stegolas Opublikowano 24 Października 2014 #1 Opublikowano 24 Października 2014 Witam, słuchajcie mam prośbę o pomoc, dość głośno pracuje mi pompa w rozdzielaczu przy ogrzewaniu podłogowym. Pompa to Wilo. Całość podłącza jest jak poniżej na zdjęciach plus zamieszczam filmik jak to pracuje. Filmik działania pompy zamieszczam na YouTube [ zobacz ] Czy to może być uszkodzona pompa?
aTomek Opublikowano 24 Października 2014 #2 Opublikowano 24 Października 2014 Po mojemu to zapowietrzona instalacja. Odpowietrzałeś wszystkie obwody?
stegolas Opublikowano 25 Października 2014 Autor #3 Opublikowano 25 Października 2014 wczoraj był u mnie hydraulik, który instalował całość. Sprawdzał czy nie jest zapowietrzona ale nie była. Na górze jest automatyczne odpowietrzanie i ten korek jest lekko poluzowany tak aby była możliwość odpowietrzenia całości.
Gość Digitrax Opublikowano 25 Października 2014 #4 Opublikowano 25 Października 2014 Odpowietrznik automatyczny jest w złym miejscu, ponieważ znajduje się przed pompą na ssaniu i przez niego może zapowietrzać się układ. Lepiej by był tu odpowietrznik ręczny.
stegolas Opublikowano 25 Października 2014 Autor #5 Opublikowano 25 Października 2014 nie bardzo rozumiem o czym piszesz? Odpowietrznik jest w miejscu gdzie umieścił go producent. Przecież taką rozdzielnię kupuje się w całości, kwestia podłączenia wężownic. Doczytałem dzisiaj że można odpowietrzyć poprzez pozamykanie poszczególnych wężownic a potem otwieranie każdej z osobna. Tak zrobiłem i na tą chwilę cisza. Pytanie drugie czy ten czujnik przylgowy głowicy powinien znajdować się na dolnej czy na górnej belce?
sambor Opublikowano 25 Października 2014 #6 Opublikowano 25 Października 2014 Sprawdź poprawność montażu np post #6 w temacie http://forum.info-og...gorąca-pompka/
sambor Opublikowano 25 Października 2014 #7 Opublikowano 25 Października 2014 nie bardzo rozumiem o czym piszesz? Odpowietrznik jest w miejscu gdzie umieścił go producent. Przecież taką rozdzielnię kupuje się w całości, kwestia podłączenia wężownic. Czy kupiłeś ten rozdzielacz u autoryzowanego sprzedawcy czy na portalu aukcyjnym? Oryginalnie ten rozdzielacz, jak wszystkie do podłogówki , powinien mieć 2 odpowietrzniki ręczne, po jednym na każdej belce np tak jak tu http://www.kanshop.pl/pl/p/Rozdzielacz-Kan-therm-7707-A-7-obwodowy-z-mieszaczem-ogrzewanie-podlogowe-/19 Trzeba po prostu sprawdzić układ i zamontować prawidłowe odpowietrzniki na obu belkach - to koszt rzędu kilku zł. O problemach z takim rozdzielaczem można przeczytać w wielu tematach na forum np tu https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/11662-opis-dzialania-i-regulacji-rozdzielacza-kan-therm-73a-pomozcie/ gdzie jest opis działania i regulacji podobnego układu.
stegolas Opublikowano 26 Października 2014 Autor #8 Opublikowano 26 Października 2014 kupiłem w autoryzowanym sklepie tak jak całą resztę piec, osprzęt itp. Jeśli dobrze doczytałem w instrukcji to są te odpowietrzniki na końcu belki dolnej i górnej? Jak tego uzyć. Odkręcałem te korki, ale nic specjalnego się nie działo. Jaka jest w ogóle procedura odpowietrzania?
sambor Opublikowano 26 Października 2014 #9 Opublikowano 26 Października 2014 Jeżeli masz oryginał to dlaczego pytasz o poprawność montażu? Tam teoretycznie na każdej belce powinien być odpowietrznik ręczny lub coś takiego, służącego do spuszczania wody i odpowietrzania belki. http://sklep.letorex.com.pl/danfoss-koncowka-spustowa-odpowietrznikiem-manualnym-do-rozdzielacza-p-2783.html Odpowietrzasz prawidłowo przez zamknięcie rozdzielacza na zasilaniu- oba zawory, zamknięciu wszystkich pętli oprócz jednej, podłączaniu kranu ,wężem ogrodowym do belki zasilającej i drugiego węża odprowadzającego do kanalizacji. Przepuszczasz wodę przez kolejne pętle, które następnie zamykasz, Po przelaniu pętli odpowietrzasz belki, odpowietrznikami ręcznymi. Jeżeli nadal jest głośno to sprawdzasz poprawność montażu i bieg na pompie - powinien być jak najniższy.
stegolas Opublikowano 27 Października 2014 Autor #10 Opublikowano 27 Października 2014 Ja nie pytałem o poprawność montażu, tylko o to dlaczego to tak głośno pracuje. To był problem z zapowietrzeniem. Udało mi się odpowietrzyć obwód: - uzupełniłem wodę w obwodzie (przy piecu głównym wejściem a nie osobno do każdej wężownicy) - ustawiłem pompę na 3-bieg - pozakręcałem poszczególne obwody i pojedyńczo otwierałem każdy z osobna - czynność powtórzyłem kilka razy aż przepchnąłem bańkę powietrzną Jak się obwód odpowietrzył to ustawiłem pompę ponownie na najniższy bieg i wszytko teraz pracuje cichutko. Ślicznie dziękuję wszystkim za pomoc.
sambor Opublikowano 27 Października 2014 #11 Opublikowano 27 Października 2014 Ja nie pytałem o poprawność montażu, tylko o to dlaczego to tak głośno pracuje. To był problem z zapowietrzeniem. Udało mi się odpowietrzyć obwód: - uzupełniłem wodę w obwodzie (przy piecu głównym wejściem a nie osobno do każdej wężownicy) - ustawiłem pompę na 3-bieg - pozakręcałem poszczególne obwody i pojedyńczo otwierałem każdy z osobna - czynność powtórzyłem kilka razy aż przepchnąłem bańkę powietrzną Jak się obwód odpowietrzył to ustawiłem pompę ponownie na najniższy bieg i wszytko teraz pracuje cichutko. Ślicznie dziękuję wszystkim za pomoc. To fajnie, ale czasem głóśna praca to też nieprawidłowy montaż np podłączenie odwrotne zasilania i powrotu
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.