Pawcio35m Opublikowano 26 Września 2014 #1 Opublikowano 26 Września 2014 Witam jestem nowym na forum. Przeszukiwałem forum i inne tematy i poszukuje schematu instalacji otwartej z zaworem 4d i pompą na powrocie. Piec posiadm KWP-15 Zębiec, zawór 4-drożny na 1", zawór różnicowy na 1", bojler 80l, naczynie wyrównawcze na strychu , rury 3/4" ocynk. Obecnie miałem instalację z zaworem różnicowym na zasilaniu ale w ten sposób niedziałała grawitacja tylko jedynie przez pompkę ( piec znajduje się w piwnicy) Jak należy zróbić instalację aby poprawnie działała na pompkach i bez nich " grawitacyjnie". Proszę o jakieś porady. bo będę składał wprzyszłym tygodniu instalację.
automatyk Opublikowano 26 Września 2014 #2 Opublikowano 26 Września 2014 jeśli masz zawór 4d to musisz zbiornik podłączyć bezpośrednio do kotła ,natomiast jak zrobić prawidłowo? to wstawić zawór 4d na zasilaniu nad podłączeniem zbiornka i nad zaworem wstawić pompę z ewentualnym zaworem różnicowym i tyle ,natomiast jak będzie praca bez pompy to zaworem trzeba przesterować na 100% Ale tu kolejne pytanie po co zawór 4d ?? jeśli do ochrony powrotu to na powrocie kolejna pompa
kiminero Opublikowano 26 Września 2014 #3 Opublikowano 26 Września 2014 Jest jeszcze pytanie, czy twoja instalacja pozwala na obieg grawitacyjny. Do tego muszą być odpowiedniej średnicy rury prowadzone ze spadkiem, zawory grzejnikowe o zwiększonej przepustowości, a temperatury powyżej 60. Nie napisałeś, czy to stara grawitacyjna instalacja modernizowana, czy nowoczesna. Te dzisiejsze o małej pojemności wodnej słabo nadają się do pracy "bez prądu". Coś za coś.
Pawcio35m Opublikowano 26 Września 2014 Autor #4 Opublikowano 26 Września 2014 jeat to stara instalacja przerobiona i spadki są . Czyli rozumiem tak że jak chce grawitację to zawór 4d musi być otwarty tak jakby go nie było , ale lepiej dla pieca jak bedzie większa temperatura bo będzie go lepiej wygrzewać. czyli taki schemacik
automatyk Opublikowano 26 Września 2014 #5 Opublikowano 26 Września 2014 tak taki a zawor powinien byc bez pomp otwarty natomiast może sié zdazyc ze twoja grawitacja jest na tyle sprawna ze uzyskasz tez regulacje za pomoca zaworu 4d w ograniczonym zakresie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.