rafal2612 Opublikowano 6 Września 2014 Autor #26 Opublikowano 6 Września 2014 Tak przelączanie ręczne ale jeżeli jest opcja sterowania tym automatycznie to czemu nieskożystać, tylko mimo wszystko ja widzę to tak pale w kominku zakręcam zawór ciepło plynie do góry dochodzi do miejsca połączenia z rurą od kotła I owszem nie popłynie bo będzie zakręcony zawòr ale będzie się ogrzewać.Tak jak naprzykład oprzesz się o coś ciepłego to mimo że woda przez ciało nieprzepływa to I tak się ogrzewasz. Ale nakręciłem pytam bo się poprostu nieznam I niewiem też czy zawór zwrotny na zasilaniu da mi taką możliwośç odcięcia zupełnie tego ciepła. Tak samo na kolektorach kolego Sambor dzięki za cierpliwość.
sambor Opublikowano 6 Września 2014 #27 Opublikowano 6 Września 2014 Z tym zaworem zwrotnym to jest tak: może być zamontowany zarówno na zasilaniu jak i na powrocie i spełni tę samą rolę , Natomiast montaż na zasilaniu będzie wymagał oddzielnej rury wzbiorczej do naczynia z każdego kotła i kominka , które są zainstalowane. Podobnie wygląda sprawa z zaworem 3 -D przełączającym - może być zarówno na powrocie jak i na zasilaniu. Jak palisz w kominku to zakręcasz zawór od kotła i nic poza tym i odwrotnie Lepszym rozwiązaniem jest zawór 3-D z możliwością sterowania siłownikiem np taki http://allegro.pl/zawor-odcinajacy-3-drogowy-dn25-1-trojdrozny-i4539199410.html lub ręczny z możliwością montażu siłownika http://allegro.pl/zawor-kulowy-3-drogowy-trojdorzny-pn-10-1-i4575577361.html W układzie kotłów jest pompa na powrocie , która musi być sterowana temperaturą w kotle lub kominku - startuje od pewnej temp np 55C i po wygaszeniu wyłącza się np przy 53C.
henryk1953 Opublikowano 6 Września 2014 #28 Opublikowano 6 Września 2014 WITAJ!!! Rura bezpieczeństwa w tym układzie nie może być wspólna. Cytat z normy PN 91/b -02413 Układ połączeń rur zabezpieczających. Rura bezpieczeństwa powinna łączyć najwyżej położoną część przestrzeni wodnej kotła z przestrzenią powietrzną naczynia wzbiorczego powyżej rury przelewowej. W przypadku jednego kotła lub wymiennika ciepła, rura bezpieczeństwa na odcinku od kotła lub wymiennika do połączenia z dolną częścią przestrzeni wodnej naczynia wzbiorczego może być jednocześnie rurą wzbiorczą . W przypadku dwóch lub więcej kotłów lub wymienników ciepła, każdy kocioł lub wymiennik powinien być zabezpieczony samodzielną rurą bezpieczeństwa, a rura wzbiorcza powinna łączyć zbiorczą rurę powrotną znajdującą się bezpośrednio przy kotłach z dolną częścią przestrzeni wodnej naczynia wzbiorczego. ( poz.henryk1953
sambor Opublikowano 6 Września 2014 #29 Opublikowano 6 Września 2014 Po przeczytaniu postu powyżej i aby być bardziej święty niż papież należy dać dodatkowo trzecią rurę do naczynia wzbiorczego - z bufora :) Pozdr. PS W przypadku tej instalacji mój przedmówca nie ma racji - jak są w instalacji dwa lub więcej źródła ciepła, zabezpieczone przed pracą równoległa to wystarczy wspólna rura. Tu mamy przykład przełączania pracy kocioł/ kominek - ja proponuję zawór 3-D a dodatkowo w okresie letnim może nastąpić podgrzanie bufora wężownicą solarną i wtedy rura zasilająca jest jednocześnie odprowadzeniem nadmiaru wody do naczynia wzbiorczego - czyli robi za RB i RW. <_<
rafal2612 Opublikowano 6 Września 2014 Autor #30 Opublikowano 6 Września 2014 Po raz kolejny poprawiłem schemat uwzględniając wasze uwagi.Mam nadzieje ze teraz będzie wszystko dobrze
sambor Opublikowano 6 Września 2014 #31 Opublikowano 6 Września 2014 Poczytaj uwagi z postu #23 i dodatkowo popraw zasilanie zimniej wody - brak ZB i NP Zawór do podłogi - przed pompą a nie za pompą , czyli odwrotna kolejność. Zawór zwrotny na rurze od kotła!!! - wywalić - już ci to poprawiałem a ty nadal robisz źle ! Szkoda słów.
