Tymian81 Opublikowano 9 Września 2014 #1 Opublikowano 9 Września 2014 Witam Jestem na etapie podlaczenia nowego kotła jako, że stary był podłączony na rurach 2" to byłem zmuszony trochę pociac instalację i zredukować do 1" poniżej dodaję schemat. Starałem się odzwierciedlic to co jest w kotłowni a nie na piętrach.
majschi Opublikowano 9 Września 2014 #2 Opublikowano 9 Września 2014 Narysuj jeszcze na schemacie naczynie wzbiorcze wtedy będzie można coś więcej powiedzieć
sambor Opublikowano 9 Września 2014 #3 Opublikowano 9 Września 2014 A to po prawej stronie na dole to co - ten rysunek jest po prostu obrócony o 90st.
Tymian81 Opublikowano 9 Września 2014 Autor #4 Opublikowano 9 Września 2014 Sorki za rysunek, posta z telefonu pisałem i w nim było ok. Poniżej już odwrócony.
majschi Opublikowano 9 Września 2014 #5 Opublikowano 9 Września 2014 A to po prawej stronie na dole to co - ten rysunek jest po prostu obrócony o 90st. Faktycznie coś tam jest, na moim olbrzymin 10' monitorze naczynie już się nie zmiściło Nestety sposób podłączenia naczynia jest niezgodny z przepisami Masz dwie opcje 1 Przenieść pompy na powrót 2 Poprowadzić oddzielną rurę od kotła do naczynia
Tymian81 Opublikowano 9 Września 2014 Autor #6 Opublikowano 9 Września 2014 Instalacja jest z 87' i na pewno w przepisach wiele się zmieniło od tamtej pory. Na chwilę obecną nie jestem w stanie rozpruwać pół domu żeby doprowadzić oddzielny pion do naczynia. Możesz mi wyjaśnić co daje przeniesienie pomp na powrót, rozumiem, że od CWU również; i jak wtedy wyjść na zbiornik CWU, przed zaworem różnicowym czy za ? I jeszcze jedno pytanie: w rurach 2' mam wspawane króćce 1' (pozostałość po bojlerze wiszącym) i pomyślałem żeby je wykorzystać i połączyć w celu zrobienia małego obiegu kotłowego i kryzować przepływ zaworem ręcznym.
majschi Opublikowano 9 Września 2014 #7 Opublikowano 9 Września 2014 Możesz mi wyjaśnić co daje przeniesienie pomp na powrót, rozumiem, że od CWU również; i jak wtedy wyjść na zbiornik CWU, przed zaworem różnicowym czy za ? Przeniesienie pomp na powrót pozwoli na prawidłowe podłączenie naczymia czyli pozbędziesz sie pompy oraz zaworu różnicowego na rurze lączącej kocioł z naczyniem (co jest niedopuszczalne) Na wyjściu z kotła dajesz trójnik w lewo idziesz do zasobnika do góry łączysz sie z instalacją grzejnikową A pompy oraz zawór różnicowy montujesz na powrocie
Tymian81 Opublikowano 9 Września 2014 Autor #8 Opublikowano 9 Września 2014 Biorąc to co napisałeś na chłopski rozum to pompy CWU nie muszę przenosić na powrót ponieważ nie zakłóca przepływu między naczyniem a kotłem a całe obejście z zasilania przenieść na powrót. tylko zastanawia mnie czy jak będzie chodziła sama pompa CWU to czy nie będzie ganiała mi zimnej wody po obiegu grzejnikowym. Może za obejściem w kierunku powrotu zastosować zawór zwrotny ?
majschi Opublikowano 9 Września 2014 #9 Opublikowano 9 Września 2014 Teoretycznie jeśli jest kilka pomp w instalacji to wszystkie montyje się na zaśilaniu lub powrocie . Może za obejściem w kierunku powrotu zastosować zawór zwrotny ? Zawór zwrotny powinien być za pompą na obejściu
Tymian81 Opublikowano 9 Września 2014 Autor #10 Opublikowano 9 Września 2014 Ok wydaje się wszystko rozjaśniać. Wróćmy jeszcze do jednego pytania: I jeszcze jedno pytanie: w rurach 2' mam wspawane króćce 1' (pozostałość po bojlerze wiszącym) i pomyślałem żeby je wykorzystać i połączyć w celu zrobienia małego obiegu kotłowego i kryzować przepływ zaworem ręcznym. mam możliwość połączenia tego nie wchodząc w koszty (zawór 3d odpada ponieważ przeróbka instalacji przekroczyła budżet), pomyślałem jak nie wypali to zakręcę zawór na głucho. Co o tym sądzisz ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.