bercikk Opublikowano 1 Listopada 2014 #1 Opublikowano 1 Listopada 2014 Witam! Poszukuję pieca "śmieciucha" (miałowy). Parametry: - powierzchnia domu = 55m2 - 4 kaloryfery nowe + około 20m2 podłogówki - komin ma wysokość 6m, nowo postawiony ceramiczny + kanał went - instalacja miedziana, nowa - chcę palić miałem, węglem i drewnem - żebym nie musiał w nocy 3 razy chodzić i dosypywać opału - dmuchawa + komputer. C.O+CWU - poniemiecki dom, ale nowe tynki i ocieplony z każdej możliwej strony Chciałbym się zmieścić w 2tyś PLN. Na allegro, w hurtowniach i marketach jest taki natłok piecy, że już sam nie wiem co wybrać. Czy szanowni Forumowicze mogliby doradzić producenta albo konkretny model dla moich potrzeb? Dzięki i pozdrawiam!
mlodzieniec Opublikowano 2 Listopada 2014 #2 Opublikowano 2 Listopada 2014 PerEko KSW 5 kW, będzie nawet za duży. Z dmuchawą daj sobie na wstrzymanie, do miału OK ale do węgla to średnio dobry dodatek, lepszy miarkownik. Ogólnie nie potrzebujesz więcej jak 2 - 3 kW przy ciągłym paleniu a takich kotłów na węgiel zwyczajnie brak.
bercikk Opublikowano 5 Listopada 2014 Autor #3 Opublikowano 5 Listopada 2014 Dzięki! A jeśli chciałbym jednak miałowy ?Kwestia ceny opału i wygody- zasypuje na noc i mam spokój...
Andrzej_M_ Opublikowano 5 Listopada 2014 #4 Opublikowano 5 Listopada 2014 Witam! Poszukuję pieca "śmieciucha" ,,, Fee. ,,,, Czy szanowni Forumowicze mogliby doradzić producenta albo konkretny model dla moich potrzeb? Dzięki i pozdrawiam! Bercikk do Tarnowskich Gór i Nakła Śl. mosz daleko ?.
bercikk Opublikowano 5 Listopada 2014 Autor #5 Opublikowano 5 Listopada 2014 Andrzej- noooo ze szczecina kawalek jest;) a czemu pytasz?
Andrzej_M_ Opublikowano 6 Listopada 2014 #6 Opublikowano 6 Listopada 2014 Bercikk jo żem myśloł żeś Ty Hanys a tu ***. Taki nick a chop ze Szczecina.Nawet miałem nadzieje na jakieś korepetycje mowy Śląskiej. Jestem głęboko zawiedziony. Gdybyś mieszkał w pobliżu, to zaproponował bym do obejrzenia kocioł (piec), prawie nie znany medialnie.Poszukaj Nakło Śląskie Hydromax, tylko on nie nadaje się do spalania miału. Sam osobiście widziałem jego pracę w mieszkaniu w starym budownictwie (ale to należy najpierw zobaczyć).
bercikk Opublikowano 7 Listopada 2014 Autor #7 Opublikowano 7 Listopada 2014 Imię- Hubert, ale częściowo pochodzę ze Śląska, od strony ojca (Katowice, Pszczyna, Piasek :) Wiem, że miał tańszy od węgla, ale jak to jest wydajnościowo. Da radę zasypać taki mały piec ażeby wytrzymał np całą noc ? Ktoś poleci jeszcze jakiś piec?? dzieki!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.