Lehoo Opublikowano 14 Września 2014 #1 Opublikowano 14 Września 2014 Mam pytanie o pompy do c.o. i c.w.u. Chcę kupić Grundfos Alpha 2 25-60 - 2szt. i cyrkulacyjną UP 15-14 B PM Hydraulik, który będzie mi to montował powiedział, że woda z kotła będzie grzała bojler - wymiennik dwupłaszczowy i z niego będą dwie Alphy pchać wodę do c.w.u. i c.o. i będzie przy c.w.u. cyrkulacyjna. Czy pompa do c.w.u. Alpha musi mieć korpus z nierdzewki ? Czy nie wystarczy jedna pompa Alpha do c.o. a do c.w.u. pompa cyrkulacyjna, która będzie obracać ciepłą wodą, a do kranu pójdzie z ciśnienia sieciowego jak dotychczas ? Jeśli to ważne to powiem jeszcze, że kotłownia jest w piwnicy, na parterze kuchnia i ubikacja, a na pierwszym łazienka, za kilka lat będziemy chcieli zaadoptować strych i tam też puścić ogrzewanie i być może łazienkę.
sambor Opublikowano 14 Września 2014 #2 Opublikowano 14 Września 2014 Kup tak jak piszesz 2 pompy, ale 25/40 - do CO może być adaptacyjna - czyli Alpha a do ciepłej wody wystarczy zwykła, ta pompa pracuje mniej od pompy do CO , jak są większe odległości od bojlera do kranów ( ponad 6m) to potrzeba pompy cyrkulacyjnej. pozdr.
majschi Opublikowano 14 Września 2014 #3 Opublikowano 14 Września 2014 Witam Do zasilania CO powinna być pompa 25-40 lub 25-60 z zależności od wielkości instalacji Do zasilania zasobnika wystarczy pompa 25-40 (zwykła pompa obiegowa z korpusem żeliwnym) Do cyrkulacji cwu pompa którą podałeś jest odpowiednia
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.