Kamilkam Opublikowano 23 Września 2014 #1 Opublikowano 23 Września 2014 Witam, byłem zmuszony dołożyć w pokoju drugi grzejnik z powodu pojawiającej sie wiloci za meblami. połączone jest to w następujący sposób dodam ze w domu posiadam ogrzewanie grwatacyjne, do pierwszego zgrzejnika jest rurka stalowa 1/2 cala, natomiast drugi jest oddalony od niego o 3 metry i połączony miedzią 18. miedź nagrzewa się do około 1 metra, dodam ze wielokrotnie prubowałem odpowietrzać ten drugi grzejnik ale za każdym razem leci z niego tylko woda bez powietrza. co by należało zrobić aby ten mniejszy grzejnik zaczął grzać. Dzięki za pomoc
kiminero Opublikowano 23 Września 2014 #2 Opublikowano 23 Września 2014 Ten drugi grzejnik podepnij bezpośrednio z pionu, a nie tranzytem przez grzejnik. Dla grawitacji 18 może być mało jeżeli grzejnik jest daleko od pionu. Pamiętaj o spadkach, a zawory najlepiej kulowe grzejnikowe (nie ma oporów).
drakon3 Opublikowano 23 Września 2014 #3 Opublikowano 23 Września 2014 Może by je w szereg połączyć, to by mogło pomóc, chociaż chyba najlepiej to każdy na osobnym zasilaniu żeby był, wtedy są mniejsze opory przepływu.
Kamilkam Opublikowano 23 Września 2014 Autor #4 Opublikowano 23 Września 2014 spadki są zachowane bo ten pierwszy ma rozstaw 55cm a drugi 25, przed każdym grzejnikiem są zawory kulowe, a czy możliwe było by danie trójnika przed tym pierwszym grzejnikiem i wpięcia tam drugiego? W tedy mógłbym dławić każdy z osobna na zaworach.
drakon3 Opublikowano 23 Września 2014 #5 Opublikowano 23 Września 2014 Według mnie to na pewno lepsze wyjście niż łączenie grzejników jeden za drugim.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.