cue Opublikowano 22 Czerwca 2014 #1 Opublikowano 22 Czerwca 2014 Szukam użytkowników pieców BAXI ROCA Mam od niedawna coś takiego BaxiRoca Platinium 24AF i na razie używam tylko do CWU. Teoretycznie ma on funkcję nastawu godzin w jakich woda jest grzana do zadanej wartości (np. 50 stopni w godz. 6.00-9.00) I tak się dzieje w zadanych godzinach, jednakże poza nimi piec samopas sobie chodzi i zauważyłem że przez całą dobę podgrzewa wodę do ok. 30-35 stopni. Czy można to jakoś wyłączyć? Pozdrawiam
sambor Opublikowano 22 Czerwca 2014 #2 Opublikowano 22 Czerwca 2014 Czy masz zasobnik i jaki? Zobacz też jak masz ustawioną temp wody po za godzinami grzania - może właśnie na 30C
cue Opublikowano 22 Czerwca 2014 Autor #3 Opublikowano 22 Czerwca 2014 GALMET 2W 250l Na razie podłączona jest tylko górna wężownica, w planach solary Nie znajduję właśnie innych opcji na panelu jak tylko temperatura maksymalna (setpoint) Dla CO są dwie opcje, ustawienie temperatury Komfort (dla wskazanych zakresów godzinowych i Economic - poza nimi) Do ciepłej wody widzę tylko mode (on/off) i setpoint temp (mam 50 stopni ustawione i w godz. 6:00-9:00 tak mi trzyma a potem ... robi co chce) Przepatrzyłem wszystkie opcje i nic ale może są jakieś nie znane mi myki. Może ma ktoś instrukcję po angielsku (na ich stronach tylko hiszpańska i portugalska)? Pozdr
sambor Opublikowano 22 Czerwca 2014 #4 Opublikowano 22 Czerwca 2014 Jak przełączysz z funkcji "Super anti-freeze protection" w której kocioł utrzymuje temp wody na poziomie 35C na funkcję "Anti-freeze protection " to będziesz miał utrzymywaną w kotle temp 7-8C , czyli to co co ci się rozchodzi. W hiszpańskim to pierwsze : Super antiheladas a to drugie to Antiheladas . Ustawień szukać w podmenu Seguridades
cue Opublikowano 22 Czerwca 2014 Autor #5 Opublikowano 22 Czerwca 2014 Nie mam takiej opcji na liście menu i podmenu. Może to jest widoczne dopiero w jakimś trybie serwisowym? Doczytałem też jeszcze w instrukcji dla pieca Laura 20, że to coś trochę innego jest o czym piszesz tzn. Super-anti-freeze - jeśli temp spadnie do 5 st to podgrzewa do 35 st lub przez 30 min Anti-freeze - jeśli temp spadnie do 7 st to podgrzewa do 9 st U mnie nie spada na zbiorniuku CWU poniżej 30st (na zewnątrz jest teraz ok. 18 st i w takich warunkach pracuje kocioł, więc anty-zamarzanie się nie uruchamia). Kocioł zachowuje się tak jakby miał utrzymać minimum 30 st w zbiorniuku CWU. Jeśli to okaże się nie sterowalne to załamka takie grzanie wody, której nikt nie zużywa :(
cue Opublikowano 23 Czerwca 2014 Autor #6 Opublikowano 23 Czerwca 2014 W hiszpańskiej instrukcji dotyczałem coś niepokojącego w ustawieniach trybu ciepłej wody dla tego kotła "Funkcja Economic nie jest używana w tym kotle" Po dokładnych obserwacjach widzę, że poza godzinami zadanej temperatury grzania piec załącza się przy 30st, grzeje wodę do 35st po czym się wyłącza (i tak przez całą dobę). Jak patrzę na licznik od gazu to widzę, że po przejściu z ogrzewania prądem CWU na gazowy piec kondensacyjny rachunki mi ... wzrosną. Napiszę jeszcze do Hiszpanów maila co można zrobić z tym fantem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.