mangusta28 Opublikowano 5 Października 2014 #1 Opublikowano 5 Października 2014 Witam wszystkich. Mam problem z piecem Klimosz Ling Duo 25kW. Ostatnimi czasy zdaża się, że piec jakby "zawiesza sie", tzn. objawia się tym, że podaje węgiel bez przerwy i bez przerwy, aż komora spalania, gdzie jest retorta jest całkowicie zapełniona groszkiem. Piec po prostu totalnie zasypuje komore retorty powodując wygaszenie ognia. Powiedzcie proszę czego to jest przyczyna i czy to bardzo niebezpieczne, gdyż piec chodzi 24h/dobę. Dodam, że jak dotychczas wystarczyło, że opróżniłem niespalony węgiel i po 10 min załączyłem na nowo i było OK. Ponadto nie było to jakieś awaryjne wyrzucanie węgla z powodu zbyt wys, temp., gdyż w takim przypadku, to piec powinien się sam wyłączyć (wejść w tryb błędu, awarii czy tym podobnym) tak jak to jest w przypadku gdy brak węgla. Wtedy pali się czerwona dioda i piec nie chodzi. W moim przypadku piec stoi, bez żadnych błędów (po prostu jest wygaszony) i nic się nie dzieje. Bardzo proszę o szybką informację co może być przyczyną ? Czytając informacje na innym forum - podobny problem mieli, gdy był uszkodzony sterownik. U mnie to RecalArt Economic 3000 Pozdrawiam.
Robercikus Opublikowano 5 Października 2014 #2 Opublikowano 5 Października 2014 Też stawiałbym na problemy ze sterownikiem...
mangusta28 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Autor #3 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Też stawiałbym na problemy ze sterownikiem... Sterownik był wymieniony i problem znikł
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.