Skocz do zawartości

adozp

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Przed kolejnym sezonem podejmę jeszcze próbę przerobienia żubra na ds. W głowie siedzi mi taki palnik (komora dopalania) o wymiarach 21cm na ok. 6-8cm, biegnący najpierw w poziomie ok. 30cm a następnie w górę ok.24-30cm, cały z szamotek gr. 3cm. Po drodze dwa razy doszło by PW z popielnika. Taka długość to może dopaliła by gazy dokładniej ,zastanawiam się tylko czy wysokość tego kanału powinna być bliżej 6cm czy szerszy i i czy na całej długości taka sama. Liczę na podpowiedzi doświadczonych w tym temacie.

Mam pytanie do Zbyszka - dlaczego szczelność klapy załadowczej jest tak ważna skoro powietrze pierwotne powinno chyba także wchodzić właśnie tą drogą. Ja specjalnie rozszczelniłem klapę załadowczą i powietrze ładnie wciągało. Przegrodę rozważam zrobić z tej płyty ceramicznej lub płytek szamotowych.

Pozdrawiam .

Jeszcze moje przeróbki:post-62189-0-66342900-1428345969_thumb.jpg

Opublikowano

Witam

Drewniak - ogrzewam 120m2 i jeszcze dołożę kaloryferki w piwnicy, bo tam pracuję, czyli dojdzie ok. 30m2. Kocioł 17kW w zupełności starcza. Palniki u mnie mają przekrój w najwęższym miejscu 2 x po 2,8cm x 14cm (to daje 2 x 39,2 = 80cm2 . Gdzieś przeczytałem że:"W przypadku drewna liczy się nie wysokość wlotu, tylko pole. W kotle Kalvis K-2 rozmiary otworu palnika 175x24mm dla 10kW (4,2cm2/kW), i 175x39mm dla 16kW (4,265625cm2/kW)" To by dawało 21cm x 6cm /  4,2 = 30 kW. No nie wiem, może wypowiedzą się osoby z większym doświadczeniem w paleniu drewnem.

A sprawa szczelności to brak lub jest mozliwość regulacji mocy (dużo za dużo powietrza idzie przez klapę załadoweczą). Dążę do tego aby kocioł był pod całkowitą kontrolą. Dlatego zrobiłem 2 palniki (jak teraz jest cieplej to mógłbym założyć płytkę szamotu na jeden palnik i mam pół mocy! (czyli 5kW :rolleyes: ). Co z tego, że mam mały palniczek, na ruszt położyłbym też zasłonkę z szamotu ( na połowę), jak duzo powietrza idzie przez klapę i palniczek nie dopala i idzie dymmm. :(

Dlatego myślę najpierw o zawiasach, już mam koncepcję. Trudność to odlane zawiasy razem z ramką dżwi załadowczych. Myślę zeszlifować zawias (częściowo), potem nawiercić i nagwintować M6 i wkręcić zawiasy od drzwi (takich do pokoju). Tylko czy nie będą za delikatne.

Nie pisałem bo myślałem, ze brakuje właścicieli Żuberków, no i mam ostatnio bardzo dużo pracy zawodowej.

Bardzo pozdrawiam posiadaczy Żuberków.

Zbyszek

• 2 lata później...
Opublikowano

Zbyszek

Wspomiałeś że masz podłączony zbiornik 300 litrów. Czy pełni rolę bufora cieplnego? Jeżeli tak to jak długo można z niego czerpać ciepło po wygaszeniu pieca - średnio. Mam boiler 300 litrów i też zastanawiam się nad przeróbką.

Pozdrawiam i dziękuję za podzielenie sie pomysłem przeróbki

Antoni

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.