ACS Opublikowano 30 Września 2014 #1 Opublikowano 30 Września 2014 Kupię kocioł OGNIWO EKO PLUS - 10kW, wraz z montażem w układzie zamkniętym zachodniopomorskie - Choszczno, wiadomość na PW lub darje@wp.pl
Andrzej_M_ Opublikowano 30 Września 2014 #2 Opublikowano 30 Września 2014 Kotły Ogniwo nie są dopuszczone przez producenta kotła do pracy w układzie zamkniętym. Chyba, że zamontujemy wymiennik ciepła i rozdzielimy instalacje kotłową na otwartą i pozostałą część na zamkniętą.
ACS Opublikowano 30 Września 2014 Autor #3 Opublikowano 30 Września 2014 hmmmmm... wymiennik ciepła niewiele zmieni, bo problem tkwi w umiejscowieniu naczynia na strychu, a właściwie na nieocieplonym poddaszu (temperatura zimą niemalże jak na dworze) Ocieplanie takiego naczynia wełną czy styropianem, to trochę jak spanie na bombie.. To dziwne, że nikt w Polsce nie produkuje małego kotła z rusztem stałym, żeliwnym, mogącego pracować ze wszystkimi zabezpieczeniami w układzie zamkniętym, choć pozawala na to prawo :( A może jednak jest ktoś? Poza tą trójką: Ogniwo, Skam-P, RBR... oni nie pozwalają na pracę w UZ.
sambor Opublikowano 30 Września 2014 #4 Opublikowano 30 Września 2014 Kotły żeliwne mogą pracować w układzie zamkniętym, nowe linie Defro także oraz kotły czeskie- np Dakon. Tu Defro do układu zamkniętego z podajnikiem lub bez - moc zasypowego od 10kW, z podajnikiem od 12kW http://www.defro.pl/kotly-u-komfort-eko.html A jak masz wymiennik ciepła to naczynie wzbiorcze może być w kotlowni.
ACS Opublikowano 1 Października 2014 Autor #5 Opublikowano 1 Października 2014 Defro był moim faworytem od samego początku, jednak po wielogodzinnym czytaniu for wybiłem sobie z głowy ruszt wodny, a niestety Defro jako stały (niewyjmowany) tylko takie produkuje. Kotłów czeskich nie znam, jednak wolałbym polski :) W dniu 30.09.2014 o 21:27, sambor napisał(a): A jak masz wymiennik ciepła to naczynie wzbiorcze może być w kotlowni. Rzeczywiście o tym nie pomyślałem, dzięki za super sugestię. W tej chwili mam dwufunkcyjny gazowy, i on ma też pozostać jako awaryjny. Rurki miedziane zasilające idą dokładnie pod sufitem w miejscu gdzie ma stać stałopalny, więc nie będzie większych problemów. Więc oferta jest nadal aktualna, Ogniwo 10Kw + wymiennik płytowy. Niestety w zachodniopomorskim z serwisem fabrycznym jest kłopot, najbliższy z przeciwnej strony województwa :(
sambor Opublikowano 2 Października 2014 #6 Opublikowano 2 Października 2014 W dniu 1.10.2014 o 15:33, ACS napisał(a): Defro był moim faworytem od samego początku, jednak po wielogodzinnym czytaniu for wybiłem sobie z głowy ruszt wodny, a niestety Defro jako stały (niewyjmowany) tylko takie produkuje. Kocioł Komfort Eko ma ruszt sztabkowy, wstawiany ręcznie w przypadku palenia awaryjnego na przekroju w podanym linku z posta #4, wszystko widać Ruszt wodny ma Komfort Eko -Duo. Wymiennik plytowy to swojego rodzaju proteza, źle dobrany lub źle sterowany sprawia dużo klopotu dla palacza
tsa78 Opublikowano 2 Października 2014 #7 Opublikowano 2 Października 2014 W dniu 1.10.2014 o 15:33, ACS napisał(a): Kotłów czeskich nie znam, jednak wolałbym polski :) i w tym miejscu napiszę że nasi sąsiedzi Czesi czy Litwini maja do zaoferowania wiele lepszych kotłów od polskich . Ktoś już wcześniej pisał o Dakonie np jak dla Ciebie to zobacz dakon dor f12kw z wężownicą schładzającą
ACS Opublikowano 2 Października 2014 Autor #8 Opublikowano 2 Października 2014 W dniu 2.10.2014 o 07:10, sambor napisał(a): Kocioł Komfort Eko ma ruszt sztabkowy, wstawiany ręcznie w przypadku palenia awaryjnego I w tym właśnie jest problem, ręcznie wstawiane mają praktycznie wszyscy producenci, oprócz tych trzech o których wspomniałem w poście #3, innych chyba nie ma. Żeby rozjaśnić, czego oczekuję od pieca. Moc, absolutnie nie może przekroczyć 15Kw Ruszto-deflektor żeliwny stały (!) Palnik możliwie uniwersalny (palący wyłącznie ekogroszek odpada) Sterownik eCoal, lub podobny to podstawa, w pobliżu mam mam czterech dystrybutorów(dwóch z tego co wiem nawet zezwala na pracę w układzie zamkniętym) są to Galmet, SAS, Per-Eko, Metal-Fach,, niestety nie spełniają podstawowego warunku dotyczącego rusztu. W dniu 2.10.2014 o 07:10, sambor napisał(a): Wymiennik plytowy to swojego rodzaju proteza, źle dobrany lub źle sterowany sprawia dużo klopotu dla palacza wiem, ale innego wyjścia nie mam, sporo większy nie zaszkodzi, będzie tylko droższy, w przyrodzie nic nie ginie, najwyżej wróci do pieca :) W dniu 2.10.2014 o 08:36, tsa78 napisał(a): i w tym miejscu napiszę że nasi sąsiedzi Czesi czy Litwini maja do zaoferowania wiele lepszych kotłów od polskich . Ktoś już wcześniej pisał o Dakonie np jak dla Ciebie to zobacz dakon dor f12kw z wężownicą schładzającą ten dakon dor f12kw to chyba zwykły śmieciuch więc nijak ma się do tego jaki chcę zamontować, poza tym jak wyczytałem Dakon z podajnikiem FB 20 zaczyna się od 20Kw.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.