bolexx1313 Opublikowano 22 Października 2014 #1 Opublikowano 22 Października 2014 Witam wszystkich, Mam odwieczny problem z zapowietrzaniem się grzejników na ostatniej kondygnacji mojego budynku. Ogólnie o instalacji: układ otwarty z naczyniem wzbiorczym, rury stalowe 3/4 i 1/2, grzejniki aluminiowe z termostatmi, kocioł ekogroszek, pompa na powrocie. Nie rysowałem całego budynku, ale schemat ostatniej kondygnacji wygląda tak: Ponad grzejniki wychodzą 3 piony na strych nieużytkowy z czego na jednym jest naczynie w zbiorcze, a nad pionami 1 i 2 rury przelewowe. Wszystkie trzy grzejniki na tej kondygnacji co jakiś czas zapowietrzają się. Czy może być to spowodowane tym że pompa pracuje na powrocie i zasysane jest powietrze z pionów na zasilanie? Czy może jest inna przyczyna? No i jak według was pozbyć się problemu?
sambor Opublikowano 22 Października 2014 #2 Opublikowano 22 Października 2014 Należy połączyć wszystkie piony razem - najlepiej na strychu, poniżej naczynia wzbiorczego. Innym rozwiązaniem jest zatkanie tych rur przelewowych na strychu lub ich całkowite zlikwidowanie i wstawienie zaraz nad grzejnikiem odpowietrzników ręcznych. Przy automatycznych pompa może zasysać powietrze.
bolexx1313 Opublikowano 23 Października 2014 Autor #3 Opublikowano 23 Października 2014 Dzięki za poradę. Myślę że najskuteczniej będzie chyba właśnie zlikwidować całkiem te piony 1 i 2 wychodzące na strych z rurami przelewoymi i wstawienie nad tymi grzejnikami odpowietrzników ręcznych. Zostanie tylko pion środkowy z naczyniem wyrównawczym.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.