MagnetoX Opublikowano 3 Września 2014 #1 Opublikowano 3 Września 2014 Witam. Chciałbym kupić piec z podajnikiem na ekogroszek. Ze świadectwa energetycznego wynikają następujące parametry dla mojego budynku : EP 95,81 oraz EK 92,87. Jest to nowy dom wybudowany z porothermu, styropian 15 cm, rolety zewnętrzne. Póki co mam piec gazowy ale obawiam sie o koszty ogrzewania. Dom ma powierzchnię 154 m2 + garaż 48,40 (w tym miejsce na kotłownie jako osobne pomieszczenie) Garaż bede ogrzewał minimalnie. Wg poradnika z forum wychodzi mi ze powinienem kupić piec 22kWh (uwzględniając powyższe parametry). Wymagane jest aby piec miał podajnik z lewej strony. Co sądzicie o piecu SKAM-P Premium ? Czy może jakieś Defro ? Nie znam sie na tym a chciałbym piec jak najtrwalszymi i prosty w obsłudze.
energotop Opublikowano 3 Września 2014 #2 Opublikowano 3 Września 2014 22 kw? http://cieplowlasciwie.pl/ sprawdź i zastanów się ;)
sambor Opublikowano 3 Września 2014 #3 Opublikowano 3 Września 2014 Witam. Chciałbym kupić piec z podajnikiem na ekogroszek. Ze świadectwa energetycznego wynikają następujące parametry dla mojego budynku : EP 95,81 oraz EK 92,87. Jest to nowy dom wybudowany z porothermu, styropian 15 cm, rolety zewnętrzne. Póki co mam piec gazowy ale obawiam sie o koszty ogrzewania. Masz dobrze ocieplony budynek, nie wiem czy warto się pchać w węgiel Dom ma powierzchnię 154 m2 + garaż 48,40 (w tym miejsce na kotłownie jako osobne pomieszczenie) Garaż bede ogrzewał minimalnie. Wg poradnika z forum wychodzi mi ze powinienem kupić piec 22kWh (uwzględniając powyższe parametry). Wymagane jest aby piec miał podajnik z lewej strony. Jaki poradnik na forum zaleca taki kocioł? wg mojego rozeznania to max 15kW, raczej 12-13kW wystarczy. Co sądzicie o piecu SKAM-P Premium ? Czy może jakieś Defro ? Nie znam sie na tym a chciałbym piec jak najtrwalszymi i prosty w obsłudze. Do twojego domu i istniejącej instalacji musisz kupoć kocioł przystosowany do obiegu zamkniętego, wtedy możesz go podłączyć do istniejącego kotła gazowego bez większych przeróbek. Na taką inwestycje potrzebujesz ok 7-10 tys - czy to warto? Dobre paliwo też nie jest tanie Dodatkowe pytanie cy masz oddzielny przewód kominowy na potrzeby drugiego kotła?
Gość mak Opublikowano 3 Września 2014 #4 Opublikowano 3 Września 2014 Jedynymi kotłami prostymi w obsłudze są....... kotły gazowe. Oczywiście jak masz odpowiednie pomieszczenie na kotłownie i skład opału oraz zacięcie do walki z ....sadzą, popiołem i zasypem węgla to możesz sobie kupić kocioł węglowy. Kolejna sprawa to o jakich wysokich kosztach gazu rozmawiamy bo nie wiem czy już ktoś Ci uświadomił że dobry ekogroszek kosztuje (co też zależne od miejsca zamieszkania) 900-1000 zł tona (!!!). A to jest cena kompletnie w stosunku do gazu nie konkurencyjna. Kolejny problem jaki musisz rozważyć to instalacja i sterowanie bo przy układach z dwoma kotłami to jest poważny problem.
