Skocz do zawartości

Wilchelm

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chodzi o to, że nie idzie kotła na tym ustawić. Na małej mocy 2/22 jest bardzo kiepski płomień i niska temperatura spalin. Jak dołożę mocy i dam ciut więcej wiatru to od razu się robi koks i wypycha z palnika kolbę kukurydzy lub jak kto woli kalafior.

Przy w/w ustawieniach znowy "kaczan" wypchnęło.

Zmiana na 2/24 i 20%

ps. szkoda, że mokry ten piekarski, bo mam ochotę go wrzucić i nie męczyć się już z Wesołą

Opublikowano

zostało mi w kotłowni jeszcze 12 worków RETOPALA + 4 worki jakiegoś mocnego z wcześniejszych prób. Będę to mieszał w stosunku 1:1 w wolnej chwili i jakoś to wypalę.

Na początek proponuję taką metodę mieszania, wsypać do nie zupełnie opróżnionego zbiornika jeden worek Wesołej wyrównać ręką na płasko, na to wsypać worek Retopalu wyrównać itd, szacowany czas trwania  wolnej chwili  2 minuty  ;) Jak będzie się zsypywać w dół do podajnika to powinno się wymieszać.

Jak takie mieszanie  nie przyniesie efektu to wysypać na podłogę, podobnie jak wyżej rozprowadzić ale później łopatą do wiaderek i do zbiornika, tu już będzie dobrze wymieszane.

PS

Z mieszania węgla podobnego do Retopala i innego mocniejszego ale zwykle spiekającego węgla powstaje Jaret Plus i wielu go chwali.

Opublikowano

Ja inaczej myślałem: wiaderko mocny do zasobnika, potem wiaderko Retopala do zasobnika. Wtedy na pewno się pomiesza. Mi to nie przeszkadza, że stracę na to 5 czy 15 minut.

Tyle, że RETOPALA mam 12 worków, a pozostałych wynalazków mam 4 worki, więc i tak mi tego RETOPALA zostanie trochę. Ale to już na spokojnie po parę wiaderek lub 1 worek na cały zasyp jak już znajdę właściwy opał.

Tak jak napisałem wcześniej – kupiłem dziś 2 worki ekogroszku z Piekar. Jest mokry, więc nie wiem czy jest sens wsypać np. jedno wiaderko na próbę. Choć nie ukrywam, że mnie bardzo korci, żeby go sprawdzić i jakby był OK to w sobotę bym sobie tonę zamówił.

Opublikowano

Warto spróbować bo Jaret Plus jest raczej chwalony a Kompania Węglowa na to nie wpadła i raczy nabywców węglem który albo robi spieki żużlowe albo spieki koksowe poza ekogroszkiem z Piekar, ten powinien się sprawdzić. Kilka lat temu, w ten sposób - mieszając- dałem sobie rady ze spiekającym miałem.

Opublikowano

rozsyp trochę na posadzke i przesusz.. długo nie wyschnie?? a takie błoto się z niego leje??

Właśnie tak zrobiłem. Rozsypałem worek na takiej jakiej jakby płachcie w kotłowni i niech się przesuszy. Jest mokry, ale bez przesady. Woda nie leje się strumieniem.

Warto spróbować bo Jaret Plus jest raczej chwalony a Kompania Węglowa na to nie wpadła i raczy nabywców węglem który albo robi spieki żużlowe albo spieki koksowe poza ekogroszkiem z Piekar, ten powinien się sprawdzić. Kilka lat temu, w ten sposób - mieszając- dałem sobie rady ze spiekającym miałem.

Nie mam w okolicy Jareta ani Jareta+ niestety. Mam RETOPLA, Wesołą, której nie mogę spalić oraz nowo zakupiony z Piekar, który jest moją ostatnią nadzieją.

Opublikowano

Poddałem się z tą Wesołą ;(. Nie mogę tego ogarnąć niestety. Na bardzo malutkim cuklu jest to do spalenia, ale to raczej się "tli" niż pali - na płomieniu jak z zapalniczki z temp. spalin w okolicach 95-90 st.
Rzeczywiście coś jest nie halo z tą Wesołą.

