Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Prośba O Pomoc W Instalacji Centralnego Ogrzewania.

rafal2612

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak przelączanie ręczne ale jeżeli jest opcja sterowania tym automatycznie to czemu nieskożystać, tylko mimo wszystko ja widzę to tak pale w kominku zakręcam zawór ciepło plynie do góry dochodzi do miejsca połączenia z rurą od kotła I owszem nie popłynie bo będzie zakręcony zawòr ale będzie się ogrzewać.Tak jak naprzykład oprzesz się o coś ciepłego to mimo że woda przez ciało nieprzepływa to I tak się ogrzewasz.

Ale nakręciłem pytam bo się poprostu nieznam I niewiem też czy zawór zwrotny na zasilaniu da mi taką możliwośç odcięcia zupełnie tego ciepła.

Tak samo na kolektorach kolego Sambor dzięki za cierpliwość.

Opublikowano

Z tym zaworem zwrotnym to jest tak: może być zamontowany zarówno na zasilaniu jak i na powrocie i spełni tę samą rolę ,

Natomiast montaż na zasilaniu będzie wymagał oddzielnej rury wzbiorczej do naczynia z każdego kotła i  kominka , które są zainstalowane.

Podobnie wygląda sprawa z zaworem 3 -D przełączającym - może być zarówno na powrocie jak i na zasilaniu.

Jak palisz w kominku to zakręcasz zawór od kotła i nic poza tym i odwrotnie

Lepszym rozwiązaniem jest zawór 3-D z możliwością sterowania siłownikiem np taki 

http://allegro.pl/zawor-odcinajacy-3-drogowy-dn25-1-trojdrozny-i4539199410.html lub ręczny  z możliwością montażu siłownika http://allegro.pl/zawor-kulowy-3-drogowy-trojdorzny-pn-10-1-i4575577361.html

W układzie kotłów jest pompa na powrocie , która musi być sterowana temperaturą w kotle lub kominku - startuje od pewnej temp np 55C i po wygaszeniu wyłącza się np przy 53C.

Opublikowano

WITAJ!!!

Rura bezpieczeństwa w tym układzie nie może być wspólna.

Cytat z normy PN 91/b -02413

Układ połączeń rur zabezpieczających. Rura bezpieczeństwa powinna łączyć najwyżej położoną część
przestrzeni wodnej kotła z przestrzenią powietrzną naczynia wzbiorczego powyżej rury przelewowej. W przypadku
jednego kotła lub wymiennika ciepła, rura bezpieczeństwa na odcinku od kotła lub wymiennika do połączenia
z dolną częścią przestrzeni wodnej naczynia wzbiorczego może być jednocześnie rurą wzbiorczą
 . W przypadku dwóch lub więcej kotłów lub wymienników ciepła, każdy kocioł lub wymiennik powinien
być zabezpieczony samodzielną rurą bezpieczeństwa, a rura wzbiorcza powinna łączyć zbiorczą rurę powrotną
znajdującą się bezpośrednio przy kotłach z dolną częścią przestrzeni wodnej naczynia wzbiorczego. ( 
 poz.henryk1953
Opublikowano

Po przeczytaniu postu powyżej i aby być bardziej święty niż papież należy dać dodatkowo  trzecią rurę do naczynia wzbiorczego - z bufora :) 

Pozdr.

PS

W przypadku tej instalacji mój przedmówca nie ma racji - jak są w instalacji dwa lub więcej źródła ciepła,  zabezpieczone przed pracą równoległa to wystarczy wspólna rura.

Tu mamy przykład przełączania pracy kocioł/ kominek - ja proponuję zawór 3-D  a dodatkowo w okresie letnim może nastąpić podgrzanie bufora wężownicą  solarną i wtedy rura zasilająca jest jednocześnie odprowadzeniem nadmiaru wody do naczynia wzbiorczego - czyli robi za RB i RW. <_<

Opublikowano

Poczytaj uwagi z postu #23 i dodatkowo popraw zasilanie zimniej wody - brak  ZB i NP

Zawór do podłogi - przed pompą a nie za pompą , czyli odwrotna kolejność.

Zawór zwrotny na rurze od kotła!!! - wywalić - już ci to poprawiałem a ty nadal robisz źle !

Szkoda słów.

Opublikowano

Z tym zaworem zwrotnym to jest tak: może być zamontowany zarówno na zasilaniu jak i na powrocie i spełni tę samą rolę ,

Zawór zwrotny na rurze od kotła!!! - wywalić - już ci to poprawiałem a ty nadal robisz źle !

Szkoda słów.

?????????????

A jeżeli chodzi o NP i o ZB  to nie bardzo wiem gdzie zamontować i co takie naczynie daje tak na chłopski rozum.post-25884-0-29499200-1410026748_thumb.jpg

Opublikowano

W tym miejscu co narysowałeś naczynie przeponowe to nic nie da - przenieś je na rurę od wodociągu, obok niego nat ej samej rurze zawór bezpieczeństwa 6bar.

Na prosty rozum , niekoniecznie chłopski, naczynie i zawór bezp, zabezpieczają przed nadmiernym wzrostem ciśnienia CWU i uszkodzeniem zasobnika.

Opublikowano

post-25884-0-09512700-1410030462_thumb.jpg

Ciśnienie wody z wodociągu moze az tak wzrosnąć aby mogło uszkodzić zbiornik??? pytam z ciekawości

Czy te wszystkie połączenia prowadzenie rur jest poprawne????

Opublikowano

Woda się po podgrzaniu rozszerza a jak masz zawór zwrotny to się nie cofnie i ciśnienie rośnie.

Wzrost ciśnienia przejmuje naczynie przeponowe.

Teraz usuń ten zawór zwrotny na zasilaniu od kotła - po prostu przenieś go na powrót przed samym kotłem, nie ważne gdzie jest zamontowany spełni taką samą rolę

Dodatkowo ten zawór przełączający grzanie solarem np sterowany temp CWU - jeżeli ma się przełączać przy temp CWU ponad 60C

to jest na wyjściu CWU potrzebny zawór mieszający zabezpieczający przed poparzeniem.

Opublikowano

Masz pompy które obsługują instalacje grzewcze - one odbierają ciepło z bufora.

Dodatkowo ten zawór zwrotny od kominka powinie zostać a zawór od kotła ma być przeniesiony na powrót 

Zaw 3-D od inst solarnej na powrocie a nie na zasilaniu, z resztą tam są źle zaznaczone strzałki przepływu i powinna być odwrotnie pompa na powrocie solara.

Poprawiłem trochę ten rysunek

post-18578-0-99836400-1410108431_thumb.jpg

Opublikowano

Lokalizacja tych zaworów wymusza norma, która mówi o tym że na drodze do naczynia wzbiorczego nie może być armatury zamykającej.

A zawór na zasilaniu kominka nie przeszkadza - jest w bok od rury wzbiorczej kominka.

W przypadku kotła ZZ  dany na zasilaniu jest na rurze wzbiorczej/ roboczej.

Jak nie wierzysz to sprawdź palcem po schemacie , który zaczyna coś przypominać.

Opublikowano

Z drobiazgów to brak - rury do napełniania  układu CO , koniecznie z zaworem zwrotnym - aby woda z CO nie mogła się  cofnąć do instalacji wodociągowej 

oraz odpowietrznika bufora .

A tak powinno działać.

Pozdr.

PS

Czy inne instalacje też tak długo uzgadniałeś? :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.