze plynie droga jaka ma plynac.Czyli przez palenisko a nie poza nim. Ot i cala filozofia.

Opublikowano

Jak masz Wesoła z zeszłego roku to będziesz zadowolony. Ja ze świeżej dostawy to loteria. Ale życzę Ci żebyś nie miał takich problemów jak ja.

Ja mam zadana 60 st. Histereza 2 st. Po osiągnięciu zadanej przebija o 1 st, i odpoczywa ze 25 minut. Na noc sypne czystego Retopala i zobaczymy jak szybko go zje.

a możesz policzyć ile ci spala na dobę?? bo z tego co piszesz to wygląda że masz śladowe spalanie - czyli pewnie max 15kg. - bo szybko dochodzi do zadanej i na długo się odstawia - czyli osiągnąłeś zamierzony cel = ekonomiczne spalanie - bo wcześniej jak były temp typu +5, + 8 z tego co pamiętam było sporo gorzej = długo dochodził do zadanej i na krótko się odstawiał - czyli spalanie mimo takich ujemnych temp. sporo powinno ci spaść....

Opublikowano

To by wiele wyjaśniało ;)
Teraz jest o wiele lepiej. Kocioł dochodzi do zadanej w 10-15 minut i odpoczywa 30 minut. Nawet przy obecnych pogodach. Nie liczyłem ile pali, ale myślę, że przy obecnej pogodzie spali maksymalnie 25kg/doba. Jak na RETOPAL i 180 m2 to chyba nie jest zły wynik.

Jeszcze muszę popracować troszkę nad ustawianiami. Bo troszkę mi czasami puści bąka z komina i czasami jak otwieram drzwiczki podczas pracy to jest troszkę dymu.
Z kolei jak dam za małą dawkę paliwa, to z kopczykiem nie mogę sobie poradzić. Także muszę znaleźć jakiś złoty środek.
Rozumiem, że jak przymknę przysłonę to będzie mi jeszcze bardziej dymił???
Teraz jest otwarta na 2-2,5 cm

Opublikowano

Robert wczoraj między 14-15 nie było w koszu już nic praktycznie – było widać ślimak. Wtedy wsypałem czystego RETOPALA cały worek – zobaczymy o której godzinie zobaczę ślimak ponownie.

Myślę, że więcej niż 15 kg, ale nie więcej niż 25 na pewno. No i pamiętajmy, że RETOPAL to nie żaden mocarny węgiel

Na dworze w nocy było jakieś -8 lub -9 stopni.

Praktycznie za każdym razem piec się odstawia na 30 minut.
Śmiem twierdzić, że przy plusowych temperaturach nawet tyle nie odpoczywał.

Ustawienia: 5/35  lub 5-30 cały czas nie wiem co będzie lepsze. Nadmuch 20% - jak jeszce będzie dymił to mu ze dwa oczka dołoże. przysłona 2 do 2,5 cm

Ps. Znalazłem na składzie ekogroszek z kopalni Kazimierz – Juliusz. Możesz coś o nim powiedzieć?

Opublikowano

Wilchelm

nie uwieżę ze wydłużenie przerwy podawania o 1 sekundę powoduje utratę kontroli nad kopcem. zostaw nadmuch i operuj przerwą. to normalne że po tak długim podtrzymaniu przez chwilę będzie niedobór tlenu, zwłaszcza że jak rusza do pracy to najpierw podaje i zakopci na poczatku cyklu. mozesz to zmienić obniżając moc aby dłuzej pracował i krócej stał. wiesz jak to robić. 

Opublikowano

Robert wczoraj między 14-15 nie było w koszu już nic praktycznie – było widać ślimak. Wtedy wsypałem czystego RETOPALA cały worek – zobaczymy o której godzinie zobaczę ślimak ponownie.

Myślę, że więcej niż 15 kg, ale nie więcej niż 25 na pewno. No i pamiętajmy, że RETOPAL to nie żaden mocarny węgiel

Na dworze w nocy było jakieś -8 lub -9 stopni.

Praktycznie za każdym razem piec się odstawia na 30 minut.

Śmiem twierdzić, że przy plusowych temperaturach nawet tyle nie odpoczywał.

Ustawienia: 5/35  lub 5-30 cały czas nie wiem co będzie lepsze. Nadmuch 20% - jak jeszce będzie dymił to mu ze dwa oczka dołoże. przysłona 2 do 2,5 cm

Ps. Znalazłem na składzie ekogroszek z kopalni Kazimierz – Juliusz. Możesz coś o nim powiedzieć?

http://www.kwkkazimierzjuliusz.pl/index.php?page=sprzedaz

http://www.groszek-eco-kazimierz.pl/cennik.html

- luzem czy oryginalnie pakowany

- jaka cena - luz/workowany? granulacja 8-24mm?

- opał dosyć mało kaloryczny i łatwy w spalaniu

- daj mi namiar na ten skład...

Opublikowano

Wilchelm

nie uwieżę ze wydłużenie przerwy podawania o 1 sekundę powoduje utratę kontroli nad kopcem. zostaw nadmuch i operuj przerwą. to normalne że po tak długim podtrzymaniu przez chwilę będzie niedobór tlenu, zwłaszcza że jak rusza do pracy to najpierw podaje i zakopci na poczatku cyklu. mozesz to zmienić obniżając moc aby dłuzej pracował i krócej stał. wiesz jak to robić. 

Ja napisałem 5 sekund a nie 1 sek. :)

pisałem 5/30 lub 5/35. Przy 5/35 jest wg mnie za długa przerwa, bo wtedy kopiec się zapada delikatnie.

Przy 5/30 jest lepiej - mogę ewntualnie tak dać i dołożyć z 1 lub 2% nadmuchu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.