Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Instalacja Co Z Buforem I Bojlerem Cwu

izynek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam forumowiczów .Prosił bym ludzi obeznanych z tematem o opinie i wskazówki odnośnie schematu instalacji z buforem 600 litrów .Schemat nie jest mojego pomysłu.Kocioł Ds 8 do 10 kW ,Bojler cwu płaszczowy .Mieszkanie 120m (bardzo stare) słabo ocieplone,ale bardzo niskie.Bufor będzie znajdował się kilka metrów od kotła (jedyne miejsce) i jak widać ma być tylko na ,,dwóch'' rurach.Chciałbym wstawić jeszcze separator powietrza tylko nie wiem w którym miejscu najlepiej.Zawór  przy kotle myślę że ESBE ZAWÓR MIESZAJĄCY VTA572 1'' 45-65 ,a na kaloryfery zawór 3D z siłownikiem i sterownikiem Tech.Proszę o opinię.

post-19508-0-25605600-1414511542_thumb.jpg

Opublikowano

Poczytaj trochę na temat bufora i instalacji w  z nim współpracującej.

To co pokazałeś w poście #1 nie jest prawidłowe i elementy zastosowane też są niewłaściwe.

Ponadto są błędy w obu rysunkach 

Jeżeli ma być to układ otwarty to naczynie wzbiorcze musi być podł pod kocioł , przy układzie zamkniętym NP nie może być odcinane od kotła.

A bufor o tej pojemności kocioł  o mocy 8kW będzie grzał do temp 70C ok 4,5h , pracując tylko ta potrzeby buforu, a jak jeszcze będzie grzał budynek to będzie to 8-10h.

Bufor ma sens jak kocioł jest większy niż potrzeby budynku i pali się w w kotle na ostro czyli do temp w buforze min 80-85C, wtedy to ma sens.

Opublikowano

Czytać czytałem ,ale się radzę.Liczyłem właśnie że ty @sambor się wypowiesz,bo  śledzę twoje posty.Układ będzie zamknięty.Zgodzę się z wyliczeniami i powiem tak,że przy niższych temperaturach bufor będzie ciężko nabić.Nie o to jednak tu chodzi.mieszkam na poddaszu użytkowym i teraz palę przerobionym kotłem Rakoczy DS (zatkana ,,dziura'' nad zasylem ,dorobione PW i palnik szamotowy),który miał do węgla 15Kw.Teraz przy drewnie i Brykiecie dębowym (ruszt 20x30) ,jak nagrzeję mieszkanie to żeby nie było sauny w domu musiał bym ciągle gasić i rozpalać.Bufor jest nieduży i wg założeń ma odbierać nadwyżki ,które potem oczywiście ma oddać.Wierz mi że palenie teraz to udręka.@sambor ,jakbyś był tak miły powiedz które elementy są niewłaściwe to kupię inne.Oraz wady w instalacji.Chciałem uniknąć 4 rur bo to koszty przy kilku metrach.Do tego więcej ocieplenia bo rury pujdą górą na podsufitce.Planuję dwa naczynia przeponowe ,35l przy kotle (już kupione) i 80 l przy buforze.Właśnie planuję palić na ,,ostro''.Kocioł z wężownicą schładzającą ,planowany zakup UPS-a.

Opublikowano

Zaproponuje inne rozwiązanie które u siebie z powodzeniem stosuje. "Bufor zintegrowany" Integra 400 jest to bufor w którego środku zamontowano zasobnik cwu. Eliminuje to instalację na 4 rurach prowadzisz tylko zasilanie i powrót z kotła do bufora a samo ogrzewanie ciągniesz ze środkowych krućców bufora. Wiąże się to jednak z dodatkowymi kosztami np. dodatkowa pompa do ogrzewania ( u mnie łącznie są 3: 1) ładowanie bufora 2) ogrzewanie grzejnikowe 3) ogrzewanie podłogowe ).

Jednak kocioł ładuje wszystko od razu i co i cwu. Nawet jak w kotle wygaśnie ogrzewanie pochodzi jeszcze jakiś czas.

