kruklife Opublikowano 3 Sierpnia 2014 #1 Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Witam Proszę o sprawdzenie poprawności schematu a w szczególności wpięcie zaworów zwrotnych(są niezbędne?) przy pompach oraz układ cyrkulacji z zaworem termostatycznym ATM. Na końcach pionów wstawiać odpowietrzniki? Dane kocioł na paliwo stałe górny z dołożonym podajnikiem rynnowym temp.65C ochrona powrotu kotła (50C) na pompie CWU i dlatego zawór ATM (aby łapek nie oparzyć) pompy 1-25/60 2-25/60 3-25/40 4-25/40 Pompy na obiegach grzejnikowych będą elektroniczne rozdzielacze z odpowietrznikami dalej pex 16, grzejniki alu krakowskie rozdzielacze podlogi z rotametrami, zaworami bojler 140l płaszczowy sterowanie cyrkulacją termostat lub zegar sterowanie temp.grzejników zawór 3D pogodowo sterowanie podłogą pogodowo lub pokojowy albo ręcznie(ale będzie jednakowa temp.podłogi na parterze i piętrze) F-filtr, ZZ- zawór zwrotny, ZZ-zawór odcinający, ZB-zawór bezpieczeństwa, NP-naczynie przeponowe 8L Z góry dzięki
kruklife Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Autor #2 Opublikowano 3 Sierpnia 2014 aaa zapomnialem zawór odcinający od wodociągu na układ CWU
Gość Digitrax Opublikowano 3 Sierpnia 2014 #3 Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Odwrotnie masz oznaczoną rurę wznośną i bezpieczeństwa przy naczyniu otwartym. Dno naczynia połącz z powrotem kotła a wyjście kotła na wchodzić od góry do naczynia. Osobna pompa na 4 grzejniki na dole zbędna. Pociągnie to jedna wspólnie z górą. Wykorzystają tą pompę do podniesienia temperatury powrotu kotła łącząc wyjście kotła z jego powrotem. Zawory zwrotne nad mieszaczami przenieś niżej pod trójnik od zaworu 3D (bezpośrednio na powrocie z wyjścia mieszacza)
kruklife Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Autor #4 Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Dziekuję za pomoc. Poprawiłem, pompe na piwnice chce zostawić - inne temperatury i grzanie nie zawsze (w danych godzinach i dniach - dzialalność ).
Gość Digitrax Opublikowano 3 Sierpnia 2014 #5 Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Weź pod uwagę, że dodatkowa pompa działająca non stop to pobór prądu dodatkowy. Nie ma sensu na 4 grzejniki jej instalować. Taniej i tak samo skutecznie będzie jak zainstalujesz termostaty na tych grzejnikach.
kruklife Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Autor #6 Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Posiadam kocioł gazowy polski Fakora KZ-4G 37kW jest on żeliwny i może pracować w układzie otwartym. Chciałem go podłączyć do układu w celu grzania wody CWU latem i ewentualne źródło ciepła do CO. Zamieściłem schemat równoległego połączenia z zaworen 3D na powrocie jako przełączający. Czy jest prawidłowy? Kotły nie bedą pracowac jednocześnie, albo węglowy albo gazowy. moc kotła mogę zmniejszyć do 24kW demontując jeden człon.
sambor Opublikowano 4 Sierpnia 2014 #7 Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Na powrocie za zaworem 3-D daj przed kotłami po zaworze zwrotnym. Nie wiem czy demontaż członu w kotle gazowym coś da - w nim o mocy decyduje palnik i jego ustawienia.
kruklife Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Autor #8 Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Zawory zwrotne najlepiej klapowe? a możesz mi wyjaśnić w jakim celu je montować w sumie?
sambor Opublikowano 4 Sierpnia 2014 #9 Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Zawory zwrotne mogą być sprężynowe aby np się nie wracało na drugi kocioł lub na instalację. To oczywiście przesada, ale daj.
kruklife Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Autor #10 Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Oki. dam, klapowe myśle że mniejsze opory niż sprężyna i naprawa bez demontażu z rury. W przypadku awaryjnym-gotowanie kocioł wyrzuca do naczynia rurą bezpieczeństwa a zaciąga powrotem z naczynia i instalacji - zawory zwrotne nic tu nie kolidują. Kocioł Fakora KZ-4G , 37kW to polski żeliwniak z Łodzi, atmosferyczny bardzo prosty ale fabryka już nie istnieje. Mam go sprawnego, mam komin z wkładem więc niech grzeje wode latem, najtańsze rozwiązanie i nie ma tu sensu inwestować w kolektory słoneczne. W przyszłości można ująć jeden człon-mniejsze zużycie gazu, zamontować zapalarkę elektroniczną i dać drugi taki sam bojler (140l plaszczowy) - mniejsza częstotliwość załączania kotła, więcej ciepłej wody. Jest jeszcze ktoś co się tymi kotłami zajmuje http://fakora.webity.pl/kotly-gazowe-olejowe-fakora-kz4g-kz4p-bisley-kz3-kz5/kz-4g-kociol-gazowy-fakora/dtr-kz-4g-i-kz-4gv/
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.