rafal2612 Opublikowano 6 Września 2014 Autor #32 Opublikowano 6 Września 2014 Z tym zaworem zwrotnym to jest tak: może być zamontowany zarówno na zasilaniu jak i na powrocie i spełni tę samą rolę , Zawór zwrotny na rurze od kotła!!! - wywalić - już ci to poprawiałem a ty nadal robisz źle ! Szkoda słów. ????????????? A jeżeli chodzi o NP i o ZB to nie bardzo wiem gdzie zamontować i co takie naczynie daje tak na chłopski rozum.
sambor Opublikowano 6 Września 2014 #33 Opublikowano 6 Września 2014 W tym miejscu co narysowałeś naczynie przeponowe to nic nie da - przenieś je na rurę od wodociągu, obok niego nat ej samej rurze zawór bezpieczeństwa 6bar. Na prosty rozum , niekoniecznie chłopski, naczynie i zawór bezp, zabezpieczają przed nadmiernym wzrostem ciśnienia CWU i uszkodzeniem zasobnika.
rafal2612 Opublikowano 6 Września 2014 Autor #34 Opublikowano 6 Września 2014 Ciśnienie wody z wodociągu moze az tak wzrosnąć aby mogło uszkodzić zbiornik??? pytam z ciekawości Czy te wszystkie połączenia prowadzenie rur jest poprawne????
sambor Opublikowano 6 Września 2014 #35 Opublikowano 6 Września 2014 Woda się po podgrzaniu rozszerza a jak masz zawór zwrotny to się nie cofnie i ciśnienie rośnie. Wzrost ciśnienia przejmuje naczynie przeponowe. Teraz usuń ten zawór zwrotny na zasilaniu od kotła - po prostu przenieś go na powrót przed samym kotłem, nie ważne gdzie jest zamontowany spełni taką samą rolę Dodatkowo ten zawór przełączający grzanie solarem np sterowany temp CWU - jeżeli ma się przełączać przy temp CWU ponad 60C to jest na wyjściu CWU potrzebny zawór mieszający zabezpieczający przed poparzeniem.
rafal2612 Opublikowano 7 Września 2014 Autor #36 Opublikowano 7 Września 2014 Kolejne poprawki Powiedz mi czy bufor w takim podpięciu załadowany ciepłą energią będzie mógł swobodnie oddać swoje ciepło na grzejniki i całą resztę.
sambor Opublikowano 7 Września 2014 #37 Opublikowano 7 Września 2014 Masz pompy które obsługują instalacje grzewcze - one odbierają ciepło z bufora. Dodatkowo ten zawór zwrotny od kominka powinie zostać a zawór od kotła ma być przeniesiony na powrót Zaw 3-D od inst solarnej na powrocie a nie na zasilaniu, z resztą tam są źle zaznaczone strzałki przepływu i powinna być odwrotnie pompa na powrocie solara. Poprawiłem trochę ten rysunek
rafal2612 Opublikowano 7 Września 2014 Autor #38 Opublikowano 7 Września 2014 Mam pytanko odnośnie tych zaworów zwrotnych dlaczego od kotła na powrocie a kominek na zasilaniu???
sambor Opublikowano 7 Września 2014 #39 Opublikowano 7 Września 2014 Lokalizacja tych zaworów wymusza norma, która mówi o tym że na drodze do naczynia wzbiorczego nie może być armatury zamykającej. A zawór na zasilaniu kominka nie przeszkadza - jest w bok od rury wzbiorczej kominka. W przypadku kotła ZZ dany na zasilaniu jest na rurze wzbiorczej/ roboczej. Jak nie wierzysz to sprawdź palcem po schemacie , który zaczyna coś przypominać.
rafal2612 Opublikowano 8 Września 2014 Autor #40 Opublikowano 8 Września 2014 Nieznam tych przepisów dlatego pytam, czyli mówisz że ten schemat powinien działać czy może jeszcze czegoś brak.Jakiejś rury, zaworu??
sambor Opublikowano 8 Września 2014 #41 Opublikowano 8 Września 2014 Z drobiazgów to brak - rury do napełniania układu CO , koniecznie z zaworem zwrotnym - aby woda z CO nie mogła się cofnąć do instalacji wodociągowej oraz odpowietrznika bufora . A tak powinno działać. Pozdr. PS Czy inne instalacje też tak długo uzgadniałeś? :)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.