Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kupię Ogniwo Eko Plus - 10Kw

ACS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kupię kocioł  OGNIWO EKO PLUS - 10kW, wraz z montażem w układzie zamkniętym

zachodniopomorskie - Choszczno, wiadomość na PW lub darje@wp.pl

Opublikowano

Kotły Ogniwo nie są dopuszczone przez producenta kotła do pracy w układzie zamkniętym.

Chyba, że zamontujemy wymiennik ciepła i rozdzielimy instalacje kotłową na otwartą i pozostałą część na zamkniętą.

Opublikowano

hmmmmm... wymiennik ciepła niewiele zmieni, bo problem tkwi w umiejscowieniu naczynia na strychu, a właściwie na nieocieplonym poddaszu (temperatura zimą niemalże jak na dworze) Ocieplanie takiego naczynia wełną czy styropianem, to trochę jak spanie na bombie.. To dziwne, że nikt w Polsce nie produkuje małego kotła z rusztem stałym, żeliwnym, mogącego pracować ze wszystkimi zabezpieczeniami w układzie zamkniętym, choć pozawala na to prawo  :(  A może jednak jest ktoś? Poza tą trójką: Ogniwo, Skam-P, RBR...  oni nie pozwalają na pracę w UZ.

Opublikowano

Defro był moim faworytem od samego początku, jednak po wielogodzinnym czytaniu for wybiłem sobie z głowy ruszt wodny, a niestety Defro jako stały (niewyjmowany) tylko takie produkuje. Kotłów czeskich nie znam, jednak wolałbym polski :)

W dniu 30.09.2014 o 21:27, sambor napisał(a):

A jak masz wymiennik ciepła to naczynie wzbiorcze może być w kotlowni.

Rzeczywiście o tym nie pomyślałem, dzięki za super sugestię.

W tej chwili mam dwufunkcyjny gazowy, i on ma też pozostać jako awaryjny.

Rurki miedziane zasilające idą dokładnie pod sufitem w miejscu gdzie ma stać stałopalny, więc nie będzie większych problemów.

Więc oferta jest nadal aktualna,  Ogniwo 10Kw + wymiennik płytowy.

Niestety w zachodniopomorskim z serwisem fabrycznym jest kłopot, najbliższy z przeciwnej strony województwa :(

Opublikowano
  W dniu 1.10.2014 o 15:33, ACS napisał(a):

Defro był moim faworytem od samego początku, jednak po wielogodzinnym czytaniu for wybiłem sobie z głowy ruszt wodny, a niestety Defro jako stały (niewyjmowany) tylko takie produkuje. 

Kocioł Komfort Eko ma ruszt sztabkowy, wstawiany ręcznie w przypadku palenia awaryjnego na przekroju w podanym linku z posta #4,  wszystko widać

Ruszt wodny ma Komfort Eko -Duo.

Wymiennik plytowy to swojego rodzaju proteza, źle dobrany lub źle sterowany sprawia dużo klopotu dla palacza

Opublikowano
  W dniu 1.10.2014 o 15:33, ACS napisał(a):

Kotłów czeskich nie znam, jednak wolałbym polski :)

i w tym miejscu napiszę że nasi sąsiedzi Czesi czy Litwini maja do zaoferowania wiele lepszych kotłów od polskich . Ktoś już wcześniej pisał o Dakonie np jak dla Ciebie to zobacz  dakon dor f12kw z wężownicą schładzającą 

Opublikowano
  W dniu 2.10.2014 o 07:10, sambor napisał(a):

Kocioł Komfort Eko ma ruszt sztabkowy, wstawiany ręcznie w przypadku palenia awaryjnego 

I w tym właśnie jest problem, ręcznie wstawiane mają praktycznie wszyscy producenci, oprócz tych trzech o których wspomniałem w poście #3, innych chyba nie ma.

Żeby rozjaśnić, czego oczekuję od pieca.

Moc, absolutnie nie może przekroczyć 15Kw

Ruszto-deflektor żeliwny stały (!)

Palnik możliwie uniwersalny (palący wyłącznie ekogroszek odpada)

Sterownik eCoal, lub podobny

to podstawa, w pobliżu mam mam czterech dystrybutorów(dwóch z tego co wiem nawet zezwala na pracę w układzie zamkniętym) są to Galmet, SAS, Per-Eko, Metal-Fach,, niestety nie spełniają podstawowego warunku dotyczącego rusztu.

W dniu 2.10.2014 o 07:10, sambor napisał(a):

Wymiennik plytowy to swojego rodzaju proteza, źle dobrany lub źle sterowany sprawia dużo klopotu dla palacza

wiem, ale innego wyjścia nie mam, sporo większy nie zaszkodzi, będzie tylko droższy, w przyrodzie nic nie ginie, najwyżej wróci do pieca :)

W dniu 2.10.2014 o 08:36, tsa78 napisał(a):

i w tym miejscu napiszę że nasi sąsiedzi Czesi czy Litwini maja do zaoferowania wiele lepszych kotłów od polskich . Ktoś już wcześniej pisał o Dakonie np jak dla Ciebie to zobacz  dakon dor f12kw z wężownicą schładzającą 

ten dakon dor f12kw to chyba zwykły śmieciuch więc nijak ma się do tego jaki chcę zamontować, poza tym jak wyczytałem Dakon z podajnikiem FB 20 zaczyna się od 20Kw.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.