Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Mieszacz 3D Z Siłownikiem

maniek130

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Chciałem zasięgnąć porady, odnośnie mieszacza z siłownikiem, czy warto w niego inwestować, czy może zostać ręczny

Pozdrowionka

Opublikowano

A możesz jaśniej bo nie kumam ?

Chodzi mi o ustawianie temp na ogrzanie domu, czy warto inwestować kasę w siłownik by ustawić kotłem temp.

Czy ręcznie nie będzie tak dokładne, czy dokładniejsze ustawienia coś nam zaoszczędzą na paliwie ????

Opublikowano

Jeżeli masz grzejniki to zastosuj termostaty na grzejnikach + dodatkowo wyłączanie pompy CO termostatem pokojowym.

Zawór 3-D na grzejniki ma sens jak są przewymiarowane lub jak jest stara instalacja z żeliwnymi grzejnikami, do takiej regulacji przydatny jest sterownik z regulacją pogodową.

Ja dużych  oszczędności nie widzę, wyłączanie pompy lepiej się sprawdza.

Opublikowano

to lepiej jest mieszacz mieć na 10 a regulować termostatem na grzejnikach i RTL na podłogówkę

Opublikowano

Podłogówka z grzejnikami gdzie wtedy taki termostat pokojowy umieścić i jaki byś polecił

Czaem szkodzi;)

Opublikowano

pompa jedna do C.O i jedna do C.w.u pompa, C.O zasila grzejniki i podłogówkę, a na podłogówce są RTL

Opublikowano

To w takim razie wyłączając pompę CO przez termostat pokojowy wyłączasz całe grzanie domu.

Podłogówka ma dużo większą bezwładność cieplną to stygnie powoli a termostat steruje praktycznie tylko  grzejnikami.

Taki termostat powinien być umieszczony w pom z odkręconym na max grzejnikiem , w miejscu nie nasłonecznionym.

Co do wyboru to są od 20 -300zł szukaj np tu http://allegro.pl/listing/listing.php?bmatch=s0-o-0805&order=p&string=termostat+pokojowy

Lepiej kupić taki który ma możliwość nastaw tygodniowych z dod obniżeniem dziennym temperatury 

Opublikowano

Tremostatt pokojowy wyłącza całkiem C.O a co się dzieje wtedy, jak kocioł radzi sobie z energią

Opublikowano

Dobre pytanie - powinien przestać ją produkować - na tym polega oszczędność na paliwie.

Jak masz kocioł gazowy lub na pellet z zapalarką to kocioł się wyłącza, jak masz kocioł z podajnikiem na eko to kocioł przechodzi w stan podtrzymania, jak jest kocioł z miarkownikiem to miarkownik ogranicza palenie - jak nie masz regulacji temperatury kotła to gotujesz kocioł i nie ma oszczędności i nie warto się w to bawić.

Opublikowano

To typowy kocioł z podajnikiem, jak będzie prawidłowo ustawione podtrzymanie to moim zdaniem warto.

Koszt termostatu nie jest powalający i zawsze można go przestawić aby nie było wyłączania pompy termostatem.

Opublikowano

A jak długo pompy nie musi załączyć , jakie jest orientacyjnie czas w którym pompa nie działa Bo jak uważnie czytałeś mój kocioł ma zapalarkę do eko groszku i się zastanawiam czy warto w takiej sytułacji brać, bo gdy kocioł wygaśnie w ciągu doby 6 razy, czy to się wtedt prądowo nie podniesie koszt

Opublikowano

Częstość załączania pompy zależy od szybkości stygnięcia budynku - im lepsza izolacja tym większy sens wyłączania.

Nie wiem jak u ciebie ale zapalarka w moim kotle  na pellet pracuje co 20 min ok 1 min i pobiera 600W czyli w ciągu doby pobiera prąd za ok 0,8 zł.

Tą energię co stracisz na rozpalanie zzyskasz na braku pracy wentylatora i podajnika opału.

Ja u siebie nie mam sterowania termostatem, tylko czysto pogodowe - temp na kotle jest ustawiana wg krzywej grzewczej i temp na zewnątrz.

Opublikowano

Też mam ten tryb pogodowy muszę w tej zimy zobaczyć , jak się to sprawdza w pracy. Mnie zapalarka działa tylko na odpalenie potem  już nie i chyba też mam 600W  Tej zimy jednak sprawdzę ten pogodowy tryb zobaczymy jak to działa, jak u Ciebie się sprawuje w porównaniu do tryby ręcznego

Opublikowano

Ja nie mam trybu ręcznego - albo sterowanie pogodowe albo pokojowe - termostatem pokojowym.

Wg mnie to jeden czort, tylko mam na parterze podłogówkę a na piętrze grzejniki i chciałem zobaczyć czy da się bez termostatów pokojowych pracować.

Szczególnie ważne przy podłogówce - u mnie ma ok 160m2 , gdyż wyłączenie podłogi termostatem pokojowym

i następnie ponowne jej nagrzanie to ok 5-6 godziny - 3-4h na stygnięcie i ok 2h na nagrzanie.

Powiem ci że jestem przyjemnie zaskoczony tym rozwiązaniem, gdyż poprzednio miałem w innym domu pompę sterowaną termostatem

i czasem było w pokojach zimnawo, a teraz nie.

Opublikowano

Serwis mi takie coś napisał i nie rozumiem 

Jak Pan ma założony siłownik i wybrany siłownik mieszacza na tak topompa pracuje cały czas a termostat reguluje nastawą temperatury mieszacza.Natomiast nie ma siłownika i jest siłownik mieszacza jest na nie to termostat włącza i wyłącza pompę co. Nie ma to wpływu na kocioł,kocioł jak osiągnie temperaturę to wejdzie w potrzymanie
Opublikowano

To jest opis pracy sterownika z mieszaczem lub bez - opis jest OK, tylko w pierwszym przypadku kocioł też przejdzie w stan podtrzymania

po osiągnięciu danej temp na kotle

Nie ma słowa o termostacie pokojowym, który jak wyłączy pompę to spowoduje szybsze nagrzanie kotła i przejście kotła w stan podtrzymania.

W twoim przypadku ciekawe jest jak długi czas podtrzymania można osiągnąć przy danej izolacji budynku?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.