TIMON120777 Opublikowano 3 Września 2014 #5 Opublikowano 3 Września 2014 MagnetoX nie wiem o jakim poradniku piszesz ale dla Twojego domu to max 10KW i to zakładając ogrzewanie garażu. bez niego 7-8KW. nie wiem jak rozwiązany garaż(czy izolowany od reszty czy nie) więc trudno ocenić dokładniej dałbym sobie zatem spokój z węglem jeśłi jest podłogówka po całości to pompa ciepła ewentualnie zostawić gaz - rachunek wyższy ale sposób ogrzewania bezobsługowy
MagnetoX Opublikowano 3 Września 2014 Autor #6 Opublikowano 3 Września 2014 Dom ma 2 kondygnacje. Parter: 1)Salon (ogrzewanie podłogowe + 2 grzejniki) 2) Kuchnia (ogrzewanie podłogowe) 3) WC (ogrzewanie podłogowe) 4) Pomieszczenie gospodarcze z piecem gazowym (podłogówka + grzejnik) 5) Korytarze (ogrzewanie podłogowe) Na 1 piętrze mam: 1) Łazienka (ogrzewanie podłogowe gazowe i elektryczne + grzejnik) 2) 4 pokoje (grzejniki) Skoro piszecie że 10kW wystarczy na ten dom to skąd w świadectwie energetycznym te wartości ? Ja wiem, że ogrzewanie gazowe jest czystym ogrzewaniem ale widzę, że znajomi płacą zimą ok. 1000 - 1500 zł za 1 m-c ogrzewania gazowego i dlatego myślałem o alternatywie. Mam kominek bez płaszcza ale nie chcę sobie brudzić w domu. Odnośnie aktualnych kosztów gazu nie mogę powiedzieć nic ponieważ dopiero niedawno się wprowadziłem. Zimą temp. była ustawiona na sterowniku ok. 18-19 stopni i rachunki były ok. 450 zł za m-c. Lubię ciepło w domu więc chciałbym docelowo ustawić 22 stopnie. Poza tym chciałbym mieć jeszcze jakąś alternatywę jakby były jakieś problemy z gazem. ps. Podczas budowy był wstawiony piec Defro Optima Komfort i było w nim palone aby wygrzewać budynek. Piec ten był używany od 2012 roku. Póki co jeszcze stoi i do niego są dopasowane wszelkie przyłącza, ale to raczej nie będzie problem aby troszkę zmienić przyłącza. Piec niestety muszę już oddać więc chciałbym mieć swój. Piec ten był bez podajnika i rozpalanie w nim i ilość popiołu nie była zachęcająca ale wiem, że piece z podajnikiem są mniej angażujące. Jaki model pieca kupić ? (konkretnej firmy), pod spalanie ekogroszku ? wiem, że trzeba unikać rusztów wodnych. Chciałbym coś porządnego.
TIMON120777 Opublikowano 4 Września 2014 #7 Opublikowano 4 Września 2014 to nowy dom więc musi się wygrzać i wysuszyć. to pochłania mnóstwo energii. 2 i 3 sezon dadzą dopiero pogląd na poziom zapotrzebowania na ciepło. nie patrzyłbym również na sąsiadów- chyba że mają identyczne domy identycznie zbudowane i ocieplone tym samym materiałem tej samej grubości oraz ich mieszkańcy mają identyczne jak Ty preferencje odnośnie temperatur i zużycia CWU. również instalcja CO musi być identyczna. inaczej nie masz co porównywac. możesz jedynie szacować. nie wiem kto Cię uszczęśliwił dodatkowymi grzejnikami w salonie i w gospodarczym? pomysł pozbawiony sensu. podłogówka powinna być tak policzona aby zagrzała pomieszczenie bez konieczności dodawania dodatkowych źródeł ciepła. jeśli to Twój pomysł to nie rozumiem go a jeśli instalatora albo nie daj bóg projektanta instalacji to bym go powiesił na pętli podłogówki przytraczając kaloryfer w wiadome miejsce. bezsensowne koszty i kłopot z regulacją takiej instalacji. ciekawi mnie też czy garaż jest odizolowany od reszty domu czy nie? może się bowiem okazać że pomieszczenia do niego przylegające mają niższą temperaturę gdyż tracą ciepło w jego stronę. kocioł gazowy ma większą modulację mocy więc będzie nim łatwiej sterować i uzyskać lepszą sprawność niż z kotła węglowego zwłaszcza w okresach przejściowych. jak stoi to defro to je zostaw na razie. jak będzie bardzo zimno i uznasz że gazu idzie za dużo to odpalisz i dogrzejesz przez tydzień lub dwa. wstrzymaj się z wymianą kotła aż poznasz faktyczne potrzeby domu
Gość mak Opublikowano 4 Września 2014 #8 Opublikowano 4 Września 2014 450 zł to dużo (???) mnie się wydaje że jeżeli płacił byś taką kwotę w miesiącach zimowych to nawet można powiedzieć że płaciłeś mało. Mądrzy piszą że jeden stopień to mniej więcej 6% zużycie gazu czyli upraszczając aby osiągnąć to twoje 21-22 stopnie potrzeba kwoty ok 500 zł może 520zł/ na miesiąc. Czyli kwota która nie powinna przestraszyć. Podejrzewam że twoim problemem nie jest źródło ciepła tylko instalacja i o niej powinieneś coś napisać więcej (schemat, zdjęcia, sterowanie). Instalacje podłogówki (a taką masz w domu) są idealne do współpracy z gazowym kotłem wiszącym szczególnie kondensacyjnym. Jest jeden warunek instalacja musi być poprawnie zbudowana a z tym niestety bywa różnie.
MagnetoX Opublikowano 6 Września 2014 Autor #9 Opublikowano 6 Września 2014 Dokładne wyniki będę mógł podać dopiero po zimie. Instalacja raczej jest ok. Cała instalacja jest na kolektorach. Wracając do tematu czy macie jakieś propozycje porządnych pieców z podajnikiem na ekogroszek ? Czy Skam Premium będzie ok ? A może są jakieś lepsze kotły ? Chciałbym po prostu się dowiedzieć jaki piec jest warty uwagi pod względem jakościowym (bez np. rusztów wodnych ) itp. Chodzi o niezawodność i wysoką sprawność.
makog Opublikowano 6 Września 2014 #10 Opublikowano 6 Września 2014 Tutaj masz godne polecenia kotly http://czysteogrzewanie.pl/kotly/kotly-podajnikowe/
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.