plebidka Opublikowano 26 Sierpnia 2014 #1 Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Witam,powoli mysle o zakupie opalu na zime.do tej pory spalalem w swoim kotle ogniwo s6wc kostke z wesolej i poza spora iloscia koksikow byl to dobry wegiel teraz mam mozliwosc po dobrej cenie kupic orzecha z piasta(620zl/t),i tu pytanie z mojej strony czy bedzie to dobry wegiel do gornego spalania,i czy jakosciowo porownywalny z kostka z wesolej
Gość lysy1l Opublikowano 26 Sierpnia 2014 #2 Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Poszukaj. Górny, prawy narożnik.
plebidka Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Autor #3 Opublikowano 27 Sierpnia 2014 kolego lysy o co tobie kaman bo moze malo inteligenty jestem...
Gość lysy1l Opublikowano 27 Sierpnia 2014 #4 Opublikowano 27 Sierpnia 2014 bo moze malo inteligenty jestem... prawdopodobnie tak...
oman7 Opublikowano 27 Sierpnia 2014 #5 Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Łysemu chodziło o wyszukiwarkę czyli prawy górny róg.
plebidka Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Autor #6 Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Jak bym chcial skorzystac z wyszukiwarki to nie pisalbym na forum ktore podobno slynie z dobrych i fachowych porad.chcialem wymienic doswiadczenia ale widze ze w forum bryluja asy o ponad przecietnej inteligencji...kolega o ktorym pisze moze w polityce powinien sprobowas,przeciez takie mozgi marnuja sie na tym forum
Gość jacek61 Opublikowano 28 Sierpnia 2014 #7 Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Witam Kostka przy górnym spalaniu zawsze wychodziła u mnie lepiej. Paliłem kostką z Piasta kilkanaście lat i wszelkie próby zastąpienia jej orzechem nie dawały efektu pomimo tego, że orzech jest tańszy. Spróbuj na początek może zamiany na kostkę Piasta, jeżeli jest dostępna. U mnie na składzie kostka Piast po 670zł a orzech po 600zł. Kostki na skladzie duże ilości, nigdy tak nie było. Pozdrawiam
plebidka Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Autor #8 Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Wreszcie konkretna odpowiedz,dziekuje ci jacku61 przywracasz mi wiare w to forum.sprobuje tak jak mowisz troche kostki troche orzecha zobaczymy jak to wyjdzie,a czy palisz metoda od gory czy tradycyjnie
piastun Opublikowano 28 Sierpnia 2014 #9 Opublikowano 28 Sierpnia 2014 hmmm kostka i palenie od gory..... wg mojego skromneho doswiadczenia do spalania od gory stosuje sie drobniejszy sort -groszek/ orzech bo przy kostce zar poprosu bedzie spadal na dol i zacznie sie spalac caly wsad. kolego plebidka nie obrazaj sie na lysego tylko poszukaj lepiej postow w ktorych zabieral on glos bo ptawdopodobnie znajdziesz tam wiekszosc informacji ktorych szukasz. pzdr
oman7 Opublikowano 28 Sierpnia 2014 #10 Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Łysy to dobry chłop ale w polityce to ja go nie widzę. Ja też na początku dużo czytałem forum ale wnioski musiałem wyciągać sam i kombinować.
Gość jacek61 Opublikowano 28 Sierpnia 2014 #11 Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Wreszcie konkretna odpowiedz,dziekuje ci jacku61 przywracasz mi wiare w to forum.sprobuje tak jak mowisz troche kostki troche orzecha zobaczymy jak to wyjdzie,a czy palisz metoda od gory czy tradycyjnie Od sześciu lat palę miałem Piast 23 lub 25 MJ w kotle z podajnikiem tłokowym, tanio i wygodnie - jak dla mnie. Właśnie dzisiaj mają mi przywieźć 2,5 t 25MJ. Wcześniej paliłem kostką w przewymiarowanym kotle zasypowym, zawsze paliłem od dołu, co jest zgodne (podobno) z teorią, tzw spalanie w warstwie. Generalnie ani dymu ani smoły w kotle, komin 14 x 14 też nigdy nie zarósł smołą. Więcej napisałem tutaj https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/16118-defro-25kw-zbyt-niski-komin/page-2 Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.