Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Czy Potrzebny Zawór Różnicowy W Bypassie Z Pompą?

tasheena

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja wiem, że NIE.

Ale jak przekonać instalatora ?

Układ musi być na wymiennikach bo w "domu1" jest kotłownia (kocioł zasypowy) oraz kocioł gazowy w układzie zamkniętym a nowy "dom2" jest wyżej i nie ma tam kotłowni.

I pytanie zasadnicze jaki UPS polecacie dla zabezpieczenia w przypadku braku prądu ?

pozdr

Arek

ps

schemat jest ogólny i nie zawiera takich elementów jak filtry, zawory 3D w układach wtórnych oraz naczynia wyrównawczego bezpośrednio na wyj. z kotła.

post-37348-0-56590000-1413401926_thumb.jpg

Opublikowano

Tu pierwsze pytanie czy nie może być 1 wymiennik a odbiory po stronie wtórnej to już inna sprawa.

Jeżeli dajesz dwa wymienniki to są potrzebne dwie niezależne pompy.

Co do doboru UPS-a to musisz podać jakie odbiory mają być z niego zasilane - czy tylko pompy , czy też podajnik , dmuchawa i inne odbiory.

Ważny jest też czas podtrzymania. jaki wymagasz od tego UPS-a.

Opublikowano

Jeżeli dajesz dwa wymienniki to są potrzebne dwie niezależne pompy.

Będa 2 pompy na odbiorach z wymienników. Czy z kotła też muszą być 2 pompy do zasilania wymienników ? Jedna pompa  nie zasili dwóch wymienników po stronie kotła?

Co do doboru UPS-a to musisz podać jakie odbiory mają być z niego zasilane - czy tylko pompy , czy też podajnik , dmuchawa i inne odbiory.

Myśle,ze 2 pompy: po stronie kotła i jedna na budynek ( kocioł zasypowy). Czas do 8 h.

Opublikowano

Niestety potrzeba na każdy wymiennik 2 pompy,  wymienniki płytowe mogą mieć trochę inne opory hydrauliczne i trudno będzie je zrównoważyć,

ponadto pompa obsługująca dwa wymienniki może być droższa od dwóch obsługujących osobno wymienniki. 

Co do przetwornicy to musi być to pełny sinus i mieć prostownik do ładowanie akumulatorów np taka http://allegro.pl/przetwornica-napiecia-volt-sinus-pro500e-12v-230v-i4681860875.html

a akumulatory żelowe 120Ah/ 12V na ok 8h lub 160Ah/12V na ok 10-12h

Jakby była przetwornica na 24V to wtedy pojemności dwukrotnie mniejsze, ale akumulatory będą po 2 szt w szereg - aby było 24V,

Opublikowano

dzięki , w takim razie:

1) a jak zrobić odbiory z jednym wymiennikiem ?

2) temat nie instalowania ZR? Jak wyjaśnić"łopatologicznie"

pozdr

Opublikowano

Daj za wymiennikiem pompę która zasili oba domy , a jeden od drugiego oddziel zaworem zwrotnym.

Nie wiemy nic o wielkości kotła, ani nic o tych tych domach -  oraz jakie tam mają być systemy grzewcze - grzejniki? podłogówka?

Jakie są też odległości pomiędzy tymi "domami"

Może lepiej będzie wstawić kocioł do układu zamkniętego i pozbyć się tych problemów z wymiennikiem - koszty powinny być podobne, ale prostsza instalacja

Co do ZR to przez wymiennik są duże opory hydrauliczne i woda grawitacyjnie nie popłynie - to naukowe wytłumaczenie 

a łopatologicznie - "Płacę to wymagam"

Opublikowano

Daj za wymiennikiem pompę która zasili oba domy , a jeden od drugiego oddziel zaworem zwrotnym.

możesz dać jakiś szkic, bo nie wiem jak połączyć te zawory i pompę

Nie wiemy nic o wielkości kotła, ani nic o tych tych domach -  oraz jakie tam mają być systemy grzewcze - grzejniki? podłogówka?

Jakie są też odległości pomiędzy tymi "domami"

-kocioł 15 kW - Elektromet Solei EKO-KWR; istniejący "stary" budynek (z kotłownią ) 130 m2 ociepłony, grzejniki+kocioł gazowy.

Drugi nowy budynek(Ytong 24 +styr.15cm) ok. 80 m2 (odl. ok. 15m w preizolacji oryginalnej 2x32 ), grzejniki.

Może lepiej będzie wstawić kocioł do układu zamkniętego i pozbyć się tych problemów z wymiennikiem - koszty powinny być podobne, ale prostsza instalacja

tu nie wiem do końca czy mój kocioł może być instalowany w takim układzie. Dodatkowo co z kotłem gazowym ?

Co do ZR to przez wymiennik są duże opory hydrauliczne i woda grawitacyjnie nie popłynie - to naukowe wytłumaczenie 

a łopatologicznie - "Płacę to wymagam"

- dzięki

Opublikowano

Nie bardzo mam jak rysować, po prostu dajesz pompę, za pompą rozgałęzienie na dwa budynki na każdym zasilaniu zawór zwrotny,

dodatkowo na zasilaniu starego domu zawór regulacyjny  - zasuwa lub grzybkowy., następnie po naczyniu przeponowym ok 18l i to wszystko .

Powroty razem spięte, ew zawory odcinające na każdym z nich - wtedy można odciąć dany budynek od kotła .

Pompa raczej 25/60.

Co do obsługi tych dwóch domów to mam trochę wątpliwości czy ten kocioł udźwignie ciężar ogrzewania całości , ale zawsze może grzać tylko ten drugi dom a pierwszy będzie grzany gazem.

Kocioł niestety nie jest dopuszczony do pracy w układzie zamkniętym - na 1 stronie instrukcji masz podane.

Opublikowano

Najlepsze do takich celów są akumulatory AGM głębokiego rozładowania - Deep Cycle, teoretycznie producentów jest dużo , ale naprawdę to środki są praktycznie takie same.

zobacz tu http://www.mc-sklep.pl/akumulatory-zelowe-agm-deep-cycle-c-17_19.html  lub na All......

Ale to niewdzięczny towar do wysyłki -- ciężki , niby z kwasem, lepiej samemu odebrać 

Opublikowano

/.../Niestety potrzeba na każdy wymiennik 2 pompy,  wymienniki płytowe mogą mieć trochę inne opory hydrauliczne i trudno będzie je zrównoważyć,

ponadto pompa obsługująca dwa wymienniki może być droższa od dwóch obsługujących osobno wymienniki. 

/.../

A jeżeli są to te same wymienniki (moc,ilość płyt, przyłącze 3/4") to pójdzie na jednej pompie ?

pozdr

Arek

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Dziękuje koledze @sambor za wskazówki dot. UPS- zakupiłem zestaw: przetwornicę Volt SinusPro-800E i akum. żelowy  KM-130 Ah Deep Cycle.

Po wstępnych testach jestem bardzo zadowolony.

Testowałem przez 5 h na 3 pompach na I-biegu i 1 pompie elektronicznej (na AUTO)=razem ok.120W (ale moc mogła być momentami mniejsza bo jedna z pomp jest od CWU i nie zawsze chodzi) .

Wskaźnik naładowania akum. spadł tylko o 1 kreskę ( z pięciu). Natomiast wskaźnik obciążenia przetwornicy nawet nie wskazywał pierwszej kreski. Według moich obliczeń powinien wytrzymać ok. 8,5 h ale zrobię innym razem kolejny test i dam znać.

pozdr

Arek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.