tsa78 Opublikowano 11 Czerwca 2014 #1 Opublikowano 11 Czerwca 2014 mam taki problem u kuzyna .Adaptuje poddasze i jest kłopot z jego najbliższymi którzy mieszkają poniżej i teraz nie chcą aby wpinać się do ich systemu co i cwu.Więc muszę cos sprytnie wymyślić i doradzić w tej kwestii.Proszę o jakieś popowiedzi.Poddasze około 60 m2(1 pokój,1 łazienka i otwarta kuchnia z salonem)a za kilka lat dojdzie jeszcze kolejny pokój.Izolacja wełną w dachu i sciankach kolnakowych po 20 cm.Wspólna wewnętrzna klatka schodowa z dołączonym piętrem które jest ogrzewanewęglowo i tam zawsze jest ciepło.Przedstawiłem kuzynowi kilka rozwiązań a po roku mieszkania człowiek mądrzejszy i wtedy ewentualnie przejść na inny tryb ogrzewania.1.Prądem bo nie trzeba dużego nakładu na początek choć wiem że potem drożej wychodzi,ale na początek będzie wiedziałjakie ma zapotrzebowanie na ciepło. Myślę że 3 grzejniki panelowe z termostatem powinny wystarczyć.Wiem że prąd najdrożej wychodzi ale może w tym przypadku może to być dobry pomysł bo ciepło klatkąpoleci do góry i wystarczy tylko dogrzewać pomieszczenia.Ewentualnie można jeszcze dostawić kozę i obudować szamotem i rozprowadzić ciepłe powietrze po poddaszu.Widziałem też jeszcze kiedyś że ludzie ogrzewali dom klimatyzatorem czy też kurtyna powietrzną.co o tym sądzicie?Woda cwu ogrzewać termą.Prąd (grzejniki + terma)3 tys2. Gazkoszt (projekt+piec+komin+grzejniki+instalacja pex ) min 10 tys3.Paliwa stałe(węgiel +drewno)koszt (kocioł+komin stalowy izolowany po elewacji 10 mb+bojler+grzejniki+instalacja pex na poddaszu zzaworem 3d a do rozdzielacza stal ) min 10 tysJeżeli ktoś może coś dodać z własnego doświadczenia to proszę o podpowiedz.Pozdrawiam Tomek
sambor Opublikowano 11 Czerwca 2014 #2 Opublikowano 11 Czerwca 2014 Na tak mały lokal to tylko elektryka + kominek lub koza . Można grzać klimatyzatorami z funkcją PC ale to koszt ok 6tys/szt a trzeba 2 szt + grzejnik do łazienki - zaletą jest małe zużycie prądu i klima w lecie co może być bezcenne na poddaszu. pozdr.
automatyk Opublikowano 11 Czerwca 2014 #3 Opublikowano 11 Czerwca 2014 zastosować dobrą izolację np wełna rocton 20-25cm prasowanej do tego dwa zasobniki np sgws jeden do wody np 100l i drugi 140 l z grzałką 4,5-6kW i dryga taryfa do tego lub grzejniki sterowane pwm elektroniczne połączone w pogodówkę i tyle ,tylko moc ttreba przyłaczyć albo z 10kW na 3 fazach albo z 12kW na jednej fazie w zależności jakie sa możliwości w tym budynku
sambor Opublikowano 11 Czerwca 2014 #4 Opublikowano 11 Czerwca 2014 Na tak małe mieszkanie to pewnie tylko 1 faza .
automatyk Opublikowano 11 Czerwca 2014 #5 Opublikowano 11 Czerwca 2014 no może być jedna byle moc dali ale łaski nie robią na jednej fazie do 63A max jeśli nie ma sieci 3 fazowej ale tu myślę że 40A i będzie spokojnie żeby grzać w drugiej taryfie
tsa78 Opublikowano 11 Czerwca 2014 Autor #6 Opublikowano 11 Czerwca 2014 Pietro niżej są 3 fazy więc to zależy tylko co zrobi eleltryk czy podejście zrobi na 1 czy na trzy fazy od przyłącza.
automatyk Opublikowano 11 Czerwca 2014 #7 Opublikowano 11 Czerwca 2014 to zależy o co zawnioskujesz do dostawcy Energi chyba że będziesz pobierał prąd od kogoś to wtedy masz to co ustalisz z właścicielem licznika i to co zrobi ci elektryk
sambor Opublikowano 11 Czerwca 2014 #8 Opublikowano 11 Czerwca 2014 Jak byłaby druga taryfa to nie warto bawić się grzałką i grzejnikami, wystarczą piece akumulacyjne z rozładowaniem dynamicznym, załączane podczas taniego prądu. Należy tylko policzyć ile trzeba mocy na ogrzanie pomieszczeń i na grzanie pieca, aby się naładował podczas okresów taniej energii. Na stronie firm dostawców takich pieców są odpowiednie wzory lub tabele doboru.
Gość Digitrax Opublikowano 11 Czerwca 2014 #9 Opublikowano 11 Czerwca 2014 W pierwszej kolejności trzeba wystąpić do rejonu energetycznego o warunki przyłączenia wskazując, że potrzebujemy x kW na jednej fazie lub x kW na 3 fazach. Sprawdzą główne przyłącze do budynku zsumują zamówione moce przez pozostałych mieszkańców i dadzą odpowiedź typu: można wykonać przyłącze w punkcie X z mocą Y. Bez tego ani rusz. Przelicz wpierw ile kW mocy potrzebujesz i składaj wniosek do energetyki. To nic nie kosztuje. Płacisz dopiero wtedy kiedy podpiszesz umowę przyłączeniową.
tsa78 Opublikowano 12 Czerwca 2014 Autor #10 Opublikowano 12 Czerwca 2014 Czyli jednak wszyscy zgodni że wtym wypadku prąd to dobra decyzja. Dodatkowo dziś demontuje u mnie w domu piecokuchnie z płaszczem wodnym kalvis 4 sb która stoi nieużywana od 3 lat i pomyślałem że może ją trochę przerobić i by z tego wyszedł jakiś kocioł albo kominek z PW. Myślałem tez że może by wcisnąć ja do kuzyna ale nie chce mu robić kotłowni na poddaszu bo ja to przerabiałałem przez 2 lata na sobie w kuchni.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.