Zrobiłem mixa: Wesoła/Retopal. Musze się tych wszystkich wynalazków jakoś pozbyć.
jutro pobawię się z tym groszkiem z Piekar. Jak tego nie ogarnę to już nie wiem co zrobie...

Opublikowano

Robert, dobry z Ciebie chłop, ale zamiast pisać kolejne nic nie wnoszące bzdury napisał byś coś co by mogło pomóc nie tylko mi, ale i innym „palaczom”

Daruj sobie te swoje docinki, bo zapewniam Cię, że poza Tobą chyba nikogo nie śmieszą.

PS. Jak będę chciał to wstawie sobie tapczan i będę nocował w kotłowni. Czy Tobie przeszkadza to ile czasu tam spędzam?

Opublikowano

Z tym Retopalem to jakaś ściema bo niedawno testowałem  Retopal z PSB workowany przez Imex Piechota i jest bardzo dobry, nie spieka się nawet przy 9/70.

W Mrówce są z opisem na workach Retopal pakowany w Imex Piechota i tyle wiem o nim.

Myślisz, że Imex podszywa się pod Retopal ?

SUSPENSER, oryginalny RETOPAL wygląda jak na poniższym zdjęciu. Koksu się raczej na nim nie zrobi. Za to tzw. Żużel/spieczony popiół prawie zawsze. Jeszcze chyba nikomu nie udało się go spalić na sypki popiół. No i generuje ogromne ilości popiołu.

post-60313-0-27782900-1419281692_thumb.jpg

Opublikowano

Wilchelm nie przejmuj się odcinkami.ja też chce wiedzieć jak przebiega proces spalania . dążyć do tego żeby przebiegał najefektywniej -wykorzystujac dostępne w danej chwili środki.

Opublikowano

Właśnie wsypałem worek ekogroszku z Piekar.
ale myślę, że jeszcze do 2 godzin będzie wypalał się mix RETOPA i niby Wesoła.
Powiem Wam tylko, że przestawiłem całkowicie podawanie/przerwa w podawaniu na duże wartości i jest o wiele lepiej niż pstrykanie po 2, 3 sekundy.
Przy wyższych czasach palnik jest w pełni nawęglony i przy niewielkim nadmuchu jest bardzo fajny płomień i szybko osiąga zadaną. Bynajmniej w mixie bardzo się to sprawdza.

Przyjrzałem się także dokładniej tej niby Wesołej z mojego składu. Widzę, że ma sporą zawartość miału…  czyżby na składzie przy workowaniu coś kombinowali…

Dam znać za jakiś czas jak się pali ten z Piekar.

Opublikowano

nigdy w życiu nie osiągniecie idealnych warunków spalania na zwykłych sterownikach (dwustanowych), ponieważ proces spalania jest dynamiczny , na który wpływają różne czynniki ,  wilgotność  opału, ciśnienie atmosferyczne , wiatr za oknem , temperatura , jakość  i typ opału ,stan i czystość kotła  i sądze że jeszcze wiele innych czynników. Dlatego uważam  że zawaansowane sterowniki  lepieij sobie z tym radzą , przynajmniej kontrolują na bieżąco ilość  potrzebnego opału . moc dmuchawy i korygują to również temperaturą spalin. zresztą kocioł to nie apteka , na gramy go nie policzysz,  a spalać  idelanie mozna jedynie w warunkach testów laboratoryjnych . 

Opublikowano

SUSPENSER, oryginalny RETOPAL wygląda jak na poniższym zdjęciu. Koksu się raczej na nim nie zrobi. Za to tzw. Żużel/spieczony popiół prawie zawsze. Jeszcze chyba nikomu nie udało się go spalić na sypki popiół. No i generuje ogromne ilości popiołu.

