drakon3 Opublikowano 28 Czerwca 2014 #1 Opublikowano 28 Czerwca 2014 Witam, mam nietypowe pytanie. Przejąłem dom z kompletną instacją CO i fakt faktem nie wiele o niej wiem, szczególnie o mocy kotła, ale za to wiem coś na temat komina. Mianowicie, ma wysokość ok 6m od poziomu ziemi, czyli jakieś 5m od czopucha, przekrój prostokątny 30x15cm i teraz pytanie, do jakiej mocy kotła można stosować taki komin? Dodam, że wybudowany jest ze zwykłej czerwonej cegły i chyba otynkowany w środku. Pytam ponieważ wydaje mi się że do tego kotła jest za słaby ciąg.
automatyk Opublikowano 28 Czerwca 2014 #2 Opublikowano 28 Czerwca 2014 no latem bedzie słabo ale przekrój to do 50kW wystarczy kwestia jeszcze czy jest wypuszczony ponad kalenicę domu i czy obok nie ma jakiegoś wysokiego budynku
drakon3 Opublikowano 29 Czerwca 2014 Autor #3 Opublikowano 29 Czerwca 2014 Kotłownia jest w dobudowanej części, wystaje ponad dach jakieś 1,5m, obok (3m) jest dach budynku mieszkalnego sopro wyższy od komina.
automatyk Opublikowano 29 Czerwca 2014 #4 Opublikowano 29 Czerwca 2014 no i to może być przyczyną ale sie nie przejmuj średnica jest ok wiec tylko doprowadź powietrze do kotła i na pewno będzie sie palić
piastun Opublikowano 29 Czerwca 2014 #5 Opublikowano 29 Czerwca 2014 przed rozpalaniem zawsze warto przepalić kilka stron wyborczej albo podobnego brukowca :). Dzięki temu uruchomisz cug i będzie ciągnał dosłownie jak nasz MSZ :rolleyes: .
drakon3 Opublikowano 16 Marca 2015 Autor #7 Opublikowano 16 Marca 2015 Witam, ogrzewam temat żeby nie zaśmiecać forum. Po zakończeniu sezonu grzewczego czeka mnie budowa nowego komina bo stary jest w kiepskim stanie, popękany w kilku miejscach a w dodatku strasznie nierówny w środku. I teraz tak, stary ma ok 5m wysokości od czopucha i przekrój 29x14cm (tak mniej więcej bo są szersze i węższe miejsca). Ciąg w ładne dni, np. dzisiaj słonecznie i 10stC na dworze jest nie najgorszy, powiedzmy ok. W lato też nie było strasznie. Jak jest taka skiśnięta pogoda to słabo ciągnie. Problem był w zimę. Przy ujemnej temperaturze na zewnątrz ciężko było rozpalić, jak już komin się trochę rozgrzał to powiedzmy, że jakoś szło. Tylko to trochę wkurzające jak trzeba w miarę szybko ruszyć z grzaniem a tu lipa. I teraz sedno sprawy. Kocioł ma czopuch o rozmiarze 14x14cm i taki przekrój komina myślałem zrobić, wysokość 5-6m od czopucha. Komin miałby być z normalnej cegły, po wakacjach prawdopodobnie doszło by ocieplenie z wełny. Tylko pytanie czy zmniejszenie przekroju wpłynie pozytywnie na ciąg? Obserwując kominy u sąsiadów zauważyłem, że wyglądają na mniejsze niż ten u mnie, nawet przy budynkach i większej powierzchni. Dodatkowo u nich po wyjściu z komina dym unosi się do góry (przynajmniej w większości przypadków), może nie wszędzie typowo w pionie, ale tendencja w górę a u mnie przez cały sezon grzewczy tylko kilka razy tak było. Zazwyczaj dym na wylocie od razu idzie w poziomie a często w ogóle opada na podwórko. Z zasadzie może nie tyle jest to dym co w większości para wodna, bo palę od góry i wydaje mi się, że na tle sąsiadów wypadam w miarę "czysto". Domyślam się, że po części za sytuację odpowiada niska temp spalin, ale tak wymyśliłem, że mniejsze przekrój komina powinien spowodować przyśpieszenie spalin i dodatkowo chyba szybciej powinien się nagrzewać sam komin?
henryk1953 Opublikowano 16 Marca 2015 #8 Opublikowano 16 Marca 2015 Masz złe proporcje komina ,najlepsze okrągłe ,kwadratowe lub o proporcji 2 do 3 . Tu masz kalkulator doboru komina: http://www.pereko.pl/kalkulatorPrzekrojuKomina.php Jak się kręci dym w kominie? http://kominiarz.org.pl/4-98/07.htm
drakon3 Opublikowano 16 Marca 2015 Autor #9 Opublikowano 16 Marca 2015 Z kalkulatora wychodzi, że 14x14 powinno wystarczyć.
henryk1953 Opublikowano 16 Marca 2015 #10 Opublikowano 16 Marca 2015 Jeżeli budujesz komin z cegieł-.to jest to komin pracujący w trybie suchym- minimalna temperatura spalin nie może być niższa niż 160* Jeżeli masz temperaturę spalin niższą to musisz postawić komin który spełnia warunki pracy komina pracującego w trybie mokrym.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.