Wcześniej sam pisałem że mam problemy z ładowaniem bufora do wyższych temperatur jednak po dorobieniu KPW problem sam się rozwiązał mój kociołek około 8-10kw ładuje bufor do 70oC w około 2h na włączonym ogrzewaniu. Dziś kupiłem na testy worek najmocniejszego węgla jaki udało mi się znaleźć w mojej okolicy 30Mj/kg i mogę powiedzieć że pali się jak dziki! Nawet po zamknięciu PG temperatura rośnie ;)

Opublikowano

Dzięki @szari ,ale bufor już jest,to raczej ta opcja odpada.Z kotła są dwa wyjscia ,osobne na cwu które jest przy kotle.Natomiast zawór między tymi zasilaniami będzie zamknięty.Ma być na przeładowanie w razie czego energii z bufora do bojlera.No bład co widzę to ZZ w cwu ,powinien być za pompa na zasilaniu.

Opublikowano

Przymierz się do takiego układu zamieszczonego poniżej , oczywiście z 1 zbiornikiem

gdzie jako zaw na powrocie do kotła będzie VTC 311/ 55C  proponowany przez ciebie zawór VTA się nie nadaje do ochrony powrotu kotła

Natomiast zamiast zaw 3-D przełączanego wstawiłbym właśnie VTA 572 do np 65C który przekierowuje nadmiar ciepła na bufor.

Ze względu możliwość pracy dwóch pomp w szeregu jako pompę CO proponowałbym pompę z autoadaptem.

W tym układzie CWU podłączasz jak na swoim schemacie.

post-18578-0-92958200-1414520442_thumb.jpeg

Opublikowano

Dzięki za zainteresowanie i pomoc .Jak chodzi o zawór ochrony powrotu to może jakiś stało temperaturowy ? no i czy 55C jest najwłaściwszym wyborem.@sambor ,ten schemat co podajesz u mnie nie bardzo.Bufor jest oddalony kilka metrów ,a wejscie do grzejników przy kotle.Czyli i tak 4 rury.Nie ma innego miejsca żeby go postawić.Ale poza tym VTA co nie pasuje w moim schemacie ???

Natomiast 3D na grzejniki ,mam już sterownik który chodził do tej pory z 4D.

Czy taki  http://allegro.pl/zawor-temperaturowy-esbe-vtc-312-55-c-i4744635808.html  zawór byłby dobrym rozwiązaniem ?

Posiadam takie 2 pompy http://kotly.com/Energooszczedna_pompa_HEL-WITA_DELTA_HE_35_-_25_180__maksymalna_wysokosc_pionu:4m_,3715.html  oraz starszą na cwu.

Opublikowano

Co do zaworu VTC, jeżeli palisz tylko drewnem to może być 55 lub 60C sam mam podobny  (VTA511/ 60C) i jest OK

przy paleniu drewnem zawór zaczyna się otwierać przy 5C poniżej temp nominalnej a całkowite otwarcie jest przy temp ok 10C wyższej od nominalnej.

Schemat to są połączenia , ale realizacja w praktyce może być inna, nawet na 2 rurach bez problemu to działa, jeden z kolegów sprawdzał.

Zawór VTA reguluje ile ciepła idzie na grzejniki a nadmiar jest podawany na bufor.

Pompy są dobre, choć bez autoadapt.

Na rys zaznaczyłem przyłącze grzania CWU, ale można dać tak jak u ciebie.

post-18578-0-21784500-1414524407_thumb.jpg

Opublikowano

Nie, VTA będzie zły, zadzwoń do serwisu producenta lub złap się z kolegą @szponi - on niedawno też ten temat męczył i oczywiście mi nie wierzył :P 

ale zadzwonił do serwisu i powiedzieli mu że zaw 3-D do podłogi lub CWU są zabronione w ochronie powrotu kotła :) .

Takie jesteście niedowiarki.

I pytanie po co pytasz jak masz gotową odpowiedź 

Jak chcesz to kupuj - ten co podałeś, on jest dobry  

ale VTA  to bez mojej odpowiedzialności.

Opublikowano

@Sambor,nie będę dzwonił jak tak mówisz to pewno wiesz.Kupię VTC nie będę ryzykował.Ten schemat co mi podałeś jako ostatni bardzo podobny do mojego.Bufor oddalony gdzieś 8 metrów.Mój hydraulik mówi że rury 22 wystarczą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.