Wiem jak wygląda oryginalnie pakowany, gdy na niego gdzieś trafię kupię i zobaczę jak się u mnie spali :-)

Opublikowano

nigdy w życiu nie osiągniecie idealnych warunków spalania na zwykłych sterownikach (dwustanowych), ponieważ proces spalania jest dynamiczny , na który wpływają różne czynniki ,  wilgotność  opału, ciśnienie atmosferyczne , wiatr za oknem , temperatura , jakość  i typ opału ,stan i czystość kotła  i sądze że jeszcze wiele innych czynników. Dlatego uważam  że zawaansowane sterowniki  lepieij sobie z tym radzą , przynajmniej kontrolują na bieżąco ilość  potrzebnego opału . moc dmuchawy i korygują to również temperaturą spalin. zresztą kocioł to nie apteka , na gramy go nie policzysz,  a spalać  idelanie mozna jedynie w warunkach testów laboratoryjnych . 

Póki co z półautomatycznych sterowników najlepiej u mnie radzi sobie SPP i zbliżył się bardzo do wyników uzyskiwanych na Bruli DC w dwustanie, pozostałe zaawansowane sterowniki zostały daleeeeko z tyłu i sprawność kotła przez nie prowadzonego jest znacznie niższa - tak to wygląda w praktyce.

Opublikowano

Przyjrzałem się także dokładniej tej niby Wesołej z mojego składu. Widzę, że ma sporą zawartość miału…  czyżby na składzie przy workowaniu coś kombinowali…

Dam znać za jakiś czas jak się pali ten z Piekar.

U mnie Wesoła nawet ta drobna miału nie ma, ale wiem, że z kopalni potrafiła przyjechać z miałem, dlatego nastawiłem się na grubą, która do tego znacznie mniej się spieka co mnie mocno nurtuje.

Opublikowano

Własnie noszę sie z zamiarem zakupu sterownika SPP , czytałem wiele pozytywnych opinii o nim ,po świętach chce zamówić , i mam nadzieje ze rozwiąże to problemy ze spalaniem i ciągłym  doglądaniem kotła .

Opublikowano

No więc groszek z Piekar już się hajcuje. Zostawiłem moc po mixie Retopl/Wesoła i te ustawienia okazały się za mocne – zrobił się zlepiony koks (wypchnęło z palnika) i sporo węgla poszło do szuflady.

Zrobiłem porządek na palniku i ustawiłem moc 1:10 na początek i  wiatr 22%.

Jak myślicie, czy taka moc będzie dobra?

Mam jeszcze jedno pytanie – jak jest niedopalony węgiel i robi się ten koks to wiatr się daje w górę czy w dół?

Opublikowano

z tego Pieklorza z Piekar zrobił się zlepiony koks? jeśli tak to jakaś podróbka.. ja na swoim sprawdzałem na różnych mocach z małym i dużym wiatrem : typu od 1:4 do 1:10 i nic się nie sklejało... no chyba że ten opał też się skaszanił ja reszta ekogroszków na rynku

Opublikowano

Dokładnie zrobił konkretny koks  -  bardzo podobny do tego, który zamieściłem w 2 poście na pierwszej stronie. Nie miałem akurat ze sobą telefonu, żeby zrobić fotkę, ale był niemal identyczny.

tyle, że zrobił się na mocy 1:6 – bo tyle miałem ustawione jak paliłem te zmiksowane wynalazki.  Teraz mam 1:10 i nie wiem czy to będzie dobrze.

Nie wiem jaki wiatr tutaj dać. Zostawiłem 22%  Być może problem jest jedynie po stronie ustawienia nadmuchu....

PS. Nie mam pewności czy to 100% ten z Piekar. No tak mnie zapewnia właściciel składu. Z tego co wiem to RI dla tego grochu wynosi <10, więc teoretycznie może się spiec.

Opublikowano

Próbuje, ale takie skakanie w te i wefte to też nic nie daje. Trzeba wyjść od jakiś ustawień.

Ja wyszedłem od 1:10 z wiatrem 22%.. Tak jak wcześniej pisałem - zastanawiam się czy to z niedoboru wiatru.....?

Będę pisał co się dzieje.

Opublikowano

1:10 i wiatr 22%. Efekt na zdjęciu.
Nie wiem co robić więc drastycznie podniosłem nadmuch do 40%

post-60313-0-95818900-1419367044_thumb.jpg

post-60313-0-52967400-1419367045_thumb.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.